Skocz do zawartości

Jak zoptymalizowac tabelę Token

Bielack

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie, mam taki (liczę na to, że banalny) problem:

Katalog postawiony rok czasu temu z okładem, ale moderowany itp. Dzisiaj postanowiłem zrobić sobie kopię bazy i ze zdumieniem patrzę, że baza ma ponad 20MB! Przy niecałych 6K wpisów zastanowiło mnie to mocno i przyjrzałem się dokładniej.

Otóż tabela Token ma 172 733 rekordów i waży ponad 17Mb.

W jaki sposób mogę przywrócić jej stan "normalny"? Próbowałem opcji "optymalizuj tabelę", "napraw tabelę" ale niewiele to dało. Czy jest jakiś inny, przyjazny dla "klikacza" sposób?

Będę wdzięczny za podpowiedź.

pozdrowienia

Dla tych, co lubią zdjęcia planet: Planety i ich zdjęcia, dla tych, co lubią katalogi stron: Podwójny katalog stron. Albo Idź do diabła.

Zakładam, że te tokeny są chwilowo wykorzystywane wiec wyczyść tabele token...

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

Widziałem opcje wyczyść, ale nie znając się na rzeczy obawiałem się że "wyczyść" jest równoznaczne z "usuń". Rozumiem, że mogę bez obaw zaznaczyć tabelę Token i wybrać "wyczyść"?

pozdrowienia

Dla tych, co lubią zdjęcia planet: Planety i ich zdjęcia, dla tych, co lubią katalogi stron: Podwójny katalog stron. Albo Idź do diabła.

wyczyść ! = usuń -> Masz wyczyscic a nie usunąć całą tabelę :)

Instrukcja TRUNCATE.

Jest to szczególny przypadek instrukcji DELETE (tj. bez klauzuli WHERE). Instrukcja TRUNCATE usuwa wszystkie wiersze z tabeli, bez żadnych wyjątków. Po usunięciu wszystkich wierszy pozostaje tylko zachowana struktura tabeli i obiekty z nią skojarzone. Instrukcja TRUNCATE jest wykonywana szybciej niż instrukcja DELETE.

Składnia instrukcji:

TRUNCATE TABLE Token ;

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności