Skocz do zawartości

Wygasająca .eu (w kwarantannie)

emicom

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, rok temu pewna firma zajęła domenę .eu na której mi zależy, specjalnie do odsprzedaży.

Teraz mija rok, widać że jej nie opłacili, ponieważ sprawdzając w whois na EURid zwraca mi info że: "Status W kwarantannie".

Wiem kiedy kończy się ta kwarantanna, co zatem radzicie, jak ją pewnie zakupić, w jakiej firmie?

Chodzi mi głównie o pewne opóźnienia jakie mogą wystąpić u polskiego rejestratora, żeby w ciągu tych parunastu godzin różnicy ktoś mnie nie ubiegł.

Czy można jakoś wcześniej wpłacić pieniądze i liczyć na to że w tej samej minucie gdy domena się zwolni, zostanie od razu dla mnie kupiona?

Mieliście takie sytuacje? Dodam że domena jest dość popularna, wszystkie jej globalne końcówki są zajęte, stąd moje obawy.

Z góry dziękuję za porady!

Płatny katalog stron: www.masterweb.pl

Dobry katalog stron: www.kataloog.org

SEO-Domena na sprzedaż 7000 brutto, faktura VAT: www.seozilla.pl

kazdemu z czystym sumieniem moge polecic ovh.pl - skontaktuj sie z dzialem finansowym, to powiedza Ci co i jak wyglada.

W kazdym razie przy rejestracji domen .info czy .eu po dokonaniu wplaty od razu przychodzil mail o zabezpieczeniu domeny przed zajeciem.

//edit

Aż sprawdziłem:

mail o złożeniu zamówienia (przed wpłatą)

Wrocław, dn.2007-04-17 16:41:49

mail po dokonaniu wplaty:

Wrocław, dn.17/04/2007 16:49:16 GMT+0200,

...

Szanowni Państwo,

Domena kateos.eu została zarejestrowana na naszych

serwerach.

...

Czy ja dobrze rumumim, mozna w OVH zarezarwowac se domene i jak sie zwolni to zaraz bedzie wykupiona. Bo najprawdopodobniej kilka minut po zwolniniu wykupi ja jakis backorder.

Katalogi stron kdir i free web directory only english please!!! : system wymiany linków - Czyli zostań moim referralem w link vault

(...) i jak sie zwolni to zaraz bedzie wykupiona. Bo najprawdopodobniej kilka minut po zwolniniu wykupi ja jakis backorder.

No właśnie! Zwłaszcza że jest to domena popularna!

Dlatego czekam na więcej informacji od doświadczonych w tym temacie osób, bo coś nie ufam rejestratorom domen. Oni przeważnie biorą najlepsze kąski dla siebie.

Kto to jest "backorder", domyślam się ale powiedz coś więcej :-)

...bo coś nie ufam rejestratorom domen. Oni przeważnie biorą najlepsze kąski dla siebie.

To znaczy że chcesz ją rejestrować, czy nie? :)

Słyszałem o takich przypadkach w az.pl i nazwa.pl, możliwe że ktoś jeszcze się nadział na jakiegoś rejestratora który nie jest do końca uczciwy wobec swoich klientów

To znaczy że chcesz ją rejestrować, czy nie? :)

Słyszałem o takich przypadkach w az.pl i nazwa.pl, możliwe że ktoś jeszcze się nadział na jakiegoś rejestratora który nie jest do końca uczciwy wobec swoich klientów

Oczywiście że chcę, ale bez "nadziania się" - dlatego pytam bardziej doświadczonych w tym temacie. No to 'az' i 'nazwę' sobie podaruję. Może ktoś jeszcze coś w tym temacie zaproponuje (ma jakieś doświadczenie)?

No toć poleciłem ovh.pl :) spróbuj może z home.pl - zadzwoń i się zapytaj (w home.pl masz jeszcze opcję czatu, więc nic to nie będzie kosztowało)

OK dzięki, zapytam również w home!

Powiem tak dla zainteresowanych tematem, ani w ovh ani w home nie robią czegoś takiego i nie preferują wpłat z góry za domenę która jest jeszcze zajęta. Natomiast realtime.at jeszcze sprawdzę dokładnie ale chyba ceny są bardzo wysokie.

Jeżeli wiesz kiedy domena będzie wolna, to się na nią zaczaj poprostu.

Tak też zrobię ostatecznie, to oczywiste - ale wiesz - powiedzmy: mTransfer > odnotowanie pieniędzy na koncie (dziś) > opieszałość pracownika lub wiele zleceń w kolejce = długi czas od wygaśnięcia do ponownej rejestracji domeny. A to sie może nie powieść i dlatego szukam czegoś co zagwarantuje mi natychmiastową rejestrację, w tej samej minucie.

...bo coś nie ufam rejestratorom domen. Oni przeważnie biorą najlepsze kąski dla siebie.

Słyszałem o takich przypadkach w az.pl i nazwa.pl,

To są raczej opowieści gminne, żaden rejestrator nie ryzykowałby zerwania umowy z NASK. Co innego pracownicy czy krewni i znajomi pracowników.

Wracając do tematu, u niektórych rejestratorów można wpłacić kasę na panel i zarejestrować domenę w czasie rzeczywistym. Trzeba się jednak liczyć z tym, że ktoś mógł zamówić backorder, a firmy oferujące taką usługę łapią domenę w ułamku sekundy, a nie – jak ktoś wyżej pisał – kilka minut po wygaśnięciu.

że ktoś mógł zamówić backorder, a firmy oferujące taką usługę łapią domenę w ułamku sekundy, a nie – jak ktoś wyżej pisał – kilka minut po wygaśnięciu.

Możesz powiedzieć coś więcej o 'backorder'? Bo ja nie w temacie...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności