Skocz do zawartości

Google trends kłamie?

jolan

Rekomendowane odpowiedzi

Ponieważ Google Planer nie jest już ogólnie dostępny to muszę sobie radzić inaczej. Wpisuję w GT dwie frazy, żeby sprawdzić +/- która ma więcej wyszukiwań.

Wychodzi na to, że fraza X jest dużo popularniejsza niż Y. 

Wchodzę na darmowy Ahrefs Free Keyword Generator i wpisuję te frazy. I tu zonk. Wychodzi na to, że wg Ahrefs jest odwrotnie, fraza Y ma wielokrotnie więcej wyszukiwań niż X. 

O co chodzi? Które narzędzie pokaże mi prawdziwą liczbę wyszukiwań danego słowa kluczowego?

GT to nie jest do badania widcoznosci - tylko to jest trend. Skala jest można powiedzieć w procentach. Czyli jak wykres dotyka górnej linii to znaczy ze trend osiagnął maksimum populanrosci czyli 100% i względem tego sa liczone inne miejsca w trendzie.

• Like 1

Agencja marketingowa Semgence istnieje na rynku od 2018 i odpowiada za prowadzenie działań SEO dla wielu firm małych i dużych. Prowadzimy też kampanie Google Ads - niedawno zostaliśmy sie Partnerem Google spełniając odpowiednie kryteria. Betapoint

Dokładnie tak jest. To nie są bezwzględne wartości.

PS. A nie wystarczy założyć konto na google adsach żeby mieć dostęp do plannera? Ja mam akurat stare konto, więc nie wiem jak jest z nowymi.

Edytowane przez okazwłoka

@zgred ja to rozumiem (chyba).

Tylko, że GT dla  X w skali roku pokazuje na wykresie "zainteresowanie w ujęciu czasowym" między 50-75, a dla Y w granicach 10. 

Potem sprawdzam na ahrefs i wchodzi, że to Y ma ok. 10x więcej wyszukiwań niż X. 

Stąd moje zdziwienie. 

@okazwłoka kiedyś można było (miałem) ale teraz trzeba chyba założyć konto w adsach i mieć aktywne kampanie (czyli bulić kasę). Co do zasady staram się zakładać konta tam gdzie zarabiam kasę, a nie wydaję :)

Edytowane przez jolan

1. Ahrefs wie tyle ile dostarczą użytkownicy np. ze swojego GSC.
  2. Ahrefs nie ma połączenia z bazą danych Google.
  3. Ahrefs nie ma nic wspólnego z google.

Poza tym musisz zrozumieć różnicę między trendem, a wyszukiwaniem.

Jak wspomniał @zgred - google trends pokazuje udział zapytań w danym okresie czasu w porównaniu do całkowitej liczby wyszukiwań. W skali od 0% do 100%, a nie ruch! Czyli google trends pokazuje zmiany w zainteresowaniu konkretną frazą - popularność frazy w tym przypadku nie jest jej ruchem. Natomiast ahrefs opiera się na szacowanej liczbie wyszukiwań zebranych z różnych źródeł i wyświetla te dane.

Nie potrafię wytłumaczyć tego prościej :)

• Like 1
  • Thanks 1

Pomogłem? Podziękuj punktem reputacji ->

dzięki    

15 godzin temu, Harry napisał(a):

Ahrefs nie ma nic wspólnego z google.

To jest stwierdzenie kluczowe :hi:

• Like 1

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii