Skocz do zawartości

hotlinking

azazello

Rekomendowane odpowiedzi

Mamy sklep i zdjęcia naszych produktów zostały wykorzystane metodą hotlinking, czyli podano na stronach innych sklepów bezpośrednie linki do naszych plików. Są to jakieś egzotyczne sklepy-atrapy, tego typu odnośników do naszych produktów jest ponad 6k. Prawie od razu znikają, ale pojawiają się nowe.

Pytanie: czy to bardzo szkodzi na rankingi naszego sklepu w Google? Czy ma w ogóle jakiś wpływ? Należy to zablokować?

wszystko o jodze w Krakowie: Joga Kraków

Zablokować hotlinkowanie najlepiej. To pewnie te strony z końcówką -k.html czy coś w tym stylu.

Zżera to Wam transfer, niepotrzebnie obciąża serwer.

Edytowane przez okazwłoka

Cześć @azazello

Jak wspomniał poprzednik, poza zjadaniem transferu nie ma żadnego pozytywnego wpływu dla twojego sklepu. Natomiast ci co wykorzystują twoje obrazy oszczędzają swój transfer i mają darmowy CDN :D

Jeśli twój hosting nie ma ochrony przed hotlinkowaniem, to łap gotowy kod do .htaccess z którego sam korzystam

RewriteEngine on
RewriteCond %{HTTP_REFERER} !^https?://(www\.)?twojadomena\.pl [NC]
RewriteRule \.(jpe?g?|png|gif|bmp|webp|avif|pdf)$ - [F,NC,L]

twoim zadaniem jest jedynie podmienić w drugiej linii "twojadomena\.pl" oraz ewentualnie dodać kolejne rozszerzenia w linii 3 ;)

Pozdrawiam

Pomogłem? Podziękuj punktem reputacji ->

dzięki    

Oczywiście że można i zamiast "skradzionych" obrazów można wyświetlić swój wcześniej zdefiniowany. W przytoczonym wyżej kodzie, w 3 linii wystarczy dopisać adres i usunąć literkę F z kwadratowych nawiasów, przykład:

RewriteRule \.(jpe?g?|png|gif|bmp|webp|avif|pdf)$ https://twojadomena.pl/jakis-obraz.jpg [NC,L]

Świadomie nie zaproponowałem tego rozwiązania ale faktycznie mogłem wspomnieć :P

Edytowane przez Harry
  • Like 1

Pomogłem? Podziękuj punktem reputacji ->

dzięki