Skocz do zawartości

Siła linku z domeny, a częstotliwość linkowania do niej

kamil1

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Załóżmy taki scenariusz:

Pewnego dnia kupuję sobie dwie domeny- A i B.

Na każdej z nich stawiam podobne (w sensie liczby podstron, tematyki, budowy html) strony.

Domenę A dodaję pierwszego dnia do 100 katalogów na raz- zakładamy, że wszystkie linki w katalogach Google indeksuje natychmiast (marzenie:) ). Dalej z domeną A nic już nie robię.

Domenę B dodaję regularnie codziennie po jednym wpisie do tych samych katalogów co domenę A. Tutaj również zakładamy, że każdy link jest indeksowany natychmiast. Zakładamy także, że zarówno domenę A i B dodajemy do identycznych katalogów.

Mija 100 dni. Do obu domen prowadzi 100 linków z tych samych katalogów. Strona A prawdopodobnie dostała filtr, skończył jej się FSB lub inne cuda wianki - to nieistotne. Pytanie brzmi- jaka jest w tym momencie relacja pomiędzy mocą linka ze strony A i ze strony B?

Acha, zakładamy, że wszystkie wpisy do katalogów były na identyczne anchory dla A i B.

Będę bardzo wdzięczny za pomoc :)

A jest mocniejsze, bo:

1. z 100 katalogów 20 nie akceptowali wpisy w ciągu tych 100 dni - 20 następny ogólne już nie ma ale to inne problem

2. najwięciej katalogów sortują po dacie dodanie (ASC), więc A ma wpisy przed B - na stronach z większym PR (kilka wpisów z B ogólnie nie zaindeksowane - z A też, ale mnie)

3. TYLKO ogólne marne będzie moc strona A i B z takim sposobem katalogowaniem.

4. jeśli to załatwione adderem/podobnimi systemami - z 100 tylko 30 będza zaakceptowane i tylko 15 (albo mnie) zaindeksowane.

Ale ja założyłem idealistyczny wariant (na potrzeby lepszej prezentacji problemu), że każdy wpis jest dodany do katalogu bez żadnej moderacji i Google już widzi każdy link w sekundę po jego dodaniu. To jest oczywiste, że w rzeczywistości tak nigdy nie będzie, ale chciałem przedstawić to bardziej obrazowo.

IMHO złe myślenie od porzątku - np. 100 dni temu (nawet 14 dni temu) www.qlweb.info miał PR6 teraz ma 0 - zmiany w algo G! I nie chodzi mi o PR, chodzi mi o POWAŻNYEJ zmiany.

Nikt nie wie co będzie za 100 dni.

Jeśli chcesz planować strategi, to wiesz co było i co jest, ale nie możesz wiedzieć co będzie - i ostatnie katalogi są bardzo dobrym/zle (z punktu widzenia seo) przykladem.

Ja rozumiem o co Ci chodzi :)

Według mnie stona A bedzie troszeczkę mocniejsza ponijając oczywiście wszystkie filtry itp. A dlaczego? Ponieważ google bierze także pod uwagę czas przez który jest umieszczony link na stronie. Czy link będący na stronie przez 100 dni bedzie silniejszy niż ten co jest na niej przez 50 a tym bardziej 10 dni.

Mam nadzieję że odpisałem jasno.

Zgoda, ale pytanie czy google nie uzna strony A za stronę zrobioną tylko i wyłącznie pod pozycjonowanie i nie obniży wartości linków z niej wychodzących? Bo raczej taki przyrost linków nie jest zbyt naturalny. Robił ktoś może jakieś testy?

czy chodzi Ci o budowanie zaplecza linkowanego z tych samym miejsc?

Niezupełnie, ale jeśli wiesz coś na ten temat, to wypowiedz się proszę, bo sprawa też jest ciekawa.

Nie lepiej sprawdzić? I jak już sprawdzisz, to możesz dla następnych wrzucić to w testy ;)

No właśnie przygotowuję się do sprawdzenia, skoro nikt nie przeprowadził testów to ja to zrobię ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności