Skocz do zawartości

jak madrze katalogowac

HiddenPlace

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Czesto mowi sie o madrym katalogowaniu, ale nikt nie ujal tego do tej pory dokladniej. Katalogi maja z dnia na dzien coraz slabsza moc ale ciagle jeszcze dzieki nim mozna cos osiagnac na latwiejsze frazy.

dla mnie madre katalogowanie to

• dobre dopasowanie do kategorii (zawsze wieksza szansa ze w spisie gdzies pod lub nad nami pojawi sie inna strona powiazana tematycznie z interesujacymi nas slowami kluczowymi w opisie
  • mozliwe dlugi opis z wyrazami kluczowymi z anachora powarzajacymi sie w tresci i w roznych odmianach
  • konkretny, w miare krotki ale i zroznicowany za kazdym razem anachor, interesujace nas slowo kluczowe + miasto lub nazwa strony
  • dodawanie zawsze do conajmniej trzech kategorii, tylko z umiarem (raz ze dla Google wieksza wartosc maja trzy linki z jednej strony niz jeden, to dodatkowo przy nie zawsze dobrym zaindeksowaniu katalogow mamy wieksza szanse ze Google odnajdzie chociaz jeden nasz link jest na stronie bedziemy mieli 3 linki w roznych kategoriach
  • za kazdym razem chociaz troche zroznicowany opis, by w kazdym katalogu nie byl taki sam

mi nic wiecej nie przychodzi do glowy, a Wam?

katalogowanie wbrew pozorom nie jest takie łatwe :soczek:

przy katalogowaniu strony, należy pamiętać o zarówno dobrym jak i złym wpływie linków z katalogów na stronę.

Moja biblia katalogowania...a raczej kilka przykazań

1) Nowe strony katalogujemy tylko ręcznie, zwracając uwagę, aby dodawać je do katalogów bez opcji "ostatnio dodane"

linki w ostatnio dodane pojawiają się tylko na chwilę. W sytuacji, gdy google znajdzie nasz link na stronie głównej katalogu (np. pr 5) a po 3 dniach już nie, możemy złapać filtr na słowo kluczowe (myślę, że musiałoby się to stać jednocześnie z kilkoma katalogami, ale lepiej uważać)

2) Sprawdzamy czy podkategoria do której dodajemy link jest w indeksie google i czy nie jest to wynik uzupełniający

sprawdzenie w indexie google odbywa się przez polecenie

cache:URL

danej podstrony, oczywiście bez https:// :( dodanie wpisu do podkategorii niezaindexowanej to dłuższy okres czasu czekania na znalezienie linku - tracimy także kontrolę nad równomiernym przyrostem linków

linki ze stron będących wynikiem uzupełniającym nie są uwzględniane przez google

3) katalogowanie rozpoczynamy małym przyrostem linków

ja stosuję metodę: 2 katalogi, po 2 wpisy dziennie przez pierwszy miesiąc (codziennie inny anchor, oraz odpowiednio przygotowany i zoptymalizowany opis). Po miesiącu przechodzę na 5 wpisów dziennie, a po 3 mies na 10.

4) zawsze sprawdzam, czy linki zostały zatwierdzone/dodane do katalogu, oraz czy są już zaindexowane przez google

w ten sposob mam kontrolę nad faktycznym przyrostem linków i mogę planować dalsze działania ;)

5) nigdy nie umieszczam linków zwrotnych do katalogów

lepiej mieć link na farmie, niż do niej linkować

1) Nowe strony katalogujemy tylko ręcznie, zwracając uwagę, aby dodawać je do katalogów bez opcji "ostatnio dodane"

linki w ostatnio dodane pojawiają się tylko na chwilę. W sytuacji, gdy google znajdzie nasz link na stronie głównej katalogu (np. pr 5) a po 3 dniach już nie, możemy złapać filtr na słowo kluczowe (myślę, że musiałoby się to stać jednocześnie z kilkoma katalogami, ale lepiej uważać)

chyba troche przesadzasz watpie by mozna zlapac filtr na slowo za jeden link :-)

4) zawsze sprawdzam, czy linki zostały zatwierdzone/dodane do katalogu, oraz czy są już zaindexowane przez google

w ten sposob mam kontrolę nad faktycznym przyrostem linków i mogę planować dalsze działania :soczek:

to by zajelo wieki:-) tak mozna postepowac albo majac jakies narzedzie-skrypt ktory bedzie to robil:-) albo pozycjonujac tylko jedna strone o kubusiu puchatku i poswiecajac dla niej godzine dziennie :-) jesli pozycjonujesz 15 stron to nie bedziesz sie w to bawil, bo katalogi nie maja takiej sily by oplacalo sie w to bawic, lepiej popracowac w tym czasie nad wlasnym zapleczem

Katalogi nadal są mocne i wypływają w wynikach G. Ostatnio przytrafił mi się dramat - czarny sen "pozycjonera amatora": na pozycjonowaną frazę w wynikach wyszukiwania najpierw pokazują się wpisy w katalogach i precelkach, a daleko w tyle jest pozycjonowana strona. Katalogi z moimi wpisami przegoniły moją stronę. No po prostu obciach :-/

Strona jest bardzo młoda, raptem trzy miesięczna i chyba właśnie minął jej FSB lub załapałem filterek na frazy lokalne (fraza+miasto).

Ktoś podzieli się informacja, jak katalogować, by katalogi nie wypływały pierwsze w wynikach?

pozdrowienia

Dla tych, co lubią zdjęcia planet: Planety i ich zdjęcia, dla tych, co lubią katalogi stron: Podwójny katalog stron. Albo Idź do diabła.

Mówisz o dołożeniu linków w sensie "dolinkowania" z systemu czy zaplecza? Tak właśnie zrobiłem, dodałem 25 linków z systemu (nie chcę więcej, bo się boję tymczasem) i poczekam na efekty.

pozdrowienia

Dla tych, co lubią zdjęcia planet: Planety i ich zdjęcia, dla tych, co lubią katalogi stron: Podwójny katalog stron. Albo Idź do diabła.

Katalogi maja z dnia na dzien coraz slabsza moc

Mój boże, już mi się chce wymiotować jak widzę coś takiego po raz setny!

Katalogi nadal są mocne tylko trzeba umieć je wykorzystać!

Pozdrawiam

akurat, to wymiotuj :-) kiedys kazdy stawial jeden katalog, dopieszczal go, moderowal, nie bylo adderow ani serwisow linkiseo, teraz kazdy stawia katalogi dziesiatkami, nikt nie ma czasu ich moderowac a dadawarki wykanczaja je dodajac pelno smieci setkami. I co nadal uwazasz ze katalogi nie traca na mocy?

Katalogi nie tracą na mocy tylko tracą swój wizerunek przez addera i dziesiątki kopii :). Jakby odfiltrować większość katalogów, które nie są poindeksowane itp. to zostałyby całkiem dobre katalogi. Zresztą to już sie samo zaczęło, właśnie przez informację o rzekomym spadku mocy katalogów. Dużo więcej katalogów zostaje opuszczonych, nie działa, w miejsce niektórych powstają inne stronki. Sytuacja ta doprowadzić może, że zostaną tylko te wartościowe i zadbane przez ludzi katalogi.

kila

-od jakich katalogów zaczynasz dodawanie? najlepszych, najgorszych, losowo?

-czy dodajesz oprócz katalogów jakieś inne linki do stron?

1) losowo, sprawdzam jedynie czy jest zaindeksowany w gogielku :) niewielką różnicę ma podstrona z katalogu pr6 i podstrona z katalogu pr 2, jeśli obie mają pr0 i 1 link prowadzący do niej

wpisy w katalogach możesz podlinkować z zaplecza lub z systemu wymiany - zwracaj jednak uwagę na ilość linków wychodzących na stronie ze szczegółami wpisu - jeśli jest ich powyżej 10, to mozesz olać sprawę :)

katalog który nadaje się do tego typu podlinkowywania: pemedia.webd.pl - tu poza twoim linkiem w szczegółach wpisu jest tylko 5 innych wychodzących (zalecam też sporaśne opisy) :)

2) jeśli jest to mała strona to nie dodaję, jeśli większa to owszem - kilka lepszych linków poprawi jej indeksację

jeśli katalogujesz domenkę, nie zapominaj również o podstronach - postaraj się je także podlinkować - ma to znaczenie zarówno przy prędkości indexacji, pożniejszym pr podstron jak i przy samym pozycjonowaniu. Przecież z punktu widzenia google nie jest zbut naturalną sytuacje, w której strona z site: okolo 3000 posiada jedynie linki do strony głównej

HiddenPlace

chyba troche przesadzasz watpie by mozna zlapac filtr na slowo za jeden link :-)

a przeczytałeś ten kawałek w nawiasie?

możemy złapać filtr na słowo kluczowe (myślę, że musiałoby się to stać jednocześnie z kilkoma katalogami, ale lepiej uważać)
i jeszcze:

to by zajelo wieki:-) tak mozna postepowac.... (cytat niepełny, oszczędzamy bazę)

...w tym czasie nad wlasnym zapleczem

sprawdzałem ręcznie.. jeśli masz 15 klientów po 100 zł każdy to lepiej zmień branżę :) jeśli natomiast każdy płaci ci uczciwe pieniądze to stac cie na opłacenie 3 ludzi (każdy po 5 stron) którzy zrobią to za ciebie.

ja to robiłem nieco inaczej:

1) wchodzę do katalogu, w pasku szukaj wpisuję adres domeny

2) kopiuję url z paska adresu do bazy

3) w pasku szukajki wpisuję słowo kluczowe

4) otwieram wszystkie podkategorie które wyskoczyły i sprawdzam gdzie jest mniej wpisów

5) sprawdzam "cache:" dla podkategorii

6) dodaję wpisy

7) po tygodniu klikam w url z punktu 2 i jeśli nie ma czekam następne 2 tyg

8) jeśli wpisy sie nie pojawily wywalam katalog z bazy

9) jeśli wpisy sie pojawily, do jednego z nich dodaję 5 linków z systemu wymiany

ten sposob zapewnia całkiem dobre rezultaty, należy jednak pamiętać o dobrych opisach i dokładnym przebieraniu w katalogach, na dzien dzisiejszy w bazie mam około 280 katalogów które są warte dodania wpisów wg metody powyższej.

Od pewnego czasu traktuję katalogowanie jako element uzupełniający - stosuję dodawarkę (nie jakiś adder, tylko porządne narzędzie :D), szczegłółów nie linkuję.

i kolejny wątek:

- Katalogi maja z dnia na dzien coraz slabsza moc

-Mój boże, już mi się chce wymiotować jak widzę coś takiego po raz setny!

Katalogi nadal są mocne tylko trzeba umieć je wykorzystać!

czy z dnia na dzien słabszą moc? - możliwe

nadal mocne? - tylko niewielki %

problem z katalogami polega na podpinaniu systemów wymiany, dodawaniu przez włascicieli własnych linków, przez co na każdej podstronie jest od 10 do 30 linków wychodzących - a tu już nie moąna mowić o "mocy" :)

I katalog musiałby być wyjątkowo rzadko odwiedzany, aby Google zdążyło zaindeksować takie linki w kilku katalogach akurat w tym samym czasie. Przecież linki w "ostatnio dodane" pojawiają się dosłownie na moment, bo za parę minut ktoś inny doda swoje. A prawdopodobieństwo, że takich linków zaindeksuje kilka jest nikłe.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności