Skocz do zawartości

Google bierze pod uwagę IP?

michal

Rekomendowane odpowiedzi

2 stare domeny.

Obydwie costam.waw.pl

Postawione na jednym IP z identyczną treścią typu "strona w przygotowaniu".

W kodzie w żadnej z nich nie występuje nazwa domeny.

Strony nie linkują nigdzie

Domena 1:

site: = 0

nazwa domeny = kilka stron z jej nazwą w treści (stare katalogi) + domena 2, gdzie cache: = "Znaleziono tyko w linkach do tej strony:"

Domena 2:

W site: pokazuje się strona jako ostatnia z pośród 68.

----------------------------------------------

Nie powinno to być spowodowane taką samą treścią, bo jest np. masa sklepów oscommerce z identyczną treścią w indeksie G, chodzi o te gdzie zainstalowali domyślne ustawienia i ich nie przerobili.

Biorąc pod uwagę fakt, że w blogu Google webmasters odnieśli się do domen regionalnych w .pl to też nie powinno mieć znaczenia.

Fakt, że oby dwie domeny stoją na tym samym IP i mają taką samą treść wydaje być się najbardziej racjonalny.

Dziwne to jest bo pierwszy raz się z tym spotkałem i site: = 0 domeny 1 z domeną 2 w wynikach świadczy o tym, że Google już zna treść domeny 1.

Mam już 2 inne domeny z taką samą treścią, ale jedna w .com druga w .info z taką samą treścią w celu sprawdzenia czy to może jednak nie jest wina waw.pl.

Miśku, Miśku, Miśku, starałeś się ale kompletnie nie widzę bezpośredniego związku testu z tytułem. :)

Podejrzewam że strony miały także taką samą metę, takie samo kodowanie, stały na maszynie o tej samej częstotliwości CPU, czy Google bierze to pod uwagę? ;)

Miśku, Miśku, Miśku, chodzi mi głównie o to, że poza dokładnie tą samą treścią (co nie jest niespotykane) tylko IP serwera (no i oczywiście częstotliwość ;) ) nie ma wspólnych cech. Nie było żadnego przekierowania w przeszłości itd. No może nie zupełnie nic więcej bo są obydwie costam.waw.pl, ale to akurat nie powinno mieć znaczenia.

Po prostu dziwne dla mnie, ot i tyle. :)

Krótko - kiedyś miałem stronkę www (serwis), pod który podpięte były 2 domeny. Na dokładnie tych samych prawach. Bez przekierowań itp. Czyli dokładnie sprzecznie ze standardowymi zaleceniami co do SEO ;) Jedna linkowana intensywnie (starsza), ta wyskakiwała w serpach na całkiem ciekawe frazy. Druga delikatnie podlinkowana - w serpach jej nie było. Obie domeny .pl

Obie domeny miały niemal identyczną odpowiedź odnośnie site. Jedna 270, druga 268. W site dokladnie te same podstrony. Jak starsza domena w wyniku działań rejestratora domen (zabić, zabić, zabić - jakość obsługi żenująca - ledwo odzyskałem domenę), zniknęła na jakiś czas, domena młodsza już po kilku dniach zaczęła pojawiać się w serpach (na kiepskich pozycjach - podlinkowana była słabo).

Co z tego wynika?

- duplicate content dotyczy tylko i wyłącznie serpów - w site identyczne strony siedzą, linki mają normalną moc itp.

- IP nie ma wpływu na site.

Przeprowadzałem podobne treści - na jednym IP, lecz na różnych domenach, stawiałem identyczne kopie strony. Indeksowały się wszystkie, aczkolwiek na domenie najlepiej podlinkowanej indeksacja była najszybsza.

• 2 tygodnie później...
  • 4 miesiące temu...

też jestem ciekaw bo nadal istnieje opinia że różne Ip to podstawa.

Osobiście się nie zgadzam bo blogger jest Gugla i stawiając wyższość róznego IP nad tym samym, sugerowali by że blogi są do bani. Wszyscy wiemy jak Google kocha blogi więc od czasu blogomanii IP powinna mieć znikome zanczenie.

Pozycjonowanie i reklama Reklamedia.pl - Pozycjonowanie - Reklamy Porady, opinie, newsy i przemyślenia o SEO. Zapraszam

też jestem ciekaw bo nadal istnieje opinia że różne Ip to podstawa.

Osobiście się nie zgadzam bo blogger jest Gugla i stawiając wyższość róznego IP nad tym samym, sugerowali by że blogi są do bani. Wszyscy wiemy jak Google kocha blogi więc od czasu blogomanii IP powinna mieć znikome zanczenie.

A czy kazdy blog postawiony na blogerze ma te same BL? chyba nie. Poza tym masz tam do czynienia z tysiacami blogow, z rozna trescia itd wiec te same IP nie jest przeszkoda.

Z drugiej strony postaw np.tylko 2 domeny na jednym serwerze na tym samym IP i linkuj je podobnie + miedzy soba. Porownalbym to do kazirodztwa :placze: . Efekt jakis tam jest ale duzo mniejszy niz linkowanie z "obcego" serwera.

seo tools reverse IP, duplicate class C IP range, IP to domain, IP to country,whois IP

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności