Skocz do zawartości

Rozliczenie z US

marek_217

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Mam następujący problem.

Otóż nie rozliczałem się co miesięcznie z US (jako osoba prywatna) za dochód z adsense.

Podobnie było z pewnym programem partnerskich (przelewy zza granicy).

Łącznie nie wyszło tego super dużo, bo kilkanaście tysięcy.

Jak mogę się rozliczyć z US? Jak uniknąć problemów?

Byłem u księgowej, która powiedziała mi tak: "To są dochody, Pan prowadził działalność zorganizowaną" Ogólnie mówi, że jak wpisze te dochody w pita do innych rzeczy (inne rzeczy = przychód z umów o dzieło na usługi internetowe) To na 100% mam kontrole... No ale co z tego? Pracuje na legalnym sofcie, w czym tkwi problem?

Wiem popełniłem błąd nie rozliczając się co miesiąc, ale czy to mnie skreśla? Nie chcę płacić kar itd. Jako prawowity obywatel chce legalnie i oficjalnie od tej kilkunastotysięcznej kwoty pln zapłacić podatek.

Jak to zrobić? Wiadomo co US to inny obyczaj, co księgowy to inne spojrzenie.. Ale jak to zrobić? Przelewy mam wydrukowane i udokumentowane, na pewno bym je załączył.

Znawców tematu proszę o poradę.

Edit: Aha księgowa mówi że nie mogę się rozliczyć w sposób oficjalny bo to działalność złożona była 9stałe co miesieczne dochody) i powinienem mieć już dawno firmę!.

Do moderatora: jeżeli pomyliłem miejsce serdecznie proszę o poprawienie, przeniesienie i wyrozumiałość dla nowego użytkownika pio. Dzięki.

Marek

jeśli chcesz to zrobić na 100% dobrze to możesz iść do doradcy podatkowego. On wyliczy Ci ile masz zapłacić zaległego podatku, obliczy Ci zaległe odsetki (nie wychodzi tego dużo, bo 11% w stosunku rocznym od kwoty zaległego podatku), napisze Ci wyjaśnienie do urzędu skarbowego dotyczące niepłaconego podatku, dzięki czemu nie zapłacisz kary, prośbę o interpretację (czyli to jak masz płacić według twojego urzędu). Zaniesiesz pismo z wyjaśnieniami do urzędu skarbowego, razem z wypełnionymi zaległymi pitami 53 oraz rozliczeniem rocznym pit 36 (je też może Ci wypełnić doradca). Wszystkie dokumenty najlepiej skserować po 3 razy bo chcą je przy każdym okienku :D Doradca powiedział mi także, że jeśli prowadzę hobbystyczną stronę internetową i nikogo nie zatrudniam, wykonywana praca nie wiąże się z ryzykiem (gdy przestanę zarabiać na adsense to nic się nie stanie) to nie jest to działalność gospodarcza. Jednak pani Krysia w urzędzie mówi jedno, natomiast pani Jadzia co innego, więc lepiej mieć interpretację w ręce gdy przyjdzie urzędnik B)

darmowe programy - najlepsze darmowe programy

gadu gadu - wszystko do twojego gadu gadu

Byłem u księgowej, która powiedziała mi tak: "To są dochody, Pan prowadził działalność zorganizowaną" Ogólnie mówi, że jak wpisze te dochody w pita do innych rzeczy (inne rzeczy = przychód z umów o dzieło na usługi internetowe) To na 100% mam kontrole...

Jaki pit?

I skąd ma pewność Twoja księgowa że jak się je wpiszę(dochody) w inne ,jest na 100% kontrola?, ja sie rozliczałem w 2005 i wpisałem dochody z gugla jako inne i nie maiłem kontroli, więc o co chodzi?

Ja na Twoim miejscu napisałbym do US prośbę o interperetację i podając własny punkt widzenia na płacenie podatku podałbym rozliczenie systemem rocznym za pomocą PIT 37 w rubryce inne dochody. Nie jest to stały dochód, absolutnie nie gwarantowany (np. za miesiąc nie musisz uczestniczyć w AS) i zmienny. Według mnie kwota czy jest to 101 dolarów czy 1500 dolarów nie ma żadnego znaczenia i nie ma tu też żadnego powiązania kwotowego z założeniem działalności gospodarczej.

Dokladnie- NIE MA obowiazku zagladania DG tylko po to by legalnie odprowadzac podatki z AS i innnych PP- to by byla totalna glupota i spowodowalaby powstawanie firm tylko pod Adsense. A trzeba tez pamietac ze prowadzenie DG to tez pewne koszty (rejestracje w US, UM itd itp)- DG jest dobra jesli ktos traktuje AS jako dodatkowe zrodlo dochodow i chce je podpiac pod firme ktora sie zajmuej czyms oprocz czerpania zyskow z AS. Tak przynajmniej ja robie i dobrze na tym wychodze;)

Sorry za pytanie bo pewnie było już sto razy ale wole się upewnic. Czy jeżeli zarobek nie przekroczy mi kwoty nieopodatkowanej tj. 3013zł (moglem zrobic jakiś mały błąd), to nie musze placic do tego momentu podatku a dopiero puzniej co miesiac od kwoty która przekroczy to minimum. Tak jest czy się myle ?

matkro - 9 lat doświadczenia.

mant.pl - 7 lat doświadczenia w branży SEO. Jesteśmy na rynku od 1 czerwca 2008 roku!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności