Skocz do zawartości

Czy istnieją szlachetni ludzie?

frajer

Rekomendowane odpowiedzi

16 godzin temu, Skalmar napisał(a):

Proszę wytłucze łaskawie, prostym ludziom jak to należy rozumieć

15 godzin temu, Skalmar napisał(a):

) Napisałeś "nie należy tego brać dosłownie" - a więc rozumiem jest to przenośnia. 
Tak, że proszę o jej wytłuczenie.

Proszę bardzo. 

Mitologia – zbiór mitów opowiadanych w danej społeczności lub literacko uporządkowany zbiór opowieści o bóstwach i istotach nadprzyrodzonych, a także nauka zajmująca się zbieraniem, analizą, klasyfikacją i interpretacją mitów.

https://pl.wikipedia.org/wiki/Mitologia

• Haha 1

Głównym celem wyszukiwarek NIE jest dostarczanie trafnych wyników. Głównym celem wyszukiwarek jest dostarczanie zysku.

25 minut temu, SzlafRock napisał(a):

Proszę bardzo. 

Mitologia – zbiór mitów opowiadanych w danej społeczności lub literacko uporządkowany zbiór opowieści o bóstwach i istotach nadprzyrodzonych, a także nauka zajmująca się zbieraniem, analizą, klasyfikacją i interpretacją mitów.

I nadal nie wiem na czym polega ta rzekoma przenośnia (znaczenie niedosłowne) w konkretnym cytacie, który podał @Mion :) 

Panowie Nie ma sensu rozważać tego w takim kontekście stricte Wiary i Religi.

Jeśli  Ilon MASK da komuś nawet 100 K $$$ nie odczuje żądnej różnicy w stanie posiadania.

Jeśli jakaś biedna osoba odda połowę swojej np emerytury, będzie to relatywnie większe pomoc = poświecenie 

itd....

• Like 1

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

Czasem wystarczy pani w sklepie powiedzieć miłego dnia i dziękuje, uśmiechnąć się i zagadać ;) Ludzkie odruchy których coraz mniej..

Uwielbiam stać w kolejkach gdzie są pozytywni ludzie bez sytuacji, że ktoś uderza cię wózkiem po nogach bo jest walka o 5 cm, ale można pogadać, pośmiać się, pożartować..a roznosi mnie jak się czepiają ludzie "Niech pani kogoś zawoła..bo 2 minuty czekania to za długo"

Akurat jak ja wtedy zwrócę uwagę to cisza robię to pozytywnie a trochę się odbudowałem..

Mnie zawsze cieszą najprostsze gesty, uśmiech drugiej osoby, uśmiech czy dziękuje pani w sklepie..czy nawet spontaniczne ;) jak ostatnio mnie dwie panie ze SG haltowały i pytanie w stylu "Sprawdzimy pana czy coś pan brał bo codziennie jeździ, a ja ale jak wyjdzie że nie to daje mi pani nr telefonu, jedna mówi, że ma męża a druga okej" i coś tam piszemy ;)

Szlachetnym można być każdego dnia nawet nie będąc bogatym.. 

Nawet nie trzeba za to płacić, czasem na przejściu dla pieszych jak jest starsza osoba to po prostu iść jej tempem  :) albo od babci pod kioskiem kupić wiązke kwiatów za 4 zł i dać sobie do słoika :)

Edytowane przez Herkules

Uwaga testuje sygnaturę mechanik samochodowy Kraków

Najlepsze i sprawdzone typy bukmacherskie

Poznaj najlepszy serwis samochodowy Kraków

W temacie szlachetności przypominała mi się biblijna zasada:
"Kiedy zaś ty dajesz jałmużnę, niech nie wie lewa twoja ręka, co czyni prawa" (Mt 6, 3).

Możemy chyba tu mówić różnych poziomach szlachetności. 

Przykładowo celebryta przekazuje okrągłą sumę aby np. pomóc poszkodowanym w powodzi. Jeżeli zachowa to tylko dla siebie – będzie to postawa czyta, w pełni szlachetna.

Jeżeli jednak pomaga publicznie (nawet jeżeli pomógł nie z wyrachowania, ale bo go poruszyła sytuacja), to nie jest już to tak samo czysto bezinteresownie szlachetna postawa - ponieważ spodziewa się nagrody w postania uznania ludzi.  

Warto tu wspomnieć też o pomaganiu w taki sposób, aby nawet osoba której pomagamy się nie zorientował. Dla wielu potrzebujących osób przyjmowanie pomocy jest krępujące. Ale można to zrobić sprytnie w ten sposób jak np. napisał @Herkules czyli kupić od babci wiązankę kwiatów nawet gdy się ich w ogóle nie potrzebuje.   

Godzinę temu, Skalmar napisał(a):

ponieważ spodziewa się nagrody w postania uznania ludzi.  

Nie widzę nic złego w uznaniu ludzi. Poza tym jeśli Kowalski da, to Iksiński może tez dać by nie być gorszy.

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

16 minut temu, Mion napisał(a):

Nie widzę nic złego w uznaniu ludzi.

Uznanie nie jest złe.

Chodzi jednak o intencje. Jeżeli robimy coś, żeby nas chwalono, to robimy to dla siebie, a więc nie bezinteresownie.  
Możemy więc robić dobre rzeczy, ale nasze pobudki nie są już w pełni szlachetne.