Skocz do zawartości

Google Analitycs kontra ?

kruzyk

Rekomendowane odpowiedzi

Od roku już jadę na webalizerze i logach - może i nie ma aż tylu fkcji co analytics, ale do ogólnego zarysu jest wystarczające

No nie wiem... AwStat, Imperator Stats, Stat.pl, Stat4U i kilka analizerów off-line działajacych na pobranych logach różniło się u mnie liczbami, ale proporcje z grubsza się zgadzały... a Webalizer zawsze (na różnych serwerach, więc to nie kwestia konfiguracji) ostro z proporcjami mieszał.

Darmowe programy
Potrzebujesz tekstów w krótkim czasie? Sprawdź tutaj.

Nie wiem do czego używacie statystyk. Jeżeli do prostego śledzenia ilości odwiedzin lub z jakich stron są wejścia wystarczą awstat/webalizer/stats24.

Ja poświęcam miesięcznie kilka godzin na analizę statystyk. Sprawdzam nie tylko ile wejść jest z danej kampanii reklamowej, ale też co robią na stronie ludzie, którzy z niej przybili. Jaki procent z nich się rejestruje, jaki klika w reklamy. Czy osoby powracające są równie podatne na reklamy. Jak tak to na jakie. Przed przedłużeniem każdej reklamy w innym serwisie sprawdzam czy jest to opłacalne. Co robią ludzie, którzy pochodzą z danej strony i czy nie warto stworzyć dla nich inny banner/hasło reklamowe itp.

Analizuje szczegółowo, skąd pochodzą naturalne linki, czego oczekują ludzie na tych stronach, co im się podoba, a czego nie używają.

Awstats czy webalizer nie pozwolą na wykonanie tych czynności w prosty i łatwy sposób lub zupełnie na to nie pozwalają.

Można twierdzić, że google "szpieguje" i ustala pozycję na podstawie statystyk. Dla wierzących w teorię spisku zawsze jest płatna alternatywa z identyczną funkcjonalnością - Urchin. Z darmowych statystyk nie ma co ukrywać Google dostarcza najbardziej profesjonalne rozwiązanie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności