Skocz do zawartości

Linki Side Wide jak je wykorzystać?

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie :)
Pytanie głupie mam kilka stron, które kiedyś robiłem znajomym. W większości (6-8 stron) istnieje od dobrych 10 lat i dłużej - są w indeksie G .
Mam możliwość umieszczenia na nich linków side wide (np Realizacja - link) tylko czy to ma sens w dzisiejszych czasach?

Oczywiście są to serwisy w żaden sposób nie powiązane tematycznie z moją stroną.

Jeżeli TAK to rozważam dwie opcje:
1) taka sama struktura na każdej podstronie (Realizacja - link)

2) stworzenie podstrony na tej stronie z artykułem tematycznie powiązanym z moją stroną i w nim umieszczenie linku do mnie.
i podlinkowanie tego artykuły w stopce na każdej podstronie.

Pytanie czy jest w ogóle sens linków z takich stron (małe lokalne biznesy znajomych) i którą opcję lepiej wybrać (wydaje mi się, że nr 2).

Robimy nadruki na kubkach, poduszkach i innych gadżetach - alenadruk.pl

14 godzin temu, stania.info napisał(a):

czy to ma sens w dzisiejszych czasach?

Ma. Na brand.

Agencja marketingowa Semgence istnieje na rynku od 2018 i odpowiada za prowadzenie działań SEO dla wielu firm małych i dużych. Prowadzimy też kampanie Google Ads - niedawno zostaliśmy sie Partnerem Google spełniając odpowiednie kryteria. Betapoint

Google w wytycznych napisało chyba jak się nie mylę że linki site wide ze stopek itp - muszą być nofollow (czy powinny być) inaczej można za nie oberwać. A znowu link NF jako pozycjonowanie nie daje niczego - może poza dywersyfikacją. Jak dasz follow to możesz bez wątpienia za nie oberwać, jak to większe serwisy z dużą ilością stron. Ale możesz oberwać też w google za cokolwiek więc ... samemu oceń czy warto wykorzystać.

Google też kłamie w mojej ocenie w oczy prawie we wszystkim - linki nie szkodzą i nie ma depzycjonowania - i narzędzie do zrzekania się linków, Liczą się tylko naturalne linki do strony - i ich poradniki zdobywaj linki do strony 😄 .. dziś pozycjonowanie wygala bardziej jak robota sapera. 

Serwis internetowy ToTemat działa od 2020 roku. Publikujemy artykuły na różne tematy techniczne.

4 godziny temu, tomierc napisał(a):

muszą być nofollow (czy powinny być) inaczej można za nie oberwać

przejrzyj portale newsowe jak onet, wirtualna, gazeta, tvn ... tam nie ma NF.

Argument z NF jest zupełnie inny - podpada to pod wymianę linków do której nikt sie nie stosuje. Portale newsowe na całym świecie mają taką technikę relinkowania swoich portali i to działa (tez to wykorzystuję w dużych korporacjach z pewną liczba własnych portali).

nie ma depzycjonowania

bo nie ma - pokaż mi case gdzie depozycjonowanie sie udało.

narzędzie do zrzekania się linków

kiedyś działało ,teraz zapewne zostanie zlikwidowane.

Linki ze stopek tworza nagminnie np. firmy tworzące strony - wykorzystując to tylko mozna się wypozycjonować. Na frazę "sklepy internetowe" zobacz kto jest w topach ... same linki ze stopek.

• Like 1

Agencja marketingowa Semgence istnieje na rynku od 2018 i odpowiada za prowadzenie działań SEO dla wielu firm małych i dużych. Prowadzimy też kampanie Google Ads - niedawno zostaliśmy sie Partnerem Google spełniając odpowiednie kryteria. Betapoint

Skoro strony mogą obrywać kary za złe linkowanie - to chyba mogą obrywać też za celowe działania kogoś trzeciego związane z linkowaniem? Logicznie tego się nie da podważyć.

W wytycznych google co do linków (atrybutów) jest przykład - stopka szablonu powinien być link NF. Chyba to dobrze pamiętam, jeśli się mylę proszę o poprawę. 

Duże strony mogą dużo bo mają pierdyliardy linko na artykuły wykupowane na tysiącach stron.

Mała strona zaraz może oberwać za cokolwiek, albo nawet oberwać w mojej ocenie za nic, po prostu oberwać bo taki jest gest algorytmu -ale to już moje zdanie.

Serwis internetowy ToTemat działa od 2020 roku. Publikujemy artykuły na różne tematy techniczne.

13 godzin temu, tomierc napisał(a):

to chyba mogą obrywać też za celowe działania kogoś trzeciego związane z linkowaniem?

chyba google umie to odróżnić :) A z drugiej strony - zainwestuj kasę i zrób depozycjonowanie komuś. Zobaczymy czy się uda :)

stopka szablonu powinien być link NF

Ale mówimy o szablonie do wordpressa czy linkach w stopce? Bo to dwie różne rzeczy.

wykupowane na tysiącach stron

Nikt nie musi wykupywac stron - ludzie linkują do dużych portali.

kary za złe linkowanie

zdefinuj co to jest "złe linkowanie".

Duże strony mogą dużo

małe tez moga dużo - mam wiele sklepów pod opieką wyżej niż ceneo czy allegro :D

Zgred tutaj piszesz teorie na bazie własnych wyobrażeń na to, a facet pyta chyba o link ze stopki szablonu w mojej ocenie - a o tym wypowiedziało się "szatan" google. 

Linkowanie jak gogle pisze, że może być karą za spam - tak samo może być za linkowanie osoby 3. Nie podważysz tego nawet jak zrobisz 10 fikołków - bo to jest wynikiem logicznego myślenia. 

A gogle wie kto zamieścił linka gdzie do czego - czyta w myślach w twojej ocenie? Oberwie strona jak będzie miało taki gest google aby ją ukarać i tyle. 

21 minut temu, tomierc napisał(a):

teorie na bazie własnych wyobrażeń

jak na razie to od 2 tysiecy postów Ty tworzysz własne wyobrażenia....

22 minuty temu, tomierc napisał(a):

Oberwie strona jak będzie miało taki gest google aby ją ukarać i tyle

zrób tak żeby nie oberwało. Odpowiedziałem dokładnie tak jak powinno to być zrobione, jak robimy to od wielu lat, jak robią do duzi i mali.

23 minuty temu, tomierc napisał(a):

Linkowanie jak gogle pisze, że może być karą za spam

NIe każde linkowanie podpada pod algorytm - uogólniasz. Doczytaj: https://developers.google.com/search/blog/2010/06/quality-links-to-your-site 

23 minuty temu, tomierc napisał(a):

ze stopki szablonu

Udzieliłem jasnej i klarownej odpowiedzi w tej materii. jesli nie umiesz czytać ze zrozumieniem to napisze wołami -> "NA BRAND". 

Zrobisz wreszcie testy depozycjonowania o których twierdzisz, że się da to wykonać? Poprosze pierdyliard linków na zgreda na frazy dowolne jakie chcesz .... wymyśl sobie. I daj znać czy udało się zniszczyć domenę.

W zeszłym roku na dwie domeny na których mi już nie zależało przyłożyłem około 20tyś linków w trakcie niecałego miesiąca. Linki - najtańsze oferty jakie znalazłem na forum BHW. Wydałem na to kilkadziesiąt dolarów - linki to był najgorszy syf z GSA i X-Rumera. Efekt- totalnie żaden - ani w górę, ani w dół, więc Google z łatwością to wyłapało. Linki było widać w ahrefs.

Strony to małe tematyczne zapleczówki, żadne mocne serwisy - siedziały w TOP30 na interesujące mnie frazy i tak zostało do dziś.

Gdybym dziś chciał się brać za depozycjonowanie to chyba bym spróbował linkować na konkretny achor extact match z tysięcy mocnych stron przez dłuższy czas, ale obawiam się, że koszty tego mogłyby kilkukrotnie przewyższyć koszty samego pozycjonowania. 

Pozdrawiam :)

A wypróbuj z blogów z widgetów co jest site wide z dokładnym dopasowaniem słowa kluczowego na podstrony strony linkowanej. Czyli daj na ten test tak z rok. Zobaczysz czy nie poruszy się pozycja do dołu. Lub daj dużo NF linków z komentarzy na blogach niedopasowanych tematycznie do twojej strony (gdzie liczba linków niedopasowanych wyniesie z 70% (względem linków strony linkowanej) - czyli przytłoczy to co było w linkach do strony. Takie coś już widziałem kilka razy jak strona przygniata. Szczególnie strony co mają mało linków. 

Nawet ten serwis co nadal mam w stopce - on jest tak upośledzony, że go nie dźwigniesz niczym i nikt nie wie dlaczego poszło do dna. Jakiś powód jest, ale jaki tego nie wie nikt od lat 😄 Obecnie wycofuje z niego już treści z ponad 1000 artykułów na osobne grupy tematyczne osobne strony. Za coś oberwał albo za linki (płowa nawet nie moja) albo za treści (choć to dość by było dziwne) albo za to, że taki był los na ruletce. Obecnie strona od 3 lat bardziej testowana bo prawie jej nie ma w wynikach. Nawet nowo dodane do niej artykuły się zupełnie nie indeksowały w wyszukiwarce. 

Edytowane przez tomierc
  • Haha 1

8 godzin temu, Pomyslowy napisał(a):

W zeszłym roku na dwie domeny

kiedys testowałem 301 z blisko 1500 zbanowanych domen - tez nie działa.

Linki EMA działają ale zawsze jest gdzieś punkt przegięcia, przy ktorym strona wylatuje. natomiast syf o jakim piszesz Gugiel doskonale wyłapuje. Wiec koszta są dośc duże aby zrobić QQ jakiejkowliek domenie. Z mojego doświadczenia to domeny takie 1-roczne są podatne na nazwijmy to "złe linkowanie" natomiast jak się zadba od początku to potem trudno uwalić stronę. 

Odmawiamy często obsługi stron, gdzie 80-90% to EMA (trafiają sie takie i są w top3) bo zmiana strategii jest ryzykowna i można wylecieć z SERPów... W zeszłym roku przyszedł klient ktory miał chyba z blisko 2500 linków ze statlinka ... większosć na EMA. Na ale co kto lubie ;)

Ale mamy tez inna ciekawostkę - serwis po włamaniu - od 7 miesiecy probujemy przywrócić domenę do życia i niestety chyba spalona :( wiec depozycjonowani emożna zrobić łatwo -= wystarczy się ... włamać :)

W sensie zalogować na cudzej stronie i to wystarczy? Czy jednak coś zrobić. Chyba coś zrobić wlać jakieś przekierowanie lub kody koślawe, lub syf w strukturę. Samo włamanie o niczym nie świadczy w mojej ocenie co do pozycji. 

Obecnie prawda jest taka i chyba większość ludzi mających oczy to widzi, że google jest nieprzewidywalne i nie można liczyć że dziś strona w top może jutro nie wypaść nawet z indeksu lub za miesiąc. Może wyskoczyć i nikt nie będzie wiedział nawet dlaczego bardzo często. 

Myślę że obecnie strony jednotematyczne są promowane a wielotematyczne obrywają mocno i to nawet bardzo mocno i gęsto. 

Edytowane przez tomierc
  • Haha 1