Skocz do zawartości

Ktoś opublikował kopię mojej strony

Duszek

Rekomendowane odpowiedzi

Ale to nie 1 do 1? To szablon + kategorie z tego co na pierwszy rzut oka widzę.

edit. A nie, jednak teksty też są.

W przypadku tekstów chatgpt nie ma praw autorskich.

Edytowane przez okazwłoka

Ewidentnie, zostały nawet dane kontaktowe skopiowane, jedynie mail zmieniony, a tel. został. 

To wygląda jakby ktoś skopiował sobie pliki i bazę i przerzucił do siebie. Wątpię, żeby komuś się chciało odtwarzać całość. Co to za CMS? 

Nie rozumiem toku pytań. Piszę o tym na forum optymalizacja, bo takie działanie służy nie ściągnięciu ruchu do tej nielegalnej kopii, a przede wszystkim jak sądzę do obniżenia rankingu mojej strony, bo w sieci nagle są pary 2 takich samych stron, co dla Google jest słabe.

Takie działania były przed laty podejmowane do moich innych stron.

No to zgłoś do Google kopię, ale moim zdaniem ktoś Ci skopiował dosłownie stronę (pliki), nie poszło to z harvestu. Nawet ten sam cms został, choć nie wiem jaki to cms (widać po adresie logowania /admin). 

Edytowane przez okazwłoka

Godzinę temu, Duszek napisał:

Bo to jest kopia z sierpnia. To jest w 100% moja wlasnosc.

Jakie Masz na to dowody ?

51 minut temu, Duszek napisał:

Tak też zrobiłem i napisałem do firmy hostującej tamta stronę

Firma hostingowa nie jest od rozwiązywania tego typu sporów.

Jedyne co możesz zrobić, to wysłać żądanie zaniechania na "Zapraszamy do współpracy."

------

To jest clon strony w tym bazy danych.

https://poradnikseniora.pl/krzyzowka-na-boze-narodzenie,187/
https://bodygoalspace.online/krzyzowka-na-boze-narodzenie,187/

Ja mam wrażenie, że autor tematu chciał się "podlinkować" z PiO , ale mu NIE wyszło  :gafa:

Edytowane przez Mion

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

Primo, napisałem do firmy hostingowej z żądaniem usunięcia tej strony, bo łamie moje prawa autorskie

Secundo, na co mam mieć dowody? Na to, że zawartość mojej strony i tego czegoś to to samo? 

Tertio, są pewnie lepsze sposoby na linkowanie niż z takiej strony: image.png.298012abc5a5964d55340e46a2050b78.png

15 minut temu, Duszek napisał:

Secundo, na co mam mieć dowody

15 minut temu, Duszek napisał:

moje prawa autorskie

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

3 godziny temu, okazwłoka napisał:

To wygląda jakby ktoś skopiował sobie pliki i bazę i przerzucił do siebie. Wątpię, żeby komuś się chciało odtwarzać całość. Co to za CMS? 

Stawiam, że ktoś użył TeleportPro lub HTTrack albo inny podobny soft, a takie programy skopiują wszystko do odpowiednich plików wraz ze ścieżką. Wygląda jak wordpress na motywie Disto

jellywp.com/theme/disto

4 godziny temu, Duszek napisał:
Moja strona: https://poradnikseniora.pl/

Nielegalna kopia: https://bodygoalspace.online/

Co z tym zrobic?

Poza napisaniem do hostingu, to w sumie nic nie możesz zrobić. Jeżeli strona jest hostowana za granicą, to szanse są praktycznie zerowe. Może pismo do hostingu od prawnika miałoby jakieś szanse przebicia.

2 godziny temu, Duszek napisał:

są pewnie lepsze sposoby na linkowanie niż z takiej strony

Pewnie są ale żebyś się nie zdziwił ?

• Like 1

Pomogłem? Podziękuj punktem reputacji ->

dzięki    

Jeśli nie uda Ci się nić zrobić z tą kopią to najlepszą metodą będzie wzmocenie Twojej domeny i zbudowanie sygnałów świadczących, że ma to być adres kanoniczny dla Google, w tym celu można między innymi:

- stworzyć linki kanoniczne do Twojej strony

- zdobyć linki z bardzo mocnych PBN do Twojej strony

- rozbudować strukturę serwisu o wiele podstron, które będą zdobywać ruch

• 1 miesiąc temu...

Można zgłosić stronę też do google o wyindeksowanie - a przynajmniej próbować Report content on Google  to adres do tego narzędzia. Dobre działania też do firmy hostującej zgłosić, można też do rejestratora domen próbować. Ogólnie wszędzie gdzie się da. 

Serwis internetowy ToTemat działa od 2020 roku. Publikujemy artykuły na różne tematy techniczne.