Skocz do zawartości

Po czym google rozpoznaje ze link jest w treści?

Rekomendowane odpowiedzi

Wiadomo że to co widać na ekranie nie ma odzwierciedlenia w kodzie.

Czy ważne jest aby link znajdował się w tym samym tagu co treść i był częścią jednego zdania?

<p>Tekst <a>link</a> tekst.</p>

To co widać jako jedno zdanie na ekranie może znajdować się w trzech odzielnych tagach.

<div>Tekst tekst tekst</div>
<a>link</a>
<div>tekst tekst tekst.</div>

A jeżeli będą to trzy różne zdania w trzech różnych tagach. Czy taki link będzie tak samo traktowany jak ten w pierwszym przykładzie?

<p>Tekst tekst tekst.</p>
<a>Link.</a>
<span>Tekst tekst tekst.</span>

Czy googiel zwraca uwage gdzie został zamkniety lub otwrty tag, lub gdzie znajduje się kropka w zdaniu?

Albo nawet przykladowe linki ze stopki (które to ostatnio straciły magiczną moc) mogą znajdować się gdzieś na początku kodu html a widoczne będą na samym dole.

<table>
 <thead>
<tr><td>Nagłówek</td></tr>
 </thead>
 <tfoot>
<tr><td>linki w stopce na samym dole strony</td></tr>
 </tfoot>
 <tbody>
<tr><td> głowna treść strony na kilka tyś lini</td></tr>
 </tbody>
</table>

Czy to dalej sa linki w stopce?

.

Sądząc po adsensie - skoro tam rozpoznają po umiejscowieniu w kodzie - można przyjąć że jeżeli dasz na dole w kodzie potraktuje podobnie do stopki.

Zakładając takie tagi jak DIV czy P można przyjąć że lepiej jak link znajduje się pomiędzy nimi choć sądze że google potrafi rozebrać strone z tagów dzieląc na zdania.

Choć zawsze należy przyjmowac najmniej optymalną wersję czyli że link w treści jest w tym samym tagu.

Np tak:

<div>Już dzisiaj możesz posłuchać na temat pozycjonowania stron internetowych.
<a href="https://www.szook.tv/">Radio Internetowe</a> Szook.tv to tysiące informacji na temat optymalizacji stron internetowych. Dostęp do wiedzy na temat pozycjonowania i optymalizacji stał się jeszcze prostyszy.</div>

Algorytm G jest tajny niestety, a może stety bo wtedy nie było by tyle przyjemności z pozycjonowania ;)

Na pozycje maja wpływ linki , to juz fakt oczywisty, z powodu tego ze wiele osób zwiazanych z pozycjonowaniem zaczynało spamować masowo google musiało jakoś uzależnić wyniki od skorelowania stron linkujacej i linkowanej. Bliższe sobie strony tematycznie powinny mieć większa moc linków.

Myślę ze zastanawianie sie jak daleko w kodzie są umieszczone słowa , i czy to ma wpływ na moc linku jest trudne do oszacowania.

Nawet jeżeli sie będzie próbowało zrobić we własnym zakresie jakieś testy to jak mam sprawdzić czy wyniki testu są naprawdę niezalezne.

Najlepiej robić strony dla ludzi a nie dla Googla daje to długofalowe wyniki niezalezne od wachań algorytmów

Można znaleźć różne przykłady ważności linków na stronie, pisane przez "mądre głowy" z dokładnym wyszczególnieniem / wypunktowaniem, ktory to link jest ważniejszy od którego. Czasem czyta się to jak prace dyplomową :) Ale zawsze mnie zastania co autor miał dokładnie na myśli i na podstawie czego zrobił sobie takie dokładne wyszczególnienie?

- na podstawie tego co widzi na ekranie w przeglądarce?

- czy na podstawie tego co robot widzi w kodzie?

Bo to jest znacząca różnica.

.

• 2 tygodnie później...
Przepraszam za wtręt.

A skąd twierdzenie, że Google rozpoznaje linki z treści?

Ja na to dowudu Żadnego nie widziałem.

Ja tak linkuję bo myslę przyszłościowo.

Przyszłościowo? Rozumiem, że zakładasz że któregoś pięknego dnia Google powie "słuchajcie - nasz robot rozpoznaje linki w treści" ?

To chyba nie tyle przyszłościowe co futurystyczne :)

No ale są rzeczy na niebie i ziemi o których ludziom sie nie śniło :)

L.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności