Skocz do zawartości

Google stopniowo wyrzuca podstrony

yeahgone

Rekomendowane odpowiedzi

1 godzinę temu, okazwłoka napisał:

Pisałem do nich żeby Ci przywrócili, szybko posłuchali. Jakby co to na dontbeevil@google.com - trzeba pisać po angielsku i koniecznie podać info że zna się @zgred'a ?

Dzięki, zawsze można na Was liczyć ;)

Lubisz E-sport? EsportLife to miejsce dla Ciebie.

webdevil-sygnatura-2.png.9f607f84f0452dafaa3215a682bc491d.png

• 3 tygodnie później...

Panowie, żeby nie zakładać nowego tematu, chciałem podciągnąć pod ten. Sprawa wygląda następująco, obecnie ok. połowy wpisów mam wywalonych z ranku, są zaindeksowane, lecz tak jak pisałem wyżej - nie rankują na żadne słowa kluczowe. Eksperymentowałem z treścią, wywalałem nadmiar powtórzeń fraz w tekście, wszystko zadbane, tekst ładny, nagłowki po kolei, frazy odmieniane etc. Poprostu google wywala z jakiegoś powodu wpisy, ktore z jakichś przyczyn mu nie pasują. Co ciekawe, prawie wszystkie nowe artykuły są indeksowane i jako tak rankują, problem dotyczy głównie tych starszych. Macie jakieś pomysły? 

Ja zauważyłem na niektórych stronach, że stare wpisy nie chcą rankować, a nowe bez problemu. Ale to troszkę inny przypadek, bo nie wywala z indeksu. 

19 godzin temu, yeahgone napisał:

Eksperymentowałem z treścią, wywalałem nadmiar powtórzeń fraz w tekście, wszystko zadbane, tekst ładny, nagłowki po kolei, frazy odmieniane etc. Poprostu google wywala z jakiegoś powodu wpisy, ktore z jakichś przyczyn mu nie pasują

1. To znaczy robiłeś poprawki starych wpisów i po ich przeindeksowaniu nie było żadnego skoku?

2. Jaki site i ruch ma domena?

3. Czy te wpisy które nie rankują możesz odnaleźć w wynikach wyszukiwań po wpisaniu site:nazwadomeny.pl ?

8 godzin temu, s_matysik napisał:

1. To znaczy robiłeś poprawki starych wpisów i po ich przeindeksowaniu nie było żadnego skoku?

2. Jaki site i ruch ma domena?

3. Czy te wpisy które nie rankują możesz odnaleźć w wynikach wyszukiwań po wpisaniu site:nazwadomeny.pl ?

1. Starszych wpisów po "deranku" przez Google, nie ruszałem (kiedyś z lepszym lub gorszym skutniem rankowały dla swoich fraz i robiły ruch), wujek akceptował wszystko, obecnie połowa moich artykułów widoczna jest tylko pod site:.

Sprawa jest o tyle dziwna, że większość nowych wpisów jest indeksowanych i rankuje (treści poradnikowe), lecz są też takie nowe wpisy, które po indeksacji dostają z automatu "derank" i procz site:, mają zerową widoczność w Google. Dotyczy to wpisów w formie top listy, np: "10 najlepszych..." <= Takie są banowane na dzień dobry.

2. Kiedyś robiłem ok 15k miesięcznie, obecnie po wywaleniu przez Google połowy kontentu, robię ze 3,5k.

3. Owszem

Edytowane przez yeahgone

11 godzin temu, yeahgone napisał:

"10 najlepszych..." <= Takie są banowane na dzień dobry

to znaczy że nie sa pomocne czyli algorytm helpful content oraz e-eat uznały, że to spam i nie ma sensu tego trzymac w serpach a tym bardziej indeksować. Jestem przekonany, że ich reedycja, skrócenie i napisanie częściowo od nowa z wykorzystaniem sygnałów e-eat oraz hcu spowoduje powrót. 

obecnie połowa moich artykułów widoczna jest tylko pod site:

prawidlowy objaw wyrzucenia z topów jeśli mówimy o rankingach i stronach, które są bardzo długie i nie nadają się do czytania na .... urządzeniahc mobilnych (taki tip).

robię ze 3,5k

to spadnie mniej więcej do kilkunastu klików dziennie - trzeba usiąśc, skrócić artykułów i zamiast top10 zrobić top5 :)

• Thanks 1

Agencja marketingowa Semgence istnieje na rynku od 2018 i odpowiada za prowadzenie działań SEO dla wielu firm małych i dużych. Prowadzimy też kampanie Google Ads - niedawno zostaliśmy sie Partnerem Google spełniając odpowiednie kryteria. Betapoint

Właśnie tak wczoraj przysiadłem i pogłowkowałem, że może właśnie chodzić o te nowe googlowskie wynalazki z przydatnością. Dzięki za pomoc, podziałam, potestuję i dam znać :)

Godzinę temu, zgred napisał:

zamiast top10 zrobić top5 :)

Btw czy jeśli długi artykuł podzielę na powiedzmy 5 części, każdy na osobnej podstronie to będzie ok? Szkoda mi trochę wywalać wartościowego contentu i robić z tego shorty. Wolałbym podzielić tasiemca na kawałki i zrobić eeat

37 minut temu, yeahgone napisał:

każdy na osobnej podstronie to będzie ok?

przetestuj bo na tym to polega. My testujemy m.in. skracanie/dzielenie/budowanie klastrów i działa.

Agencja marketingowa Semgence istnieje na rynku od 2018 i odpowiada za prowadzenie działań SEO dla wielu firm małych i dużych. Prowadzimy też kampanie Google Ads - niedawno zostaliśmy sie Partnerem Google spełniając odpowiednie kryteria. Betapoint

23 godziny temu, yeahgone napisał:

3. Owszem

Mam tu na myśli, że site:nazwadomena.pl/tytul-artykulu/ tylko czy po site:nazwadomeny.pl jak przejrzysz trochę podstron z wpisami w Google czy są tam te arty co wypadły

Jeśli są, to kwestia jak pisał wyżej @zgred poprawy i optymalizacji treści, korekty całej struktury serwisu.

Podłączę się do tego pytania - czy długość artykułów za długa jest źle widziana? Bo samemu piszę tyle aby wyczerpać temat ale to wynika z tego jak rozległe jest to co w tytule. Często treści mam po 1000 słów.  Średnia taka 750 - to znaczy że powinno się pisać krótsze treści?

W sensie jak opisuję coś - to od razu punktacja zrób a b c i koniec treści. Czy jednak opisać dlaczego a  potem dlaczego powinno być b? 

Już gubię się w tym co czytam nawet. 

Serwis internetowy ToTemat działa od 2020 roku. Publikujemy artykuły na różne tematy techniczne.

W dniu 9.12.2023 o 16:48, tomierc napisał:

Często treści mam po 1000 słów.  Średnia taka 750 - to znaczy że powinno się pisać krótsze treści?

To zależy od tego:

1. Ile potrzebujesz napisać, aby dogłębnie wyczerpać dany temat, czasem być może wystarczy 200 słów a czasem 3000 słów.

2. Ile znaków na konkurencja będąca w top10 na interesujące Cię frazy kluczowe.

Kiedyś długie teksty były bardziej niby wartościowe. Teraz widzę jest na odwrót. Linki jeszcze coś dają? Czy głównie e-e-a-t, hcu? Tylko jest to bardzo płynne. Oficjalne komunikaty przekute w porady przez pozycjonerów. Seo zawsze było branżą spekulacji, wierzeń, wróżeń z kuli i mówienia, że coś jest, bo tak mi się wydaje, ale jednak bardziej to wszystko dało się poprzeć testami. Teraz to jest takie - napisz coś w taki sposób, a w taki nie pisz - zadaj sobie gruntowne ideologiczne pytanie Google - jak wartościowa jest twoja treść... bo zostaniesz ukarany ja masz złe intencje albo nawet może nie złe, ale zbyt mało dobre. Takie trochę p.....e o nie wiadomo czym. Ja widzę, że do dzisiaj ludzie linkują automatami spamującymi frazami exact macht itp. Czego ja na przykład bym się bał już wiele lat temu.

To co więcej daje pracownie nad treścią, bo przyjdzie ci do głowy inne sformułowanie jakiegoś zdania, czy jednak linki?

Ja się trochę zaniedbałem ze śledzeniem nowinek, ale obserwując widzę, że rzeczywiście Google coraz słabiej indeksuje nowe i utrzymuje w indeksie i wartościuje stare treści. Forma treści, rodzaj podstrony rzeczywiście też ma znaczenie. Też się  zastanawiam czy na przykład skrócić tekst o połowę, bo szkoda. Tak naprawdę pomiar efektów zmian też często nie jest do końca wiarygodny, bo nie wiadomo czy to efekt zmiany, czy Google coś zmieniło. Do tego  zmiany delikatne w treści, nagłówkach, tytułach jak już jest trochę konkurencji, to nieszczególnie da się zauważyć jakieś efekty w postaci  zmian pozycji jak jesteś w top10 top5.

Kolejne pytanie - czy teksty AI są złe? Bo ja od niedawna się też zaczynam posiłkować i jak się je zweryfikuje i  nieco poprawi to merytorycznie  mogą być lepsze niż ludzkie.

Edytowane przez Farlicki

Pozdrawiam

Swidnica24 - Lokaty w Portalu o Świdnicy  Portal dla kobiet

Portal Biznesowy  Inne niezaindeksowane.

Godzinę temu, Farlicki napisał:

Kiedyś długie teksty były bardziej niby wartościowe

Teraz mamy Helpful Content :)