Skocz do zawartości

Zonk z wp i onetem

holder

Rekomendowane odpowiedzi

Mam niemaly problem ...

Mianowicie niecale 3 miesiace temu firma w ktorej pracuje zmieniala www.

Zmienilismy calkowicie serwis ( wyglada podobnie aczkolwiek to juz zupelnie inna struktura i dla wyszukiwarek nowe strony itp )

Zajmujemy sie dystrybucja klimatyzacji, nagrzewnic itp ... wiec branze sezonowe ze tak powiem, za czym idzie przechodzenie na rozne slowa kluczowe w zaleznosci od pory roku.

Problem jest nastepujacy.

Po zmianie strony oraz zmianie serwera w googlach wszystko pieknie poszlo ...

Stronka na poczatku pojawila sie w wynikach wyszukiwania na okolo 90 pozycji.

Teraz wacha sie od 14 do 18 i idzie w gore ( keyword = klimatyzacja )

Jednak w wp i w onecie jest tragedia ...

Strona wyswietla sie gdzies w okolicach 60 - 100 ....

Strona niestety generowana jest przez cms, tzn nie mam stalych stron w ktorych w kazdym odpowiednim dziale moglbym zroznicowac meta tagi aby nie bawic sie z przejsciami na odpowiednie frazy.

Prosze o jakas rade ... tylko nie w stylu ( masz link sponsorowany wiec o co chodzi albo kup sobie Pan boxy w onecie)

Poprostu prosze o rade jak powalczyc z onetem i wp ...

stronka to www.holder.poznan.pl

Jesli ktos ma jakies uwagi co do optymalizacji strony [ nie jestem pro w te klocki, serwis nie byl pisany przeze mnie] prosze pisac.

Bede wdzieczny za wszelkie sugestie w jaki sposob moge pozytywnie wplynac na pozycje w w/w wyszukiwarkach.

p.s. co do wp ... radze uwazac na sms za 9 pln netto ... szef wyslal je chyba z 5 albo 6 razy aby opis strony szybciej sie zmienil i dopiero po 2 telefonicznej interewncji cos sie ruszylo ....

Klimatyzacja do domu i biura.

Apartamenty nad morzem w Rowach.

A co to za CMS wygenerował tak piękne URL-e ?

Chyba autor wstydził sie swego dzieła bo w kodzie HTML zadnej wzmianki co wygenerowało stronę.

tak jak już napisał przedmówca lepsze by były url-e krótsze zamiast liczb niech bedą słowa

Każdy liczacy sie obecnie CMS raczej powinien posiadac takie opcje, ewentualnie da sie je dopisać.

To samo tyczy sie TITLE i KEYWORDS

Poprawa tak pewna jak to że klimatyzatory beda potrzebne w lato :)

Onet i WP to loteria i tak naprawdę to jedyna odpowiedź. Możesz oczywiście zaspamować kod pod te "wyszukiwarki" (cudzysłów jest tu użyty celowo), ale wiadomo co może się stać w Google zwłaszcza, że to dość konkurencyjna branża...

No wlasnie problem jest taki ... ze CMS ... do strony byl pisany przez firme ArtGen ....

Ja wtedy jeszcze w firmie Holder ( ta ktorej dotyczny topic ) nie pracowalem, szef zamowil od nich cms-a ale nie wiedzial ze CMS stoi u nich na serwie i ze nam go nie udostepniaja tylko podpinaja strone do cms-a stojacego u nich na serwie.

Nie mam mozliwosci edycji cms-a a firma ArtGen za kazda zmiane kaze sobie slono placic.

Jak zapytalem ile chca za to zeby tego cms-a przerzucic do nas to uslyszlaem zaporowe 40k PLN co mnie ostro rozsmieszylo.

Jakies jeszcze sugestie :>

Ale przecież można zmienić stronę szybko i bezpoleśnie. Kupujesz serwer (miejsce) / zmieniasz osobę, która nim administruje, przerzucasz (zmieniasz itd) wszystko na nowy serwer i dopiero po tej operacji zmieniasz DNSy. Domeny lecą na nowy serwer, który już ma nowy (taki, który nam pasuje) CMS.

Ewentualnie żeby nie "ryzykować" stawiasz równolegle nową domenę i serwer. Wszystko oparte o jakiś odpowiadający CMS i jazda do przodu. Po sezonie przekierowanie z domeny starej na nowa i działa aż miło.

Wydatek też znikomy dla firmy.

Pokażę wam tylko systemy wymiany linków.

kruzyk.1.gif

No wlasnie ....

co do tej zmiany ... to odbyla sie przed moja kadencja w tej firmie 4 miesiace temu....

ja generalnie zajmuje sie stronka ... zmieniam (poprawiam) ja graficznie, uzupelniam itp,

i obsluguje CMS-a od strony uzytkownika, niestety do kodu cms-a nie mam dostepu aby go zmienic, ulepszyc.

Firma wybulila za tego CMS-a 5k PLN.

Jak dla mnie nie jest to tanio (projektuje stronki), za 5k z programista piszemy mega dobrego sajta z cms-em zrobionym pod tego sajta.

Pod koniec roku firma bedzie sie przenosila do nowgo biura [ budujemy sie ] i wtedy planuje calkowicie zmienic strone ... zrobic porzadny serwis.

Polaczony ze sklepem, gieldami itp.

A teraz na tym co jest musimy sie przekulac cale lato bo sezon juz sie zaczyna ... co za tym idzie musze podciagnac tego sajta wysoko w wyszukiwarkach.

Moze ktos jeszcze ma jakies sugestie :>

dodam jeszcze ze niedawno wykupilismy link sponsorowany ...

czy to moze dobrze podniesc nasza strone w normalnych wynikach ?

//edit#

zastanawia mnie rowniez to jak onet widzi nasza stronke.

mianowicie ... w tytule linku (na slowo klimatyzacja 12 strona, 2 wynik) widzi title, a w opisie widzi cos niesamowitego bo praktycznie sam dol strony.

To jest dla mnie rebus skad i jak to sie tam znalazlo, hehehe, ma ktos jakis pomysl ?

Naprawde olej Onet i WP - tam za duzo zalezy od przypadku a nie faktycznych dzialan SEO. Działaj pod google a jak uda sie cos zdobyc w Onet czy WP to tylko się cieszyć. A tak prawde mowiac to obecna wersje na ten sezon (zanim zmienicie serwis) mozna spokojnie podciagac na haslo "klimatyzacja".

I jeszcze jedno - na poczatku pisales,ze zmieniacie frazy kluczowe sezonowo (klimatyzacja-nagrzewnice). Jest to podyktowane sezonowoscia branzy i produktow, ale w seo nie ma na to miejsca. Nie mozesz w tak konkurencyjnej branzy (klima) porzucic "letnich" fraz na cala jesien i zime. Pozycjonowanie to proces ciagly i mimo,ze w zimie jest czas na nagrzewnice, w strategii SEO nie mozna pominac "klimatyzacji". Tak samo jak juz teraz powinniscie "zbroić" się na frazy zimowe...Potem może być za późno.

hmmm no cos w tym jest ...

generalnie przed moja kadencja w firmie korzystali z uslug jakis zewnetrznych firm ktore kasowaly za pozycjonowanie,

za 2 strone brali 100 za pierwsza chyba 200 a za pierwsza 3 300 pln... aczkolwiek tej ceny pewien nie jestem.

i podobno udawalo sie im przeskakiwac z frazy na fraze ...

a tak na marginesie ... to w jaki moglbys podac jakies rady jak to podciagnac ... jak juz wyzej pisalem pozycjonowaniem zajmuje sie moze troszke lepiej co amatorsko ale do profesionalisty mi daleko hehehe.

Na codzien raczej zajmuje sie stronkami, grafika, flash itp ... aczkolwiek w pracy stronke trzeba pozycjonowac wiec musze z tym dac rade bo musze stanac na wysokosci zadania hehehe

jubi, a w .htaccess zrobić przekierowanie z dowolnego adresu na nową domenę ? :)

I można nawet to rozbijać na poszczególne podstrony tak, żeby konkretna podstrona prowadziła to podstrony o tej samej tematyce ale na nowej domenie ;)

Druga sprawa to budowa drugiej strony jako alternatywa dla pierwszej. Zauważyłem, że młode nowe strony pokazują się dość wysoko w Onecie i WP a po czasie wylatują w kosmos (przynajmniej u mnie tak było na kilku adresach). Na pewno pomaga też wpis do katalogu :)

No i jak już napisał qazy, skup się na Google (większość ruchu jest z niego) i jak zajmiesz top1 na pozycjonowane frazy, poza utrzymywaniem tych pozycji zajmij się Onetem i WP :)

Pokażę wam tylko systemy wymiany linków.

kruzyk.1.gif

no wlasnie problem jest taki ze niemoge sobie olac onetu i wp bo mimo ze wejsc stamtad nie jest wiele ... ale za to klient ktory wchodzi z tamtad wykazuje duzo wieksze zainteresowanie czesto niz klienci z google ...

moge liczyc na jakies porady dot. pozycjonowania tej stronki jeszcze

nietylko w onecie i wp ale rowniez pod google jeszcze ... zeby wskoczyc wysoko ...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności