Skocz do zawartości

style display:none - czy google bedzie indeksować ?

lopez86

Rekomendowane odpowiedzi

Chcę zrobić w javiescript podział na podstrony coś w rodzaju :

jest 5 div'ów teoretycznie nałożonych na siebie wszystkie oprócz pierwszego mają atrybut display:none i teraz przyciskiem użytkownik klika i widoczny jest drugi div potem tylko trzeci itd.

Czy google na podstawie tego atrybutu nie będzie chciało indeksować treści w ukrytych divach ??

Chcę zrobić w javiescript podział na podstrony coś w rodzaju :

jest 5 div'ów teoretycznie nałożonych na siebie wszystkie oprócz pierwszego mają atrybut display:none i teraz przyciskiem użytkownik klika i widoczny jest drugi div potem tylko trzeci itd.

Czy google na podstawie tego atrybutu nie będzie chciało indeksować treści w ukrytych divach ??

Moim zdaniem "oczywiście zaindeksuje", ale narażasz się na "kuksańca" ze strony G jeśli ktoś złoży donosik, bo przecież teoretycznie możesz nigdy nie pokazywać treści ukrytej warstwy użytkownikowi, który ma oczywiście włączone style. To tylko moje zdanie, bo wszystkich mechanizmów Google nie sposób znać.

Zresztą w archiwum pewnie znajdziesz 100 razy lepsze odpowiedzi niż moja :D.

Szablony do zennopostera - ZenBLOG, ZenSocialBot, ZenOgłoszenia, Szeptacz, ZenFles, ZenReview, szablony do poczty i inne). Tylko profile VIP proszę zamawiać przez priv lub email

Zwróć uwagę, że Google w wielu swoich serwisach korzysta z AJAX'a i mają display:none w kodzie.

W sumie to mi się wydaje, że Google odegrało dużą rolę we wzroście popularności tej technologii.

Nie wydaje mi się aby w tej chwili samo display:none w kodzie wpływało negatywnie.

Osobiście nie ryzykuję nieodkrywalnym display:none, choćby ze względów na potencjalnych redaktorów na stronie. Display:none jako spam jest i dosyć prostacją i nieskuteczną techniką.

Co innego jeżeli jest w sposób oczywisty odkrywalne za pomocą javascript, na czym bazuje większość menu. Tak czy inaczej, dobrą radą jest wyrzucenie display do klas css.

Na samo style="display:none" w kodzie, nieprzychylnie patrzy Live, pisałem o tym już kiedyś.

Nie zauważyłem żadnych minusów ze strony Google, Morfeo, Yahoo.

Pozdrawiam, J.

ak czy inaczej, dobrą radą jest wyrzucenie display do klas css.

Zazwyczaj tak robię, ale w ostatnim moim projekcie nie mogłem, ze względu na dynamicznie generowane "id" divów (w sumie to można też dynamicznie generować css). Problemów jednak z tym nie miałem, a w Live nie mogę sprawdzić site: więc niech się walą ;)

display: none; nie zakazuje googlarce indeksowania tych podstron. To tylko style, a nie nofollow czy noindex.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności