Skocz do zawartości

Fuzja domen

takieSEO

Rekomendowane odpowiedzi

Hej, mam pytanie odnośnie fuzji dwóch stron. 

Sytuacja wygląda tak: 
1) jest domena1.pl 

2) na oddzielnej domenie jest sklep - sklep.com.pl (niewielki, ale można na nim kupować produkty opisywane na domenie1

Chcę zrobić fuzję - połączyć obie domeny, żeby już na domena1.pl był sklep i możliwość kupna. Domena1.pl pozostaje bez zmian (nie zmieni się nazwa domeny). Na stronie Domena1.pl dodane będą nowe rzeczy i podstrony, będzie też modyfikacja zawartości i struktury. 

Co należy zrobić podczas migracji, aby nie stracić pozycji?
Myślę o:
1) skan w screaming frogu
- skan domena1.pl

- skan sklep.com.pl, oba skany aby wyodrębnić wszystkie adresy URL. 

2) mapowanie - tych dwóch domena1.pl i sklep.com.pl do nowej wersji testowej (mam nową wersję deweloperską strony, ale nie zmieni się nazwa domeny). 

3) analiza nowej wersji deweloperskiej strony, pod względem rekomendacji i wytycznych, co można ulepszyć itd. 

Czy coś jeszcze należy wykonać pod względem SEO?

Czy jeśli domena docelowa (domena1.pl) pozostaje ta sama, nie zmienia się, to czy trzeba będzie wykonać w jej zakresie przekierowania (jeśli poszczególne adresy były trochę przebudowywane, ale będą mieć tan sam adres URL). Bo z sklep.com.pl to na 100% trzeba zrobić przekierowania 301. 

sklep przenosisz na domena1.pl/sklep/

robisz przekierowania 1-1 domeny starej na domene nową

wykonujesz odpowiednie linkowania wewnetrzne

i działa. to najprostsze bez zbędnego chaosu ...

• Like 1

Agencja marketingowa Semgence istnieje na rynku od 2018 i odpowiada za prowadzenie działań SEO dla wielu firm małych i dużych. Prowadzimy też kampanie Google Ads - niedawno zostaliśmy sie Partnerem Google spełniając odpowiednie kryteria. Betapoint

A jak już została podjęta decyzja (nie przeze mnie), że sklep nie ma być w katalogu, tylko po prostu całościowo pod domena1.pl (jako główny sklep, a wcześniejsze opisy i zakładki z domena1.pl też tam będą jako "opisy" funkcjonalności itd. 

9 godzin temu, takieSEO napisał(a):

A jak już została podjęta decyzja (nie przeze mnie), że sklep nie ma być w katalogu, tylko po prostu całościowo pod domena1.pl (jako główny sklep, a wcześniejsze opisy i zakładki z domena1.pl też tam będą jako "opisy" funkcjonalności itd. 

Decyzje mozna a) zawsze zmienić b) uargumentować, że sklep w podkatalogu ze slugiem /sklep/ ułatwi budowanie analiityki

c) dla uparciuchów pozostaje totalna rozpierducha i zabawa :)

• Like 1

Agencja marketingowa Semgence istnieje na rynku od 2018 i odpowiada za prowadzenie działań SEO dla wielu firm małych i dużych. Prowadzimy też kampanie Google Ads - niedawno zostaliśmy sie Partnerem Google spełniając odpowiednie kryteria. Betapoint

10 godzin temu, takieSEO napisał(a):

A jak już została podjęta decyzja (nie przeze mnie), że sklep nie ma być w katalogu [..] Decyzje mozna a) zawsze zmienić

Słuchaj starego Zgreda, bo inaczej Będziesz w Szarej  (|) z tą zmianą 🙄

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii