Skocz do zawartości

G-algorytomierz

graff

Po ostatnim update PR...  

214 użytkowników zagłosowało

1. 1. Site moich serwisów...

• znacząco wzrosło
      29
    • umiarkowanie wzrosło
      55
    • pozostaje bez zmian
      48
    • umiarkowanie zredukowane
      20
    • znacząco zredukowane
      11
    • przy czym PR wzrósł
      22
    • przy czym PR pozostał bez zmian
      38
    • przy czym PR został zredukowany
      34
  2. 2. Ruch na moich serwisach...

• znacząco wzrósł
      11
    • umiarkowanie wzrósł
      54
    • pozostał bez zmian
      54
    • umiarkowanie zmalał
      20
    • znacząco zmalał
      11
    • przy czym serwis był pozycjonowany
      40
    • przy czym serwis NIE był pozycjonowany
      5
  3. 3. Zarobki w AdSense...

• znacząco wzrosły
      7
    • umiarkowanie wzrosły
      26
    • pozostały bez zmian
      73
    • umiarkowanie zmalały
      19
    • znacząco zmalały
      29

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 31
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

a nie lepiej zadać pytanie 'jak zmieniła się twoja średnia cena za kliknięcie?'

do tego się to przecież wszystko sprowadza... i już w zależności od site/CTR/pozycjonowania można ewentualnie jakieś teorie spiskowe wyciągać :)

1. site - chyba nikomu bez powodu google nie wyindeksowuje stron, czy nie chce zaindeksować wartościowych treści...

2. PR? czy urodziny? ;) bo już nie wiem o co chodzi... żartuje...

3. ruch - kolega ma stronę o maturze, to bił rekordy popularności ostatnio... był długi weekend to ruch był mniejszy?

4. pozycjonowanie - im wyżej w wynikach, im więcej site, tym większy ruch?

5. zarobki - im większy ruch tym więcej klików? a czy zarobek rośnie, czy spada zależy od średniej ceny za kliknięcie...

a nie lepiej zadać pytanie 1... 2... 5...

Ojej, ojej... a nie lepiej zachować nieco dystatnsu i spojrzeć na zagadnienia szerszym okiem ? Wkrótce będziemy mieli całkiem reprezentatywną próbkę, w której zmieści się i kolega od matur i koledzy od mature.

mój komentarz: Przy umiarkowanym wzroście site: ruch na naszych stronach umiarkowanie wzrósł, i nie miało to większego wpływu na nasze zarobki.

Innymi słowy: angażuję czas, pracę i pieniądze i w zasadzie nic z tego dla mnie nie wynika, a statystycznie rzecz ujmując - tracę.

Ok, środkiem nocy przedstawię prywatną opinię na ten temat - jeżeli ktoś uzna za wartą komentarza - to będzie okazja do ubicia piany ;-)

Ok, środkiem nocy przedstawię prywatną opinię na ten temat - jeżeli ktoś uzna za wartą komentarza - to będzie okazja do ubicia piany ;-)

no to czekamy ;-)

Pozycjonowanie i reklama Reklamedia.pl - Pozycjonowanie - Reklamy Porady, opinie, newsy i przemyślenia o SEO. Zapraszam

chyba zabraliśta się od xxxx strony za adwords/adsense imo należałoby sledzić wydatki w porównaniu do zarobków i tajemnica by wyszła :)

Przestałem olewać Skuteczne SEO . Zanim zapytasz gugla naucz się zadawać pytania ....

Moja  fotografia kulinarna  :D Jak Ciebie robią w ..... Wuja dowiesz się na seoinfo.edu.pl, Fu*k Google ......Ask me .... 

Zabrałem się za klepanie komentarza, ale po chwili okazało się, że to musiałby być obszerny tekst, odnoszący się do różnych aspektów pracy w sieci, więc streszczę się:

Ustawienie kreski na opcji "bez zmian" sugeruje, że wszystko odbywa się zgodnie z prawem zachowania energii, a symetria obrazuje przepływy w naczyniach połączonych. Z przykrością informuję, że kreska znajduje sie w strefie pomiędzy "bez zmian" i "umiarkowany wzrost". Oznacza to, że mimo stałych inwestycji (czas, praca, gotówka) w większości odnotowujemy regres.

Z site to chyba nieporozumienie: pomijając sytuacje skrajne, poszło w górę wszystkim, ale większość nie uwzględniła strefy cienia (np: site:domena *** -view).

W odniesieniu do dochodów: statystyczny seo-reklamowy-biznes polega na sukcesywnym topieniu energii i nakładów w wirtualnym błocie. W zasadzie niczym się to nie rózni od obśmianego tu niedawno tzw łańcuszka św. Antoniego.

Co do PR - bardzo "trendi" jest postawa kruzyka, ale jeżeli przyjąć, że zielony pasek jest sposobem zobrazowania bieżącego potencjału projektu w relacjach z otoczeniem, to przy redukcjach większych niż jednopunktowe jest powód do zmartwienia. Jeżeli projekt jest pozycjonowany - tym bardziej.

Chyba Koń Polski miał w repertuarze skecz "Jak się cieszę, że cię widzę". No i na tej zasadzie wynikami ankiety poprawiłem sobie nastrój, ale zasadnicze pytania pozostają aktualne:

1. Ogólne: czy istnieje model sieciowego projektu, nastawionego na dochód z reklam, który oparłby się w dłuższej perspektywie czasowej chimerom monopolisty. Obowiazujące aktualnie szkoły przetrwania nie mają moim zdaniem wystarczającego potencjału.

2. Szczegółowe: jak skutecznie bronić się przed suplementalem lub jak skutecznie wydobywać się z niego.

Na razie tyle.

hmm... to może dobrym rozwiązaniem byłoby opracowanie jakiejś ankiety z prawdziwego zdarzenia, którą wypełnialibyśmy co miesiąc i po pół roku już coś można by było powiedzieć, a przynajmniej wiedzieć jak się plasujemy na tle...

teraz, po jednym miesiącu, to chyba nikt się takiego komentarza nie spodziewał :)

pogadać sobie można, ale chyba nikt żadnego działania nie oprze na ów wynikach...

po jednym miesiącu, to chyba nikt się takiego komentarza nie spodziewał .... i .... chyba nikt żadnego działania nie oprze na ów wynikach

Wasz czas, Wasza praca , Wasze pieniądze - więc nic mi do tego. Czek przyszedł, jest przelew, więc pewnie macie wrażenie, że jesteście do przodu. Ja natomiast stawiam sobie pytanie: co zrobić, żeby za dwa lata nakłady poniesione dzisiaj nie okazały się w najłagodnieszym wydaniu - stratą czasu. Jeżeli ktoś ma tego samego rodzaju dylematy i nie bawi go stawianie smietników obliczonych na dwa tygodnie obecności w serpach, to chetnie pogadam.

Kaviorku, jaki miesiąc ? Te subtelne tendencje będą się wyłącznie pogłębiać - dokładnie tak, jak to ma miejsce od długiego czasu.

Jurek, jeżeli wysuwasz (już dziś) wniosek, że spamowanie (w delikatniejszej formie: pozycjonowanie, czy tworzenie pięknie zwanych "serwisów 2.0", czy zapychanie indeksu czymkolwiek pod AdSense) jest coraz mniej opłacalne, to prawdopodobnie tak jest.

Dawno zrezygnowałem z AdSense (jak się domyślam, właśnie do tego pijesz). Jakieś pół roku temu nabiłem w parę chwil (ok. miesiąca) coś koło 1000 USD jak wstawiłem na parę tzw. "mniej wartościowych" stron żeby się szybciej indeksowały. Swoją drogą, pewnie byś się zdziwił, bynajmniej w moim wykonaniu "mniej wartościowa strona" jest sporo bardziej wartościowa niż "bardzo wartościowe" 90% osób które to czytają :). Pozostawiłem to wszystko, cośtam dostało filty za grafikę koło reklam, cośtam wyleciało, na miejsce tego wróciło 200 innych i faktycznie, nawet nie dbam o wstawienie JS AdSensa, więc dziś nie dobijam z tego nawet to setki dolarów miesięcznie, bo po prostu pozostawiłem to swoim torem i nie zajmuję się reklamą kontekstową. No i (moim zdaniem) racja, po co się rozdrabniać w AdSensy, skoro mam innego rzędu profity.

W sąsiednim temacie pytają - gdzie ten rozwój internetu i dlaczego nie jest taki jak (...) budownictwa? Faktycznie, internet się rozwija, ale to nie tylko zwiększenie ilości tępych jak ziemniaki konsumentów, ale też graczy na tym rynku, często i ostrych jak brzytwa i młodych biznesmenów (w tym moich ulubionych tzw. nowej ery, czyli cynicznych troglodytów bez skrupułów). Konkurencja rośnie. Niestety, stanie się to co z każdym powstającym rynkiem - konkurencja wymusi spadek stosunku cena-koszt, dzięki czemu na każdym nowym produkcie (także na SEOwaniu czy AdSenszeniu) będzie się zarabiało tyle, żeby starczyło na życie. Przykro mi to mówić, ale tak jest. Przykro mi.

W AdSenszeniu, dokładnie w taki sam sposób, rośnie konkurencja. W SEOwaniu także. Póki co ja nie płaczę, bo racjonalnie inwestuję i rozwijam się szybciej niż inni. Powoli przygotowuję swoje miejsce w nowej harmonii tego świata która przyjdzie za parę (-naście, maksymalnie) lat i spokojnie podpisuję kolejne kontrakty na wyłączności, żebym za parę lat nie obudził się z nocnikiem w ręku, z 2.000 domen na utrzymaniu i konkurencją cenową, ale już nie w wydaniu Rossmana, ale Wal-Marta.

To samo bym radził. Bądz wielki albo zrezygnuj, bo stracisz.

Pozdrawiam, J.

Jeżu, wobec nijakiej reakcji publiczności - najpierw kilka liczb, a potem odniesienie do Twojego komentarza.

Czytam na forum, że "jeżeli nie G to sa tysiące innych sposobów". Ponieważ nie jestem zorientowany w temacie, pozostanę przy dominujacym schemacie: działania pozycjonerskie na własny rachunek z dochodami wynikającymi z emisji googlowskich reklam na krajowym rynku.

1. W 2007 roku przez AS.pl przepłynie 240 milionów zł.

2. Statystyczny wydawca zarobi na waciki dla młodszej siostry - 7200 zł brutto.

3. Kto przebije średnią dziesięciokrotnie - ten spokojnie ureguluje domowe rachunki.

4. Ten, kto chce traktować kooperację z G jako biznes lub jako źródlo srodkow na biznes - musi uderzać w tony określone mnożnikiem 100, puszczając 99 amatorów łatwej kasy w skarpetkach.

Pozostańmy przy opcji nr 4.

Realizacja wymaga dziennego przychodu w wysokości 666 (cóz za zbieg okoliczności) uds. To raptem 13320 kliknięć, czyli nie więcej niż 260 tysięcy odsłon w ciągu doby. Dla uzyskania tego efektu wystarczy utrzymać w bieżącym indeksie podstawowym 33 miliony dokumentów.

To jest wykonalne i mamy na forum kilku magików, którzy są w stanie zapanować nad takim imperium. Spokój, z jakim obserwują takie wątki jak ten, jest całkowicie uzasadniony.

Zastanawiam się, na co liczy pozostałych 10 tysięcy zarejestrowanych użytkowników forum. Prawdopodobnie wywodzą się ze szkoły nr 2, w której naucza się o użyteczności, ergonomii, dbałosci o jakość. Kłopot w tym, że nauka ta stoi w sprzeczności z ideą reklamy. Jezeli zaspokoimy potrzeby uzytkownika, efektywność AS spada do zera, a projekt wymyka się zakładanemu schematowi. Domyślam się więc, że właściciele dopieszczonych serwisów zamierzają konwertować ruch na monetę wewnątrz serwisu i gotowi są podjąć rywalizację o top3, względnie - top10 z wchodzącymi na rynek grupami kapitałowymi. Z tego co czytam - średnia na wejściu dla zupełnie przeciętnych branż to 1 mln.

Wszystko co wyżej skłania mnie do pytań o perspektywy uczestnictwa w tych zawodach. Jeżeli ten statystyczy obraz doprawić pełnym uzależnieniem od dwóch cwaniaczków, zmiennością reguł gry w jej toku, to tym bardziej mam watpliwości, czy w środowisku kreowanym wedle upodobań G jest miejsce i czas dla projektów z "wartościa dodaną", bo w zasadzie takimi byłbym docelowo zainteresowany. Pytanie, kto ma decydować o tym, czy owa wartość jest wystarczająco dodana, by móc zaistnieć. Ambitny i zdolny absolwent informatyki, sformatowany wg standardu HR G ? Za krótki jest. Tyle o liczbach.

zapychanie indeksu czymkolwiek
Tą pretensję nalezy kierować do G. Tylko standard śmieciowy gwarantuje satysfakcjonującą przepustowość ekranu.
Dawno zrezygnowałem z AdSense

A ja jestem cały chory, ponieważ zostałem przymuszony do sprofanowania flagowego projektu tym badziewiem.

prawdopodobnie tak jest
statystycznie tak jest.
w moim wykonaniu "mniej wartościowa strona" jest sporo bardziej wartościowa niż "bardzo wartościowe" 90% osób które to czytają

Jeżeli miałem okazję doświadczyć - to nieświadomie ;-)

po co się rozdrabniać w AdSensy, skoro mam innego rzędu profity
Kwestia skali rozdrobnienia, ale z pewnością zdrowiej jest mieć przełożenie na real. Tak czy inaczej, konsekwentnie wykazujesz dbałość o wizerunek ;-)
dziś nie dobijam z tego nawet to setki dolarów miesięcznie

Nooo... gdybyś dobijał, to pod znakiem zapytania stałoby w/w.

w tym moich ulubionych tzw. nowej ery, czyli cynicznych troglodytów bez skrupułów
Nie podzielam fascynacji. Wydmuszki. Świetni na bardzo krótką metę.
dokładnie w taki sam sposób, rośnie konkurencja

Oczywiście, to naturalne. Dlatego zastanawiam się nad opcjami. Jeżeli się dziwię, to tylko słabości systemu, który z wyjątkową wydajnością pożera własny ogon i a'la rewolucja - własne dzieci :-) Widać układ obliczony jest na troglodytów własnie ulokowanych w strukturze piramidy. Że jest chory - nie mam watpliwości od chwili, gdy - jak kazdy kooperant G - dobrowolnie ulokowałam się w roli mięsa armatniego.

Bądz wielki albo zrezygnuj

Efektowne hasło, ale nie na czasie. Dlatego mam przeczucie, że podopinam kilka tematów i odpuszczę. Póki jest do czego wracać.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności