Skocz do zawartości

patriota

neeon

Rekomendowane odpowiedzi

Ciekawy okaz:D!

Niestety nie wiem co wcześniej było na tej stronie więc ciężko mi się wypowiadać, ale zakładam, że treść była podobna do tych stron podanych w linkach na patriota.pl.

Jak dla mnie to jest pomieszane z poplątanym i był to przejaw pozytywnego lamerstwa:) - cieszę się, że taka stronka zniknęła, ale od innych mogli by się trzymać dalej albo chociaż nie niszczyć czyjeś pracy

Przy okazji znalazłem ciekawy podział hackerów

Ze względu na stosowaną etykę wyróżnia się następujący podział hakerów zabezpieczeń:

* black hat ("czarne kapelusze") - są to hakerzy działający na granicy lub poza granicami prawa. Znalezionych błędów albo nie publikują w ogóle, wykorzystując je w nielegalny sposób, albo publikują od razu w postaci gotowych programów (tzw. exploitów), które mogą zostać użyte przez osoby o niższych umiejętnościach (np. script kiddies). Niektóre osoby kwestionują w tym przypadku użycie słowa "haker", zastępując je wyrazem "cracker".

* white hat ("białe kapelusze") - hakerzy działający zupełnie legalnie lub też starający się nie popełniać szkód. Odkryte przez siebie dziury w bezpieczeństwie zwykle podają w formie, w której mogą zostać łatwo załatane przez autorów oprogramowania, lecz trudne do wykorzystania w celu zaszkodzenia komuś (zobacz: full disclosure). Wśród nich często się spotyka audytorów bezpieczeństwa.

* grey hat ("szare kapelusze") - hakerzy/crackerzy, którzy przyjmują po części metody działania obu wyżej wymienionych grup.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności