Skocz do zawartości

Agencje reklamowe - gorąca prośba o porady

tadziak

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie,

Wiem, że temat sieci reklamowych przewijał się tu już wielokrotnie. Jednak być może ktoś jednak będzie w stanie mi pomóc, bo ja jestem już zupełnie "głupi".

Chcę zrezygnować z usług jednej sieci i przejść do innej. Zastanawiam się na ile mi się to opłaca, przy załozeniu że warunki jakie proponują są praktycznie takie same.

Mam w związku z tym pare pytań:

1. Czy warto negocjować jak najmniejszy procent dla agencji (np 30 % i mniej), czy może w przypadku niskiego udziału agencji w zyskach, po prostu nie będzie ona serwować co bardziej wartościowych reklam?

2. Czy warto przejść do agencji, gdzie jest dużo podobnych, jeśli chodzi o tematyke witryn, czy też może właśnie, wręcz przeciwnie, lepiej aby nie mieć zbyt wiele konkurencji do reklam w danej kategorii?

3. Czy zastrzeżenie sobie minimalnej stawki za 1000 odsłon reklam zasięgowych i RON (po rabatach i upustach) jest korzystne? Chodzi mi o to, aby witryna nie była zapychana reklamami, które denerwują użytkowników, a przynoszą 1 zł zysku za 1000 odsłon...

4. O co jeszcze warto powalczyć, jakie aspekty umowy, współpracy negocjować?

5. Czy znajdę gdzieś porównanie sieci pod względem udziału w rynku reklamowym (np. ilości i wielkości zleceń, liczby klientów)? Bo nie bardzo interesuje mnie ze ktoś ma troche wiecej odsłon, bo to nie jest istotne...

Z góry bardzo dziękuję za wszelkie odpowiedzi i komentarze :D

• 3 tygodnie później...

Witam,

Co do nr. 1 jestem prawie pewien ze tak własnie jest. Scisle sie to wiąże z pkt. nr 2.

3. Wydaje mi sie ze tak. Wszedlem przed chwila na jedna strone ktora jest w Arbo i wyswietlila mi sie masa zasiegowek. Ja u siebie na witrynie mam max 2 - 3 (IDMnet) i wydaje mi sie, ze tyle mozna zaakceptowac. Po paru ruchach dalem sobie siana. Do ktoregos razu nie przeszkadza ale sa granice.

3. Termin platnosci i czas wypowiedzenia umowy.

Tyle moich uwag. Przy okazji podbijam temat bo jest ciekawy.

• 3 lata później...

ja wlasnie wychodzę z idmnet ...

mialem miesiecze wypowiedzenie wiec o tyle dobrze ...

jesli juz chcecie zastrzezcie sobie 5 zł ecpm dla ronów (przed rabatem), wypieprzcie wszystkei video statiale i inne tego typu juz w umowie, i tak trzeba pilnowac ale zawsze tego badziewia mniej ...

jesli na swojej witrynie macie adsense to jak nie ma baneow sa duuzo wieksze zarobki wiec powaznie sie zastanowic trzeba czy sie wogole oplaci zarobic 1k w sieci a nie zarobic na adsense w tym samym czasie ...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności