Skocz do zawartości

unikalny artykuł na preclu -jakim?

Marchewka

Rekomendowane odpowiedzi

Napisałam kilka artykułów i chciałam sobie wstawić je na precle, aby podlinkować moją stronę. Ponieważ czytałam wypowiedzi na temat unikalności wpisów Jakie było moje zdziwienie -

gdy próbując dodać arykuł dowiedziałam się np-ze każdy może go

SKOPIOWAĆ NA SWOJĄ STRONĘ (najczęsciej z zastrzeżeniem by była niekomercyjna). Oczywiście wiem, że pewnych zachowań nie można się ustrzec(kradzież) ale czy są precelle które dbają o unikalność swoich wpisów(czytaj -nie zezwalają każdemu na kopiowane) i jeszcze na dodatek są wartościowe?

Może i moje artykuły nie zasługują na nagrodę Pulicera, ale trochę się napracowałam nad nimi.

Korzystałam za spisu podanego na tym forum.

A dlaczego nie chcesz aby inne strony pobrały Twój artykuł skoro linkujesz w nim do własnej witryny? Przecież to kolejne linki, mało tego, jeśli ktoś go wstawi u siebie to znaczy, że tematyka powiązana, czyli - link jest mocny + zwiększa Ci się oglądalność.

Co do duplicate to bez obaw. Całkiem niedawno był tu wątek o tym, nie ma się co bardzo przejmować jeśli nie jest to duplikowane w setkach razy. kilka / kilkanaście razy nikomu krzywdy nie zrobiło.

Jeśli nie chcesz aby był kopiowany to zaznacz to w tekście, w stopce, że powielanie i publikowanie na innych serwisach bez Twojej zgody zabronione.

Rozumiem, ale nigdzie nie znalazłam stwierdzenia ze linki są integralną częścią artykułu. Raczej odniosłam wrażenie, ze dotyczy to treści artykułu. Wobec powyższego było by trudno ścigać kogoś, kto skopiował artykuł i dodał swoje -inne linki, ponieważ wolno kopiować arykuł. Podobnie jak trudno było by protestować przeciwko dodaniu kilku przecinków, czy poprawieniu błędów.

Jeśli umieszczam artykuł na jakimś preclu to zgzdzam się z regulaminem -a jeśli regulamin mówi, ze wolno kopiować, to mogę najwyżej nie zamieścić artykułu.

Dlatego ponawiam pytanie jakie precle -wartościowe nie zezwalają na kopiowanie artykułów?

(kradzież)

jeśli ktoś podaje stronę źródłową ( źródło ) to nie jest kradzież , co innego jakby ktoś podawał ten artykuł jako swój .. coś takiego jest robione od lat .. w sensie weźmy choćby przypisy w książkach czy to też wszelkiego typu pracach np. magisterskich .. tz. odwołanie do cudzej treści .. na tej bazie powstał właśnie algorytm google im więcej odnośników do danej strony tym treść i strona bardziej wartościowa .. ehh

co za bzdura. nie wazne czy podasz zrodlo czy autora kradziez jest wtedy gdy on na to nie wyrazil zgody. magisterka to troche inna sprawa. sprobuj niemniej skopiowac prace pana x i napisac pod spodem zaczerpniete od pana x. kradziez czy nie? w zalozeniu piszac magisterke opierasz sie na wiedzy zaczerpnietej z innych puplikacji a nie budujesz ja z fragmentow innych ksiazek. skopiuj artykul z wyborczej na swoja popularna strone i podaj zrodlo. ciekawe ile minie zanim dostaniesz pozew. nie pamietam dokladnie ale nawet kopiowanie fragmentow artkow z czytaj dalej i linkiem strony jest nielegalne.

Nauka angielskiego online - https://www.e-angielski.com

@pandha

Oczywiście masz rację, ale jesli umieszczę artykuł na stronie "Darmowe artykuły do pobrania" akceptujac regulamin to są własnie darmowe artykuły a ja umieszczając artykuł zaakceptowałam regulamnin.

Oczywiście linki prowadzące do mojego artykułu są jak najbardziej legalne-link to w końcu odpowiednik bibliografii. Natomiast umieszczanie artykułu na innej stronie bez mojego zezwolenia to zwykła kradzież, nawet jesli autor podaje żródło.

Ale to rozprawka o prawach autorskich. Natomiast nadal interesuje mnie czy któreś z precelków ma w regulaminie zakaz kopiowania?

Marchewka - pytasz o te wartościowsze?

Te wartościowsze to właśnie bazy artykułów do pobrania i tam bez Twojej zgody nie mogą zmienić nawet linka.

Skopiowane ze strony Cezare:

"I bardziej wartościowe:

www.ithink.pl - PR 5

www.eioba.com/pl - PR 4

www.artelis.pl - PR 4

www.elans.pl - PR 4

www.artykularnia.pl - PR 3

www.seobiblioteka.pl - PR 3"

Jak widzisz są to bazy artykułów gdzie wyrażasz zgodę na pobieranie przez innych, ale w formie niezmienionej. Jeśli ktoś chce cokolwiek zmienić musi się z Tobą skontaktować i to uzgodnić.

Co do klasycznych, powstających teraz precelków to nie oczekuj, że ktoś będzie jeszcze regulaminy specjalne pisał.

Nie spotkałem by któryś z precli miał w regulaminie zakaz kopiowania.

Właśnie dokładnie na tych stronach byłam. Pewnie zmyliła mnie dyskusja o unikalności wpisu i zaskoczyło ze jest to baza artykułów"do pobrania" . Wyobrażałam sobie zupełnie coś innego. Np w stylu onetu, mamy treść mozna przeczytać,nawet dać linka do artykułu, ale nie można kopiować artykułów na swoją stronę.

Teraz już wszystko jasne, dzieki za rozjaśnienie sytuacji.

Nasuwa mi sie małe pytanie. czy wobec tego mogę dodać ten sam artykuł do np 2-4 precli? Nie chodzi to o reakcję Google, a o pewną etykę? bo precel wymaga, aby treść wpisana była unikalna- z drugiej strony, jeśli wolno kopiować -to przestanie być unikalna.

Ja np. wymagam unikalnych wpisów i tylko takie dodaję. Nie zawarłem w regulaminie nic o kopiowaniu treści z precla, bo i tak ktoś może to zrobić nie bacząc na regulamin.

Nurtuje mnie natomiast coś innego. Ja dodaję tylko unikaty, sprawdzam, jak taki nigdzie sieci nie istnieje to dodaję. A co jak ktoś PÓŹNIEJ ten sam art wykorzysta w innym preclu? Mam sprawdzać co tydzień czy ktoś nie kopiuje treści z mojego precla?

Pokażę wam tylko systemy wymiany linków.

kruzyk.1.gif

@Marchewka - kiedyś tu próbowałem przekonywać osoby, że unikalność tekstów w preclach to utopia, że chcą usunąć konkurencję z danego precla skopuję na innego i niech admini wywalają. Myślę, że przy rozwadze pozycjonerów nie będą dawać do 2569 precla ten sam artykuł. Kilka / klikanaście identycznych wpisów nikomu nie powinno zaszkodzić.

Dodając do tych wartościowszych - baz artykułów - możesz się spodziewać pobrania ich kilk / kilkanaście razy - nic nie robiąc.

@Kruzyk - dlatego już kiedyś pisałem, że jest to utopia, bardziej poszedłbym w kierunku modyfikacji kodu, przełamania całej treści na kilka podstron, unikania identycznych kategorii jak wszędzie... zerknij na temat o site 260 / Szook ładnie to wyjaśnia.

pandha co w takim razie z niektórymi forami , często widzi się tam wstawiony artykuł + jakaś tam notka + link + co sądzicie na temat .. dlaczego fora nie dostają po du**e za to ?

a czy te strony maja napisane jak chcesz to sobie skopiuj 5 zdan ale daj linka? nie. jest napisane calkowity zakaz kopiowania tresci. chodzi o to ze mimo wszystko maja jakies tam wejscia z tego ze ktos mi zacytowal artek, szczegolnie w dobie rss az tak sie o to nie burza, niemniej jest to bezprawie. [chyba ze ktos wrzuca kanal rss, gdzie jak wiadomo to autor strony udostepnia i zdaje sobie sprawe z tego iz to bedzie na innych stronach, ale nie masz mozliwosci zmiany tekstu czy linka]

Nauka angielskiego online - https://www.e-angielski.com

pandha co w takim razie z niektórymi forami , często widzi się tam wstawiony artykuł + jakaś tam notka + link + co sądzicie na temat .. dlaczego fora nie dostają po du**e za to ?

a czy te strony maja napisane jak chcesz to sobie skopiuj 5 zdan ale daj linka? nie. jest napisane calkowity zakaz kopiowania tresci. chodzi o to ze mimo wszystko maja jakies tam wejscia z tego ze ktos mi zacytowal artek, szczegolnie w dobie rss az tak sie o to nie burza, niemniej jest to bezprawie. [chyba ze ktos wrzuca kanal rss, gdzie jak wiadomo to autor strony udostepnia i zdaje sobie sprawe z tego iz to bedzie na innych stronach, ale nie masz mozliwosci zmiany tekstu czy linka]

eee to kiszka .. a co w takim razie jak nie mam w regulaminie zabrania sie kopiowania treści ? .. wtedy można .. kurde musze poczytać o prawach autorskich w takim razie :rolleyes:

eee to kiszka .. a co w takim razie jak nie mam w regulaminie zabrania sie kopiowania treści ? .. wtedy można .. kurde musze poczytać o prawach autorskich w takim razie :rolleyes:

To akurat jest proste.

Upraszczając jeszcze autor arykułu ma wyłączne prawo podpisywania się i dysponowania artykułem, jeśli nie zrzekł się w jakiś sposób jego dysponowania ( np umieszczając na stronie i akceptując regulamin ze umieszczone tu artykuły są do darmowego kopiowania).(podobnie jak fotograf umieszczajac swoje fotki na serwisie skąd mozna je ściągnąć i używać za darmo).

Jeśli jednak jakaś strona nie ma takiego regulaminu, to przyjmuje się ze autor-artykułu czy zdjęcia nie zgadza się na jego rozpowszechnianie.Czyli jego prawa do dysponowania artykułem nie zostały w zadnym stopniu zniesione i nie wolno go kopiować na inną stronę do prasy itp..(Oczywiście zawsze mozna wysłać maila z prośbą o użycie na okreslonej stronie.)

Czyli kopiowanie artykułu i umieszczenie na innej stronie bez zezwolenia jest kradzieżą. Przyjmuje się ze 1-2 zdania z artykułu i link do niego to coś w rodzaju cytatu i tu nie ma zastrzeżeń.(podobnie można rozpowszechniać kilku sekundowe fragmenty mp3)

Podpisanie się pod nieswoim artykułem to przestępstwo- zawsze ponieważ te prawa są niezbywalne

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności