Skocz do zawartości

Karta iPlus simdata - czy ktos korzystal?

theNaturat

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

jak w temacie, czy ktos mial juz stycznosc z tym czyms? Czy jest to moze raczej drogi badziew? W Orange tez jest, ale tam nie maja, z tego co wiem, systemu pre-paid (tylko abonament przez dwa lata). A w plusie jest prepaid zasilany jak simplus. 100 Kb kosztuje 3gr.

Czyli teoretycznie, zeby cos gdzies mobilnie w podrozy z laptopa wgrac na serwer, uaktualnic strone internetowa, to chyba raczej zezre troche PLN-ow, co? No i jaka jest jakosc w podrozy, np. w pociagu oraz np. na zielonej lace, na molo w Sopocie itd. (jestem uzalezniony od internetu jak chyba tu wszyscy, he he). Interesuje mnie tez, jak wyglada gadanie przez skypea korzystajac z iplusa (chyba raczej nie wchodzi w gre, bo mam tylko telefon z GPRS, wiec pewnie za maly transfer danych by byl).

Mial ktos juz doswiadczenie? Czy tez jak inaczej mobilnie korzystacie z neta (ale nie chodzi mi tu o sprawdzenie stanu dochodow z reklam za pomoca telefonu z modemem GPRS)?

Pozdrawiam

skype? przez gprs? sny ;-) jak raz uruchomilem to ledwie zrozumialem babke co mowila, mnie ona zas nie slyszala prawie wcale.

opoznienia to glowny problem gprs. (~500-700 ms)

korzystam gdy musze

gdy nie musze unikam jak ognia

(karta se pcmcia w laptopie + orange be)

https://' target="_blank">

sq- Aero Plan

Właśnie jestem w Zgorzelcu, wziąłem laptopa podpiąłem modem gprs sony ericssona gc75, 100 kb za 3 grosze to bardzo dobra stawka, wyłącza się obrazki na stronach i mogę elegancko przeglądać nasze ukochane forum :P i rozmawiać na komunikatorze. Niestety o skype zapomnij :D

Jeśli chodzi o prędkość i stabilność iPlusa, w trasie to pozostawia wiele do życzenia. W pociągu z Wrocławia do Torunia osiągałnąłem max 9 kB/s przy downloadzie, a to i tak nieźle bo teoretycznie max to 14. Na zielonych polankach też chyba tylko raczej GPRS albo EDGE wchodzi w grę, chyba że w jakimś parku w większym mieście złapiesz UMTS albo HSDPA, ale musisz mieć lepszy telefon, albo modem iPlusa, a te wiadomo kosztują sporo. Jednak warto zainwestować bo mój profesorek od teleinformatyki mówił, że w najbliższym czasie będzie to najszybciej rozwijająca się gałąź telekomunikacji i pewnie ma rację.

Więc jeśli chodzi o szybkość to teoretycznie w zasięgu EDGE https://www.iplus.pl/zasieg.html masz max 29 kB/s, ale w praktyce najczęściej 15 :P, więc da się rozmawiać przez skype i zrobić conieco na stronach.

Jeśli chodzi o pieniądze to radzę zainwestować w iPlusa abonamentowego :D. Osobiście kupiłem dobry telefonik z HSDPA i WLAN z iPlusem i gdy jestem w trasie i mam laptopa to łączę się przez bluetooth i ładnie śmiga, a gdy jestem w pobliżu jakiegoś WiFi to śmiga jeszcze lepiej i nie tracę transferu :)

darmowe programy - najlepsze darmowe programy

gadu gadu - wszystko do twojego gadu gadu

Witam,

jak w temacie, czy ktos mial juz stycznosc z tym czyms? Czy jest to moze raczej drogi badziew? W Orange tez jest, ale tam nie maja, z tego co wiem, systemu pre-paid (tylko abonament przez dwa lata). A w plusie jest prepaid zasilany jak simplus. 100 Kb kosztuje 3gr.

Czyli teoretycznie, zeby cos gdzies mobilnie w podrozy z laptopa wgrac na serwer, uaktualnic strone internetowa, to chyba raczej zezre troche PLN-ow, co? No i jaka jest jakosc w podrozy, np. w pociagu oraz np. na zielonej lace, na molo w Sopocie itd. (jestem uzalezniony od internetu jak chyba tu wszyscy, he he). Interesuje mnie tez, jak wyglada gadanie przez skypea korzystajac z iplusa (chyba raczej nie wchodzi w gre, bo mam tylko telefon z GPRS, wiec pewnie za maly transfer danych by byl).

Mial ktos juz doswiadczenie? Czy tez jak inaczej mobilnie korzystacie z neta (ale nie chodzi mi tu o sprawdzenie stanu dochodow z reklam za pomoca telefonu z modemem GPRS)?

Pozdrawiam

Przez 2 lata z koniecznosci, korzystalem z podobnego rozwiązania,,,poniekad. Internet satelitarny (w sieci Orange), upload przez telefon komorkowy...mowiac w skrocie, wysyłanie krótkiego maila trwało 5-10 minut, a o wysyłce czegokolwiek na serwer zapomnij :P Zerknij na stronke esat.pl

Prywatne precelki udostepnie - PW

Darmowy katalog budowlany

Kilkuletni: Darmowy katalog stron

katalog stron spacja.info - dedykowane ip

Zerknij na stronke esat.pl

Dzieki GOSTEK za adres forum...

ehh z tym szerokopasmowym mobilnym internetem to czasem szkoda gadac i powatpiewam w to, ze zyjemy w XXI wieku...no tak, chyba za bardzo przyzwyczajony jestem do tego mojego 100 Mbit-owego lacza. No i pewnie w iPlusie zapomniec moge o Skypie, uploadach i innych sprawach - wlasnie tak waznych dla mnie bedac mobilnym. No i zeby nie zapomniec wylaczyc grafiki i multimediow w przegladarce, bo - aucccc - moze to sporo kosztowac :P

• 2 tygodnie później...

Hej

Posiadam iPlusa i powiem szczerze, że jestem średnio zadowolony z pracy tego urządzenia/systemu pod windowsem (w moich okolicach i na moim acerze). Jest mało stabilny i średnio co pół godziny rozłącza mnie z netem, po czym mam problemy z ponownym połączeniem dopóki nie zrestartuję komputera. Za to w Xubuntu 7.04 iPlus działa *wzorowo* -- zero zawiasów, stabilne połączenie. Dla średnio zaawansowanych użytkowników pingwina doskonała opcja.

W SimData bym nie brnął z prostego powodu: nie opłaca się.

3 grosze za 100kb -> 30 gr / 1 Mb -> 3 pln / 10 Mb -> 30 pln / 100 Mb

100 Mb, jeżeli chce się przynajmniej odrobinę posiedzieć na WWW "pęknie" dość szybko nawet przy wyłączonym pobieraniu obrazków (w Firefoxie polecam dodatek ImageShowHide). Najbardziej opłacalna IMO jest po prostu opcja nieograniczony net z limitem szybkości na 1GB za 60 PLN z Vat.

3 linki w sygnaturce

jimmi

iPlus Simdata to rozwiązanie dla osób korzystających z takiego dostępu sporadycznie. Na pewno nie może jeszcze zastąpić stałego, pewnego dostępu do netu, jednak w sytuacji np. wakacji, weekendu u rodziny itp. sprawdza się znakomicie. Ostatnio miałem w domu awarię prądu i korzystając z iPlusa i lapka spokojnie oglądałem filmiki na Youtube, ale do tego potrzeba niezłego zasięgu, sam mieszkam w centrum Łodzi. Jeżeli chodzi o rozłączanie, to nigdy mi się to jeszcze nie przydarzyło, niezależnie od tego, czy korzystałem z Nokii 6070 jako modemu, czy tak jak teraz, Aircarda 850 (korzystałem z tego nawet u rodzinki na wsi w lubuskiem, najbliższe miasto odległe o 15 Km).

Podsumowując, jeżeli chcesz korzystać "raz na kiedyś" to jest to rozwiązanie dla Ciebie :D. Moim zdaniem nie ma sensu wiązać się 2 letnimi umowami, gdy wykorzystuje się tego typ łącza powiedzmy 3-4 razy w miesiącu.

Dała matka rozum? To kombinuj.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności