Skocz do zawartości

Pozycjonowanie strony fundacji

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Czy ktoś z Was ma doświadczenia w pozycjonowaniu stron internetowych fundacji? Jakie strategie i metody sprawdziły się w Waszym przypadku? Zastanawiam się, jakie są specyficzne wyzwania związane z SEO dla organizacji non-profit oraz jak skutecznie budować widoczność takiej strony w sieci.

Pozdrawiam,  
Paweł

Nie różni się niczym od pozycjonowania komercyjnych, hobbystycznych i innych. Określasz budżet, dobierasz strategie i jedziesz z koksem.

• Like 3

Pewnie tylko nie są płatnikiem VAT więc dla nich brutto to brutto ;)

Agencja marketingowa Semgence istnieje na rynku od 2018 i odpowiada za prowadzenie działań SEO dla wielu firm małych i dużych. Prowadzimy też kampanie Google Ads - niedawno zostaliśmy sie Partnerem Google spełniając odpowiednie kryteria. Betapoint

W dniu 1.10.2024 o 06:14, ppdesignstudio napisał(a):

non-profit

W dniu 1.10.2024 o 07:16, okazwłoka napisał(a):

Określasz budżet

Budżet non profit 🤪

Nie wiem w ogóle, po co prowadzić pozycjonowanie takich organizacji. Trzeba by znać cele. Jak znasz cele, piszesz ciekawe artykułu na ten temat (każdy w innym ujęciu) i publikujesz na oficjalnej stronie Urzędu Miasta w regionie, którym działasz. Jak to jest organizacja ogólnopolska piszesz na każdej stronie regionalnej jak ci pozwoli na publikacje płatne bądź non profit. Koniec specyfiki. Nie ma tu wiele filozofii. 

𝓒𝓸𝓰𝓲𝓽𝓸, 𝓪𝓻𝓻𝓲𝓹𝓲𝓸 𝓭𝓲𝓮𝓶, 𝓿𝓲𝓿𝓸, 𝓬𝓻𝓮𝓭𝓸, 𝓮𝓽 𝓼𝓹𝓮𝓻𝓸, 𝓱𝓾𝓶𝓪𝓷𝓲𝓽𝓪𝓽𝓮𝓶 𝓷𝓸𝓷 𝓭𝓮𝓼𝓽𝓻𝓾𝓬𝓽.

Chciałbym podzielić się moimi doświadczeniami w pozycjonowaniu strony internetowej fundacji która ma na celu wspieranie rozwoju sportowego dzieci i młodzieży z ubogich rodzin, zwłaszcza w dziedzinie tenisa ziemnego, oraz promowanie aktywnego trybu życia i upowszechnianie kultury fizycznej i sportu, nad którą pracowałem w ostatnim czasie Pro bono. Był to dość wymagający projekt, ale udało się wypracować kilka skutecznych metod, które znacznie poprawiły widoczność strony w wynikach wyszukiwania.

Co zrobiłem podczas pozycjonowania strony fundacji:

• Analiza i wybór słów kluczowych - Zacząłem od dokładnej analizy słów kluczowych związanych z misją fundacji. Skoncentrowałem się na frazach o niskiej konkurencji, ale wysokiej wartości, takich jak „darowizny dla fundacji”, „organizacja non-profit” oraz „wolontariat w Poznaniu”. Wybrałem słowa kluczowe, które najlepiej odpowiadały misji fundacji i jednocześnie miały potencjał przyciągania darczyńców oraz wolontariuszy.
  • Optymalizacja treści - Każda strona i wpis na blogu został zoptymalizowany pod kątem SEO. Zadbałem o odpowiednią strukturę nagłówków (H1, H2, H3), meta opisy oraz tagi ALT dla grafik. Każdy tekst zawierał wybrane słowa kluczowe i był przygotowany tak, aby odpowiadać na pytania potencjalnych odwiedzających.
  • Dodanie Wizytówki NAP - Jednym z kluczowych elementów, nad którymi pracowałem, było poprawne wdrożenie wizytówki NAP na stronie fundacji oraz jej umieszczenie w różnych lokalnych katalogach i platformach. (Google Moja Firma, panoramafirm.pl, pkt.pl, aleo.com, cylex-polska.pl, yelp.pl, biznesfinder.pl, opendi.pl, misterwhat.pl, teraz-otwarte.pl, firmy.net, baza-firm.com.pl, firmania.pl, yellowpages.pl, poland-export.pl, firmy-pl.com, monitorfirm.pb.pl)
  • Publikacja artykułów tematycznych - W ramach działań pozycjonujących fundację, skupiłem się również na publikacji darmowych artykułów tematycznych na zewnętrznych stronach takich jak artelis.pl, toppresellpages.pl, pisany.pl
  • Link-building - Skupiłem się na pozyskiwaniu linków zwrotnych z innych stron które chętnie publikowały informacje o akcjach i inicjatywach fundacji. np. lechpoznan.pl, gloswielkopolski.pl, gol24.pl, sportowy24.pl, pbs.poznan.pl
  • W ramach działań pozycjonujących fundację, postanowiłem rozszerzyć obecność w internecie, zakładając konta na platformach takich jak Patronite.pl, wykop.pl, reddit.com oraz pl.quora.com. Celem było dotarcie do szerszej publiczności, zwiększenie widoczności fundacji oraz budowanie zaangażowanej społeczności wokół działań fundacji.
  • Aktywność na forach tematycznych - Jednym z elementów mojej strategii pozycjonowania strony fundacji była aktywność na forach internetowych o podobnej tematyce. Działania te miały na celu nie tylko zwiększenie widoczności fundacji, ale również budowanie zaufania oraz pozyskiwanie wartościowych linków zwrotnych.