Skocz do zawartości

Wygasajace domeny

erule

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Znam goscia ktory codziennie ma do sprzedania domeny .pl odnowione z PR4 i stronami zaindexowanymi. Zastanawia mnie jak on to robi. Ja za nic nie moge znalezc sposobu na znajdowanie wygasnietych domen...czy to moze byc jakas wtyka w nazwa.pl albo u innego rejestratora?

Jesli ktos moze mi podsunac jakis pomysl to bede wdzieczny.

Pozdrawiam

• Odpowiedzi 44
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

są skrypty do wyłapywania, widziałem na allegro, serwisy oferujące listy wyexpirowanych, itd. wcale nie musi mieć wtyki

dla Twoich okien najlepsze markizy - dla wszystkich adwokat - lub książka telefoniczna - oferty różnego typu, taniej nie będzie

Generalnie NASK czerpie poziom z obecnego rzadu (patrz: chocby ostatnia postawa z kodami authinfo). Do niedawna lista domen byla publikowana na top100.pl.

Teraz oficjalnie NASK takich informacji nie udziela, a jednak pare osob w Polsce ma do nich dostep. Czy to nie jest kure$#wo ? :) Ale w TV sie reklamowac potrafia, ze niby lepsze perspektywy czy cos.... ta, jasne.

"Szaleństwem jest chodzenie po ulicy z połówką melona na głowie i powtarzanie: Jestem chomikiem"

Dick Steele, Agent WD-40 [*]

Wcale nie trzeba mieć wtyków u rejestratorów ani dostępu do najświeższej bazy NASK. Mam kilkaset domen i codziennie przybywa mi w porywach kilka nowych. Żadnych wtyków nie mam, wszytko wypracowane własnymi rękami. Może i niektórzy kolaborują z NASK lub rejestratorami, dzięki temu są krok przede mną, ale chodzi mi o to, że i bez tego można sobie radzić tak, jak to opisał twórca wątku.

PS. Wygasłe domeny nawet z wysokim PR są bezużyteczne, bo Google szybko je banuje. Chyba że zachowa się poprzednią treść, ale to już może podpadać pod naruszenie praw autorskich.

PPS. Uprzedzając pytania: nie mam zamiaru dzielić się informacjami na temat „jak on to robi”. Napisał post tylko po to, żeby przystopować wasze teorie spiskowe. ;-)

Skoro nie jest to zadna tajemnica ani uklad, to co ci szkodzi powiedziec cokolwiek oprocz:

Żadnych wtyków nie mam, wszytko wypracowane własnymi rękami.

Nikt nie chce od Ciebie bazy, ani tym bardziej skryptu. Tylko jakiegokolwiek dowodu ze lista pochodzi z takiego zrodla, do ktorego kazdy ma dostep...

"Szaleństwem jest chodzenie po ulicy z połówką melona na głowie i powtarzanie: Jestem chomikiem"

hmm a co one mają do tego? Skrypty są i będą - zawsze, jak ten temat który wraca jak bumerang :)

Sam ostatnio przez swoje gapiostwo i problemy z internetem straciłem całkiem fajną roczną domenkę z PR4... jak? Pewnie skrypt - bo jest tam jakaś kolejna strona z kolejnymi odnośnikami do kolejnych stron, z kolejnymi reklamami adsense...

PS. Wygasłe domeny nawet z wysokim PR są bezużyteczne, bo Google szybko je banuje.

Hmm dla mnie nowość i chyba nie do końca sprawdzona teoria :)

Pozdrawiam

naughty.gif

Tylko jakiegokolwiek dowodu ze lista pochodzi z takiego zrodla, do ktorego kazdy ma dostep...

Ale dlaczego chcesz, żebym dawał tu jakieś dowody? W dzisiejszych czasach informacja to pieniądze. Listy domen leżą na publicznie dostępnych serwerach ftp, ale jeśli ktoś nie potrafi ich znaleźć, to nie będę mu podtykał pod nos. ;-)

Co do banowania przez google: strona, która zmieni się w drastyczny sposób, ma dużą szansę na bana. Nie wiem czy google sprawdza np. datę rejestracji domeny, czy tylko sam kontent (raczej to drugie), ale niedawno widziałem złapaną domenę z PR=7, która przy następnym update datacenters dostała PR=0. Pewnie nie bez znaczenia jest to, że wygasłe domeny przez ponad miesiąc nie istnieją w sieci, przez co google może się znudzić czekaniem i je usunąć, być może potem mają szansę wrócić i szybko odbudować PR. Trudno powiedzieć, nie wnikałem w to tak głęboko.

unster: Co to za domena, może ją mam? ;-)

hmm a co one maj do tego?

to odnosilo sie do mojej wypowiedzi? Jesli tak to nie wiem skad to pytanie, katalogi to dobry sposob na zdobycie nowo rejestrowanych domen.

edit:

ppb: Nask juz nie udostepnia od dawna na ftp takich danych, chyba ze mowisz o czyms innym :) Mozna miec kopie z wrzesnia 2006 ale aktualne listy chyba nie sa dostepne, a moze sie myle?

:)

pozycjonuj.png

ppb: Nask juz nie udostepnia od dawna na ftp takich danych, chyba ze mowisz o czyms innym :) Mozna miec kopie z wrzesnia 2006 ale aktualne listy chyba nie sa dostepne, a moze sie myle?

Nie mylisz się. Ostatnia lista, z września, jest nadal dostępna na publicznych FTP (nie NASK-u, tam skasowali), podobnie jak kopie historyczne. Mnie one wystarczą i o nich właśnie pisałem.

No to arek_inc ma swój „dowód”. ;-)

Lol, lista z 2006 roku ma byc dowodem? Niby czego?

Edit:

Chodzi mi o takich cwaniakow jak dropped.pl. Ile NASK bierze w lape, typujemy?

Lol, lista z 2006 roku ma byc dowodem? Niby czego?

Chciałeś przecież dowód, że mam listę z publicznie dostępnego źródła, no to masz. Nie wiem zresztą, dlaczego miałem cokolwiek udowadniać.

Chodzi mi o takich cwaniakow jak dropped.pl. Ile NASK bierze w lape, typujemy?

Typuję, że dropped używa tej samej listy i metody, co ja, a NASK nie ma w tym żadnego udziału. No ale zwolennicy teorii spiskowych wiedzą lepiej. :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności