Skocz do zawartości

Problem preg_replace!

M@k

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Chciałbym poprosić o pewną pomoc fachowców php. Kurka walczę z tym już drugi dzień i nie chce mi działać lub działa źle

A problem jest taki.

Mam sobie ścieżki do zdjęć w takiej postaci np.

src="/ssets/images/peil.gif"

I chciałbym, (ja kombinuje za pomocą preg_replace ale mi nie działa) wydobyć z tego np. peil.gif i dodać do tego inną ścieżką, jakąś tam wskazaną przezemnie. Problem zaczyna się bo te ścieżki i nazwy plików się zmieniają, i mi nie wychodzi napisanie takiego warunku.

Myślałem aby złapać się tego scr=” i jakoś kropki między gif. Ale nic mi nie działa.

Będę wdzięczny za każda pomoc lub podpowiedz

Pozdrawiam

Chodziło mi o coś takiego

preg_replace('#src="(.*?)/([^/]*\.[a-z]*)"#si','src="img/\\2"',$lista);

, ładnie działa ale nie mogę ograniczyc tylko do plikow gif. Czy wie ktoś może jak to zmienić. I zamienia mi wszytsko, a np. plikow jpg ma nie zamieniac, a zamienia ;)

Tylko ma zamieniać pliki gif

<?
$zmienna='src="/ssets/images/peil.gif"';
$dane = explode('/',$zmienna);
$nazwa_pliku = str_replace('"','', $dane[count($dane)-1]);
echo $nazwa_pliku; 
?>

i np dalsze operacja na zmiennej $nazwa_pliku

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

preg_replace jest chyba dużo lepszy bo wersja Miona jest dobra ale do zamiany pojedynczej a ja mam różne nazwy, i kilka zamian na raz (nie zawsze tyle samo). Do tamtej wersji musiał bym zapuszczasz jakąś pętlę ale znów by był problem bo nie wiadomo jak długo.

Pozdrawiam

Dziękuje oczywiście wszystkim za pomoc :D

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności