Skocz do zawartości

qleb by jachu - sitemaps problem

zgred

Rekomendowane odpowiedzi

Mam problem - jak się tworzą mapy w qlwebie by jachu to google zwraca mnóstwo błędów bo ... nie rozumie polskiej czcionki. Np jak są wpisy z polskim "ą" to się wywala :D Dodatkwym problemem sa znaki specjalne typu ! lub + z ktorymi tez sobie nie radzi ...

Jak to naprawić / wyeliminowac ?

Agencja marketingowa Semgence istnieje na rynku od 2018 i odpowiada za prowadzenie działań SEO dla wielu firm małych i dużych. Prowadzimy też kampanie Google Ads - niedawno zostaliśmy sie Partnerem Google spełniając odpowiednie kryteria. Betapoint

a ten sitemap to generujesz w oparciu o to ?

Z tego co opisujesz to problem tyczy sie kodowania znaków bo sitemap musi (podobnie jak wiekszosc xmli ) być w UTF a zapisujesz dane do niej w ISO

pozdrw.

Joseph Straszny [pozycjoner.net]

--

blog o pozycjonowaniu w nowym wydaniu

webgielda.pl - ogłoszenia SEO i nie tylko

nie. jak napisałem ma wersje zmodyfikowana przez jachu. jachu generuje 3 pliki.

ale byc moze wiem o co biega: plik class/useful.php jest napisany w ISO więc trzeba sobie tam dodac znaczki w UTF - chodzi o funckę filtr_znaki.

Agencja marketingowa Semgence istnieje na rynku od 2018 i odpowiada za prowadzenie działań SEO dla wielu firm małych i dużych. Prowadzimy też kampanie Google Ads - niedawno zostaliśmy sie Partnerem Google spełniając odpowiednie kryteria. Betapoint

najprościej mowiąc to to(czyt wszystko) co dodajesz do sitemapy muszisz przerobić na utf

i w adresach url & trzeba zastapić encja &

pozdrw.

Joseph Straszny [pozycjoner.net]

--

blog o pozycjonowaniu w nowym wydaniu

webgielda.pl - ogłoszenia SEO i nie tylko

to ja wiem - tylko zeby był automat w jednym pliku to byłoby fajnie :unsure:

edit:

funckja wygląda tak

function filtr_znaki($wyraz,$tabulator)

{

$wyraz = str_replace("ć", "c", $wyraz);

$wyraz = str_replace("ś", "s", $wyraz);

$wyraz = str_replace("ś", "s", $wyraz);

$wyraz = str_replace("ę", "e", $wyraz);

$wyraz = str_replace("ż", "z", $wyraz);

$wyraz = str_replace("ó", "o", $wyraz);

$wyraz = str_replace("ł", "l", $wyraz);

$wyraz = str_replace("ą", "a", $wyraz);

$wyraz = str_replace(" & # 261 ;", "a", $wyraz); <- dodałem ja (napsiałem ze spacjami bo forum podmienia)

$wyraz = str_replace(",,", ",", $wyraz);

$wyraz = str_replace(" ", "$tabulator", $wyraz);

$wyraz = str_replace("-", "", $wyraz);

$wyraz = str_replace(".", "", $wyraz);

$wyraz = str_replace(",,", ",", $wyraz);

$wyraz = str_replace("Ś", "S", $wyraz);

$wyraz = str_replace("Ż", "Z", $wyraz);

$wyraz = str_replace("Ł", "L", $wyraz);

$wyraz = str_replace("Ź", "Z", $wyraz);

$wyraz = str_replace("ź", "z", $wyraz);

$wyraz = str_replace("ń", "n", $wyraz);

$wyraz = str_replace("Ń", "n", $wyraz);

$wyraz = str_replace("Ć", "c", $wyraz);

$wyraz = str_replace("Ó", "o", $wyraz);

return ($wyraz);

}

Dodałem wiersz z encją i kupa z przewagą kupy - czyli nada tak samo - generuje mi znaczek ą. ś ć zamienia poprawnie. sprawdziłem ręcznie - mam tylko "ą" generowane - reszta polskiej czcionki zamieniana jest poprawnie :|

HELP

Mała wskazówka z moich przejść z sitemaps w katalogu by Jachu.

Wykonanie poprawnej mapy zajęło mi mnóstwo czasu - dodawałem kolejne znaczki do pliku class/usefull.php gdzie są translacje znaków użytych do tworzenia adresu. Tworzyłem nową mapę i ręcznie poprawiałem lub usuwałem wpisy sprawiające problemy. Przy trzecim katalogu przerabianym na by Jachu cała ta operacja zajęła mi raptem ze dwie godziny.

A przy ostatnim update Google i tak założył mi filtr na ten katalog...

pozdrowienia

Dla tych, co lubią zdjęcia planet: Planety i ich zdjęcia, dla tych, co lubią katalogi stron: Podwójny katalog stron. Albo Idź do diabła.

no fajnie - tylko co zmieniałes w usefull ? czy po prostu wywalałes wpisy z literką ą :unsure:

edit: ale z tego co widzę w trakcie wprowadzania wpisów niektorzy robią błędy z czcionkami - to chyba wynik albo złego kodowania strony albo moze baza źle koduje :/

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności