Skocz do zawartości

Przepowiednie - Jak skończy się era Precelków ?

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 68
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Jakos wsyztskie strony robione qlwebami mi sie tryzmaja w top10
Świetnie, wiec to kolejna opinia że nie chodzi o skrypt a o powielanie tych samych title i desc w tych samych kategoriach. Czyli qlweb jest oki ale zły qlweb jest nie oki. Jednak nie stawiał bym juz qlweba nawet jak by miał być bardzo wartosciowy bo jestem skłonny nadal twierdzic ze google po prostu ma uprzedzenie do tego skryptu.
Zreszta co tam mowic - najlepsze efekty mam na wartosciowych stronach ktore mają wiecej wejsc z długiego ogona, zrobione głównie optymalizacją.

No tak ale alty w obrazkach i modrewrite + 10 linków z qula nie wiele ci dadza przy frazie z branży GSM. Nawet gdy te katalogi będą super fajne.

Po precelkach przyjdzie czas na losowo/dynamicznie generujący sie podczas instalki skrypt katalogu. Losowo determinowana struktura nawigacyjna, losowo determinowy układ tagów itp. Co instalacja - inny katalog. :E A po tym? hmm losowy generator generatorów? Losowy generator pomysłów na przypadkowe idee?
no własnie mialem taki pomysł ale uznałem że zbyt futurystyczny by pisac heheh . Tak to będzie chyba najlepszy pomysł na precle. I koniecznie zapis przy insalacji by nie pozycjonować tego na fraze presselpage, linki itp. :D
taki losowo generujący się skrypt katalogów jest już przed precelkami i przed samym qlwebem

jaki?! bo chyba sie wieszał że nikt z niego nie skorzystał

Pozycjonowanie i reklama Reklamedia.pl - Pozycjonowanie - Reklamy Porady, opinie, newsy i przemyślenia o SEO. Zapraszam

Marcin_dance - nie ale moge zrobic taka strone o gsm ze z wejsc na frazy typu 'nokia 3310 bieszczady' i 100.000 innych :D bede mial wiecej wejsc niz całe top10 na fraze 'nokia' ;)

Aaa i to wcale nie był by spam site ale np e-sklep czy coś.

taka strone o gsm ze z wejsc na frazy typu 'nokia 3310 bieszczady'

wcale nie zaprzeczam, niszowe górą!! wtedy wystarczy dobra optymalizacja i 10 dobrych katalogów.

ja zabieram sie za szukanie jakiegos fajnego skryptu precla byle nie WP ;-)

Pozycjonowanie i reklama Reklamedia.pl - Pozycjonowanie - Reklamy Porady, opinie, newsy i przemyślenia o SEO. Zapraszam

Moim zdaniem nie jest problemem ograniczenie mocy linków z Qlwebów, preselli, czy innych cncatów. Jeżeli uznamy, że procentowy udział mocy linków w pozycjonowaniu jest na razie stały, to ograniczenie mocy linków z qlwebów przyniesie wzrost mocy linków z innych źródeł. Te inne linki trzeba po prostu mieć. Jeżeli google zacznie ograniczać moc linków kolejno z qlwebów, preselli itp. bez wzrostu mocy pozostałych linków, to tym samym możemy mówić o ograniczeniu znaczenia linków w pozycjonowaniu.

Eksperyment Discover.pl

Marcin ;) dlaczego miał się wieszać ? bo nikt nie uzywał.

Napisałeś że będzie po, ja napisałem że był przed.

A że nikt nie używał nie oznacza że nie był. Nie wszystkie rozwiązania są poprostu rozdawane do użytku jak qlweb ale to nie oznacza że się wieszają :) albo że ich brak.

Gdyby rozdano skrypt samogenurujących się katalogów ich skuteczność byłaby niska w erze z qlwebami.

Dlatego o rozwiązaniach nie można mówić iż nie istnieją tylko z powodu że się ich nie używało bądź dostęp nie jest otwarty do skryptów php.

Ale ogólnie mówiąc tak jak był skrypt generowania katalogów tak teraz jest już skrypt generowania presellpagów.

Różnica sensu dzielenia się np qlwebem i jego popularyzowaniem był fakt uzależnienia od userów - uzupelnianie danych, automatyczny katalog nie jest uzależniony od dodawania się stron tym samym pewno nie powstał jako otwarty projekt, choć w sieci od 3 lat można znaleźć tego typu katalogi, a precelki samogenerowane już też.

To co się dzieje w polskim SEO to pikuś w porównaniu z tym co się dzieje w USA. Wordpressy są wykorzystywane do generowania spamu, zaplecza, itd. od ładnych paru lat i to od czasu jak blogger przestał być tak skuteczny jak kiedyś.

Tutaj to się dopiero zaczyna i to w bardzo porządny sposób tzn. z treścią, z wyglądem itd...

W sumie precle bardzo przypominają prawdziwe blogi, bo dotychczas to się robiło tak, że się uruchamiało 100 blogów dziennie i się o nich zapominało. Blogi się rozrastały o powiedzmy 10 wpisów dziennie automatycznie, a najważniejsze i tak są pingi (sic!) ... o co precle nie długo zapewne zotaną udoskonalone.

Koneic wordpressów nie nastąpi, bo dla Google to był by strzał w kolano.

Jeżeli chodzi o bloggera to jego skuteczność spadła w taki sposób, że coraz ciężej jest je automatycznie generować (captcha). Jeżeli tworzy je się w normalny sposób to są dalej bardzo skuteczne, bo blogi odgrywają bardzo dużą rolę w generowaniu zysków przez wyszukwiarki.

Precle jak na razie są tworzone ręcznie i to jest ich bardzo duży plus.

Mam drobne pytanie, bo kilka razy w tym wątku pojawiło sie stwierdzenie ze za jakiś czas google ograniczy moc stron z WP i precli na nim tworzonych.

A ja mam pytanie jak to zrobi ? Jak ? Jak zostanie rozpoznane ze dana strona została wygenerowana przez WP,

bo rozumiem ze nie ma problemu wyciąć stron które zawierają słowo "precle" itp ;)

To ze wszystkie strony w WP w tej chwili wyglądaja podobnie to nie znaczy ze ludzie widząc co robi google nie zaczną modyfikować szablonów aby ukryc podobienstwo do WP ,

ewentualnie powstana jakies automaty do generowania modyfikowanych szablonów itp.

WP jest bardzo elastyczny i nic nie stoi na przeszkodzie aby zrobić na nim strone która wizualnie i w HTML wygladała by jak

https://www.forum.optymalizacja.com/

Więc jak ktoś bedzie w stanie mi wyłuszczyć jak google wytnie "precle" to poproszę o krótkie podstawy "JAK TO ZROBI"

Pytanie zadane w temacie świadczy o braku zrozumienia podstaw idei Presell Pages (tzw. mojego dopalacza).

Odsyłam do lektury o moim dopalaczu, spisanej na blogu przez Nawigatora.

bo to jest temat o precelach a nie o pressel page ;)

moje 3 grosze -

google nie moze ograniczyć całego skryptu(tak jak nie zrobiło tego w wypadku qlwebów), ale moze ograniczyć ilośc wartościowych stron dla danej domenyw pewnym czasie(a reszta do suplementala który będzie miał jeszcze mniejsza wartośc niż dziś)

jak by to działało??

nowa strona(katalog, qlweb, WP, czy cokolwiek innego) - limit 50 "normalnych" podstron(reszta suplemental)

strona z rocznym stażem i dobrze podlinowana - limit np. 500 podstron i reszta suplemental

pokażcie mi bloga(albo inną strone z unikalną treścia) z więcej niż 500 WARTOŚCIOWYMI wpisami zrobionymi w ciągu roku??

ja znajduje jedną - wikipedie, jest jeszcze pewnie takich pare ale ciężko o 1 roczną strone z więcej niż 500 wartościowych(dużo unikalnej treści) artykułów.

ps. qlweby rulez:D

były sobie dwa Michały jeden duży drugi mały, michał do michała dopalaczem się dowala, marcin dziś się zastanawia czy przeżyje ta gromada. Na to seo gromkim chórem kuelłeby są pod murem. Na ratunek jeż sie zjawia i dopalacz nam objawia. Ale pomysł był za trudny to zrobili go paskudnym, teraz precle są już w modzie, automaty, dodawarki byle dobre do spamiarki.

Dobra ;) a na poważnie to będzie dobrze. Precelki , dopalone jeże, kulołeby i coś jeszcze się wymyśli.

Tylko abyśmy za dużo nie wymyślili bo za rok może zniknąć możliwośc wyszukiwania :). A z pozycjonerów staniemy się szukaczami informacji dla firm w gąszczu własnych ;) jeżo dopalaczy.

Katalogi nie osłabły. Mają dokładnie taką samą moc jak miały od lat. Jedyna różnica polega na tym, iż 2 lata temu było 1000 polskich katalogów z których regularnie indeksowane przez google było 100, a dziś jest 8000 katalogów z których regularnie indeksowane jest 110. Kolejne 200 katalogów indeksowane jest raz na pare miesięcy, kolejnych kilkaset raz na rok albo i rzadziej.

Link w treści nie zwiększa "mocy" linku. Jedynie przyśpiesza indeksację, ponieważ linki w treści są indeksowane w pierwszej kolejności.

Siła bloggera polegała i polega na tym, iz blogi na nim były regularnie odwiedzane przez roboty, nawet na bogach kiepsko podlinkowanych, tak więc linki były szybko indeksowane.

Ludziska, nie mylcie siły linku z czasem potrzebnym na zauważenie linku przez robocik googla! Link nie działa zanim robot googla go nie zobaczy. Link na stronie na którą robot nie trafił nie ma mocy żadnej, nie zależnie od tego, czy to katalog, blog, precel czy zamieszczona w necie praca naukowa nagrodzona noblem.

Od dekady google ocenia wartościowośc strony w ten sam sposób, i raczej prędko tego nie zmieni. Ta ocena się nazywa Page Rank. Jeśli do strony są linki - to znaczy ze strona i jej treść jest wartościowa. Robot google nie odróżnia wygenerowanego bełkotu od wiersza Słowackiego. Uzupełnienie - treść musi wyglądać jak zdania.

Google nie walczy z SEO. Google walczy z gośćmi płodzącymi spamstrony pod adsense. Nie mylcie tych 2 pojęć.

Dobrze wykonana presell page, w najlepszym wypadku, jest warta 10 linków nie tematycznych (zakładam tożsamość innych czynników wpływających na siłę linku, poza zgodnością treści precla i linkowania doń z anchorem wychodzącym) To jest górna granica siły precli. Nie istnieje żadna cudowna metoda pozycjonowania stron.

Wzór na pozycjonowanie:

ilość linków * jakość linków * metoda linkowania + optymalizacja strony.

Stronę, sztucznie, można wypozycjonować tylko połączeniem 3 czynników - pracy, wiedzy i pieniędzy. Naturalnie - dobrą treścią i reklamą. Nie ma czarodziejskiej różdzki w SEO!

Precle są dobrym pomysłem dla ludzi, którzy nie mają zaplecza i chcą wypozycjonować proste i średnie frazy. Pozycjonując frazy trudne preclami tracicie na tym!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności