Skocz do zawartości

Ankieta i pomoc

Kil Bill

Co jest wydajniejsze w zakresie internetowym i ogólnie?  

1. 1. Co jest wydajniejsze w zakresie internetowym i ogólnie?

• Wykup usługi pozycjonowania
      7
    • Wykup w Panoramie firm reklamy
      0

Rekomendowane odpowiedzi

Proszę o poważną konstruktywną pomoc w napisaniu pracy/informacji

Co lepiej kupić usługę pozycjonowania czy komplet reklamy w Panoramie firm za 18000,00pln netto

Za i przeciw oraz argumenty

Proszę o bardzo konstruktywny post będe go czytać poważni ludzie z zewnątrz

Prosze o przytaczanie nawet informacji od waszych klientów

Dziekuje Wam za pomoc (rzadko bywam ostatnio na forum)

Pozdrawiam

Firmę w Polsce utrzymuje czynną od 1997 roku w Hamburgu od 2008 Roku więc nie robią na mnie wrażenia awatary i linki w stopce. Zajmuje się od zarania początków Black Hat Seo. Mam prawo do zapomnienia. Niech się firma Google zajmie sztuczną inteligencją zanim  Sam Altman ich wyprzedzi :) Moje stare konto https://www.forum.optymalizacja.com/profile/21-kill-bill/  :( boże jaki młody byłem i głupi. Wróciłem i wchodzę z drzwiami nie drzwiami.

co to oznacza komplet reklamy w PF /?

bo z mojej orientacji to w PF kwadracik kolorowy kosztuje od 10 do 20 tys.

2 sprawa, owszem wiem ze daja opcje iż strona pojawia się na kluczowe słowa na pierwszych pozycjach, ale przy tej popularności to żadna rewelka.

Napisz więcej co to jest kml. reklamy co dokładnie jest w jej zakresie bo tak raczej ciężko jest odp na to pytania.

Bo może chodzi o okładkę główną PF to ja odrazu kupuje ;-)

pozdrawiam

Szook masz racje kwadracik za 18000 proszę o Wasze spostrzerzenia i argumenty

Dzięki

Firmę w Polsce utrzymuje czynną od 1997 roku w Hamburgu od 2008 Roku więc nie robią na mnie wrażenia awatary i linki w stopce. Zajmuje się od zarania początków Black Hat Seo. Mam prawo do zapomnienia. Niech się firma Google zajmie sztuczną inteligencją zanim  Sam Altman ich wyprzedzi :) Moje stare konto https://www.forum.optymalizacja.com/profile/21-kill-bill/  :( boże jaki młody byłem i głupi. Wróciłem i wchodzę z drzwiami nie drzwiami.

więc mogę się jasno wypowiedzieć teraz:

Co do ery książek papierowych to uważam że ona już mineła.

Fakt PF znacznie poprawiła jakość danych otwierając lokalne oddziały, bo wcześniej weryfikacja była beznadziejna i większość wpisów na dany rok była nieaktualna.

Ale czy warto,

Kiedyś było warto zresztą swoje pierwsze doświadczenia graficzne zdobyłem w www.bkt.pl lokalne szczecińskie książki telefiniczne w latach 92-2000 to one były znaczące na rynku.

Tak samo jest z PF.

Nie raz rozmawiam z BKT i obserwuje książkę którą kiedyś miałem okazje wspólnie tworzyć i wiem że rynek na te książki się zakończył.

Lecz nie mówię że jest to reklama bez wartościowa, każda ma jakąś wartość.

Gdybym ja miał wybierać pomiędzy wybrałbym pozycjonowanie za równowartość tej reklamy.

Ale ja zrobiłbym inaczej:

Kupiłbym tą reklamę w PF ale nie za 18000 a za 6000, poczekałbym na końcowy okres zbierania wpisów i reklam, dałbym jasne ulitmatum albo macie mnie za 6000 albo macie o 6000 mniej.

Czyli nie płakałbym gdyby się niezgodzili.

Więc najlepszym wyborem wg. mnie to zakup tych 2 usług, bo każda reklama jest dobra jeżeli jest choć trochę skuteczna.

Miałem osobiście kupować reklamy w PF ale nie zakupiłem BO!

atakowało mnie 2 agentów jeden z wawy 2 ze szczecina, każdy dawał mi inne oferty wciskając kit że jedna jest lepsza od drugie, byłem już tym zmęczony i nie kupiłem wcale.

Starałem się im tłumaczyć iż także jestem z branży reklamowej ale to chyba było mało skuteczne.

Jeżeli w tym roku zwrócą się o reklamę może umieszcze ale napewno nie na takich warunkach jak wtedy.

Z roku na rok pupularność tych książek będzie spadać wypierana popularnością internetu.

Uważam że powinni łapać co im się daje.

Więc KILLBILL jeżeli sumując wszystko:

jeżeli klient nie może wybierać to stawiam na pozycjonowanie

jeżeli klient ma odpowiednią ilość gotówki to polecam, ale jeszcze przed tą ofertą targetu przez PF zaowerowałbym mu inne reklamy, zależy czy działa lokalnie czy na polske.

Jak lokalnie to:

ja np. wieszam banery reklamowe na słupach tramwajowych wykupione miejsa koszt od 200 do 600 zł msc - skuteczność wysoka.

reklama na autobusie - jak ma mały budżet - 1 szyba tylna około 250 zł msc - dobra skuteczność

Ale jakbyś jeszcze napisał co będzie promowane bo to też jest ważne przy wyborze reklamy i tym czym ona będzie akurat skuteczna.

pzdr

Co lepiej kupić usługę pozycjonowania czy komplet reklamy w Panoramie firm za 18000,00pln netto

Za i przeciw oraz argumenty

Nie podałes najważniejszego - charakterystyki produktu oraz grupy docelowej. Nie można tego rozważać bez znajomości produktu. Warto płacić tylko za reklamę, która jest odpowiednio ztargetowana. Podaj te dane - będzie łatwiej coś podpowiedzieć.

Ksiązki są używane głównie przez firmy. Więc czy produkt jest skierowany do firm?

Sprzedajesz wirniki do kosiarek? Tłumaczysz teksty z bengalskiego na hebrajski? Produkujesz KOMPOSTOWNIKI? A może kreujesz wizerunek swojej firmy przez luźne skojarzenia?

Wykup usługi pozycjonowania jest o tyle bardziej efektywny, że idealnie targetuje na wskazaną grupę docelową. Nie prowadziłem jeszcze wykładu z e-marketingu, zastosowania Sieci w życiu przedsiębiorstwa, w którym nie wspomniałbym o potężnej roli SEO jako - jak do teraz - najtańszym i najbardziej efektywnym narzędziu promocji, w opozycji do średnio stargetowanej i drogiej (nawet przy korzystnym systemie rozliczeń) powierzchni klikalnej (bannery i pochodne). I - przede wszystkim - jest to najmniej znane społeczności masowej narzędzie promocji.

A jak określić grupę docelową PF? Człowiek poszukujący firmy? To jak dla mnie zbyt szeroka grupa. Ja podziękuję. W Polsce za te 18000 kupię sobie w wyszukiwarkach najcięższe frazy.

Pozdrawiam, J.

Kilka dni temu w domu gzie mieszkam na każdej z wycieraczek znalazła się Panorama Firm. Każdy więc miałby w domu reklamę Twojego klienta i znalazłby go: ten nie mający komputera, ten mający komputer, ale nie mający Internetu, ale też ten z komputerem i Internetem, ale nie chcący włączać go tylko by sprawdzić coś w wyszukiwarce.

Idąc dalej: porównując (jak mniemam roczny?) budżet na PF do (rocznego) budżetu na SEO, daje to *zaledwie* 1500 złotych miesięcznie. To nie jest dużo, jak sam wiesz.

I tak dalej, i tak dalej. Podsumowując:

Jeśli albo-albo, to niestety i z żalem: Panorama Firm.

Jeśli zaś jest możliwość powiązania jednego z drugim, to w mniejszym zakresie warto pomyśleć o chociażby kilka dobrych linkach sponsorowanych (chociaż Onet), lub też może AdSense, by jednak kontakt z internautą mieć.

Szy.

Tu bardziej Patrzyłem z innego punktu widzenia.

Pf ma bardzo mały odsetek userów internetu (wręcz sladowy za ranking.pl)

Przeczytałem w telegazecie że 33% Polaków ma dostęp do internetu i wielkość ta rośnie bardzo szybko.Ponadto Obop podał że internet głownie służy jako książka telefoniczna.

Ad sens to raczej kiepski w mojej opini kontakt z internautą o boksach nie wspomnę .

Bardziej patrzę na to czy wydałbym te 18000 na Panoramę czy pozycjonowanie.

I z własnej praktyki wybrał bym pozycjonowanie bo sam wiem co to znaczy od 8 do 20 telefonów dziennie_+maile.

Tego Panorama firm w mojej opinii nie załatwi..

Pytając 4 firmy czy reklama w PF zwraca im się rocznie (budowlanka,szlabany,cześci Renault,Catepilar-wózki widłowe) (z róznych branż) stwierdzili że finansowo nie ale nie wiedzą gdzie mogli by się skutecznie reklamować więc co roku przedłużają reklamę w PF .

Ja niewybrałbym nigdy Pf z bardzo dziwnego powodu 8) chamstwa i namolności ich handlowców.Nielubie nachalnej reklamy.Strasznie się kiedyś na tym sparzyłem

Prowadziłem ponad tydzień temu rozmowy z kierownikami PF ,Zółtego telefonu,oraz Swiata Hoteli.

I odczułem agresję w stosunku do mojej osoby.

Powód zrozumiałem pozniej.

Firmy których priorytetem jest reklama papierowa agresywnie bronią się przed nieuniknionym rozwojem SEO nie myśląc że obie te formy mogą koegzystować na rynku.

Skoro ramka w gazecie branzowej kosztuje 3000,00pln w miesieczniku na pół roku a tu jakiś facio gada o Seo.

Ludzie ci boją się ponieważ wiedzą że media elektroniczne to potęga a rozwój internetu jest nieograniczony.

Zobaczcie co dzieje sie w Polsce Neostrada na 4 rodziny w miejscowości 1500 osób czy SDI na 3 rodziny.Dzieci chodzące na internet do sąsiada to potencjalni przyszli klienci Seo w szerokim tego słowa znaczeniu .Dzieci już zyją i jedzą internetem 8)

Innym już problemem jest niewiedza firm o Seo każdy wie co to jest PF mało wie co to jest pozycjonowanie.

Jest tylko jedna rzecz na korzyść od 1998 roku ilośc klientów PF zmniejszyła się o 36% (info za Onetem)

Informatycy z firm które odwiedzam patrzą z nie dowierzaniem na wyniki np.kretyn -do tego spotkania według nich to losówka i przypadek.

Najbardziej rozbawiła mnie kierowniczka z żóltego telefonu która oburzona odpowiedziała że oni już są wypozcjonowani pod żółty telefon na 1 miejsce

Potrzebuje w tym wątku opinii Waszych klientów którzy już są wypozycjonowani

Dzięki za tak duży odzew i proszę o dalsze analizy

No właśnie poszedłeś nieco w przyszłość, potencjalni przyszli klienci i.t.d. problem jednk w tym że na dane słowo w pierwej dziesiątce może być tylko dziesięć stron.

Wraz ze wzrostem popularności SEO zaostrzy się konkurencja a pierwsza dziesiątka będzie jedynie dla wielkich i zamorznych których będzie stać na zakup większej ilości linków, czy opłacenie lepszego pozycjonera.

Co będzie za parę lat kiedy SEO stanie się popularne a na pierwszą stronę pod remonty zechce być po 20 firm z każdego większego miasta, powiedzmy ok 2000 w polsce ?

Czy nadal będzie to w miarę tania (koszta/zyski) reklama ?

Co będzie za parę lat kiedy SEO stanie się popularne a na pierwszą stronę pod remonty zechce być po 20 firm z każdego większego miasta, powiedzmy ok 2000 w polsce ?

Nie i z tego bardzo się cieszę zostaną tylko najsilniejsi Seo Specjaliści ze zbudowanym własnym wrasztatem.

I bedzie to rarytas.

Ale internet wtedy bedzie jak gazeta nikt bez niego nie bedzie już się mogł obyć.I bedzie warto byc w pierwszej 10-tce

Reszta odpadnie i klientów i pozycjonerów.

Rozwój internetu w Polsce w ostatnich 3 latach jest błyskawiczny i bedzie szybszy kto pierwszy ma pozycjonowanie tym moim zdaniem lepiej linki tez sie powoli indexują i czas też gra rolę a już można zgarniać większość klientów z netu

Pozdrawiam

Nie i z tego bardzo się cieszę zostaną tylko najsilniejsi Seo Specjaliści ze zbudowanym własnym wrasztatem.

I bedzie to rarytas.

Chyba się mylisz, nie będzie pozycjonerów tylko olbrzymie firmy posiadające olbrzymi kapitał i niesamowite zaplecze.

Ale internet wtedy bedzie jak gazeta nikt bez niego nie bedzie już się mogł obyć.I bedzie warto byc w pierwszej 10-tce  

Albo w skutek tego że każdy za nim wpisze daną fraze będzie znał wyniki, wyszukiwarki przestaną spełniać swoją rolę i zastąpi je coś innego, może coś czego jescze nikt nie wymyślił, a może poprostu głównym filarem reklamy będą portale te duże i te małe regionalne, dokładnie jak teraz gazeta do której nawiązałeś.

Chyba się mylisz, nie będzie pozycjonerów tylko olbrzymie firmy posiadające olbrzymi kapitał i niesamowite zaplecze.

Wystarczy kapitał duża firma duże koszty 8)

Pozdrawiam

Pozdrawiam

Jakie koszta ?

Jeśli tylko pozycjonowanie stanie się wystarczająco popularne to takie firmy jak Yahoo czy choćby na polskim rynku onet, wp i interia zmiotą wszystkich z powierzchni,, dla nich koszta niemal zerowe, zaplecze nie do przebicia.

Pozycjonerom co najwyżej pozostaną frazy takie jak "apartamenty w krakowie z widokiem na ogród" :D

I to za 50 zł na miesiąc bo walcząc o rynek zejdą z cenami do minimum.

Moje porównanie jest trochę takie:

W roku 90 miałeś stragan byłeś kimś (obecny pozycjoner).

Po dwuch latach dorobiłeś się sklepu na osiedlu (założyłeś firme i zarabiasz na pozycjonowaniu) .

Niestety nie zadługo, teraz nie wystarczy mieć nawet własny Hipermarket, na rynku rządzą sieci Hipermarketów.

Smutne to ale chyba nie uniknione, zresztą tak bywa ze wszystkim.

Pozdrawiam

Jakie koszta ?

Jeśli tylko pozycjonowanie stanie się wystarczająco popularne to takie firmy jak Yahoo czy choćby na polskim rynku onet, wp i interia zmiotą wszystkich z powierzchni,, dla nich koszta niemal zerowe, zaplecze nie do przebicia.

Pozycjonerom co najwyżej pozostaną frazy takie jak "apartamenty w krakowie z widokiem na ogród" :D

I to za 50 zł na miesiąc bo walcząc o rynek zejdą z cenami do minimum.

Moje porównanie jest trochę takie:

W roku 90 miałeś stragan byłeś kimś (obecny pozycjoner).

Po dwuch latach dorobiłeś się sklepu na osiedlu (założyłeś firme i zarabiasz na pozycjonowaniu) .

Niestety nie zadługo, teraz nie wystarczy mieć nawet własny Hipermarket, na rynku rządzą sieci Hipermarketów.

Smutne to ale chyba nie uniknione, zresztą tak bywa ze wszystkim.

Pamietaj o linkach z róznych ip

Kupujesz 3000 z różnych Ip za 4200$ na rok i Onet moze się schować.

To nie kwestia wielkości firmy tylko funduszy

Przyjdzie do cibie klient zarzyczy sobie pierwszą 10-tkę

Kupisz linki z obniżką bedziesz miał rabat jako Seo Specjalist i koniec

Zarobisz na narzucie

pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności