Skocz do zawartości

Wygasajace domeny

erule

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 44
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Zastanawiam sie ppb, o co Tobie chodzi. Moze jak odpowiesz - jesli to nie tajemnica - na krotkie pytanie, to troche sie wyjasni: Korzystarz z super aktualnej listy z wrzesnia 2006, czy masz jakis dostep do AKTUALNEJ listy domen (np. z wczoraj)?

Bo dropped.pl ma domeny usuniete wczoraj, a nie 12.09.2006. No chyba ze klamia (dostepu nie mam wykupionego) i te dane na stronie glownej do bujda.

"Szaleństwem jest chodzenie po ulicy z połówką melona na głowie i powtarzanie: Jestem chomikiem"

Dick Steele, Agent WD-40 [*]

Pytam o jaka metode chodzi, metode wylapywania expirow czy metode pozyskiwania nowych domen czy jeszcze cos innego?

edit:

arek:

Tam jest lista wszystkich domen z wrzesnia. Nastepnie sprawdza sie whoisy i gdzie masz informacje kiedy domena byla zarezerwowana - dzieki temu znasz dzien i miesiac w ktory skonczy jej sie data waznosci, w tym dniu wysylasz zapytanie do nasku z pytaniem o stan domeny (czy zostala przedluzona czy moze wchodzi w postepowanie wyjasniajace).

;)

pozycjonuj.png

Moze jak odpowiesz - jesli to nie tajemnica - na krotkie pytanie, to troche sie wyjasni: Korzystarz z super aktualnej listy z wrzesnia 2006, czy masz jakis dostep do AKTUALNEJ listy domen (np. z wczoraj)?

Nie mam dostępu do żadnych aktualnych list, korzystam z listy z września. Natomiast na podstawie tamtej listy można sobie samemu generować listy domen, które np. dziś wygasły. Owszem, za rok czy dwa będą to już listy niepełne, ale na razie są jak najbardziej wystarczające.

@AdSenseLab: chodzi mi o metodę wyszukiwania wygasłych domen.

No to ppb sie nie zrozumielismy.

Mowiac o spisku, mam na mysli aktualne domeny - stare mialem juz dawno temu. A takie listy ludzie maja: chocby dropped.pl i ludzie z allegro. Z dropped.pl mam jeszcze takie podejrzenia, ze to firma z USA i moze maja dostep akurat do listy z calego swiata, no ale to tez jest jakis przekret...

"Szaleństwem jest chodzenie po ulicy z połówką melona na głowie i powtarzanie: Jestem chomikiem"

dane z dropped z grubsza się zgadzają - po mniej więcej 21-30 dniach mozna rejestrować wygasła domenę

dla Twoich okien najlepsze markizy - dla wszystkich adwokat - lub książka telefoniczna - oferty różnego typu, taniej nie będzie

Mowiac o spisku, mam na mysli aktualne domeny - stare mialem juz dawno temu. A takie listy ludzie maja: chocby dropped.pl i ludzie z allegro.

No i się nadal nie zrozumiemy, bo nie znasz metodologii, a ja jej ujawniać nie zamierzam. Powiem tylko: ja też mam te listy, które ma dropped.pl i „ludzie z allegro”. Sam sobie zrobiłem. Na tych, którzy tego nie potrafią, zarabia dropped.pl i „ludzie z allegro”. I wszyscy są szczęśliwi, nie licząc oczywiście zwolenników teorii spiskowych. ;-)

Z dropped.pl mam jeszcze takie podejrzenia, ze to firma z USA i moze maja dostep akurat do listy z calego swiata, no ale to tez jest jakis przekret...

To nie jest firma z USA, tylko jest zarejestrowana w USA, w Delaware. https://delawareinc.com/

Dobra, nie chce mi się więcej. ;-)

Nie... to ty nie rozumiesz. Masz liste domen, ktore powinny sie przeterminowac rok temu. Czaje to - na tej podstawie mozna posprawdzac domeny, ktore zostaly odnowione w tamtym roku a w tym juz nie. Ale co z domenami, ktore byly rejestrowane od wrzesnia 2006? Masz ich liste? Bo dropped.pl ma. Tylko o to mi chodzi.

PS. Rozumiem jak dzialaja domeny. Moja firma jako pierwsza w Polsce zaczela sprzedawac tzw. uzywane domeny. Oczywiscie oficjalnie (bo nieoficjalnie nie mielismy jak tego sprawdzic - to oczywiste). Dopiero po nas pojawily sie takie uzytki jak dropped.pl i "ludzie z allegro".

Ale co z domenami, ktore byly rejestrowane od wrzesnia 2006? Masz ich liste? Bo dropped.pl ma. Tylko o to mi chodzi.

Nie mam, no ale skoro oni mają - i jesteś tego pewien, to ok, przyłączam się do teorii spiskowej.

Nie wiem tylko, po co by im była taka lista, tym samym wątpię aby ją mieli.

Przeciez kazdego dnia rejestrowanych jest ponad 100 domen *.pl. W ciagu roku to kolosalna ilosc (~365 000) - opieranie sie wylacznie na starej liscie ma jakis sens tylko w pierwszym roku (lista bedzie pelna w ok. 70%). Ale w nastepnych latach te % beda sie juz znaczoco zmniejszac.

Po prostu tani hosting. Zobacz nasze tanie serwery i oczywiście domeny.

Przeciez kazdego dnia rejestrowanych jest ponad 100 domen *.pl. W ciagu roku to kolosalna ilosc (~365 000) - opieranie sie wylacznie na starej liscie ma jakis sens tylko w pierwszym roku (lista bedzie pelna w ok. 70%). Ale w nastepnych latach te % beda sie juz znaczoco zmniejszac.

Chyba zapominacie o jednej rzeczy, o której ja cały czas próbuję napisać. Skoro mam listę z września 2006, to po co mi lista domen zarejestrowanych po tej dacie, skoro one zaczną wygasać dopiero za pół roku? Do tej pory spokojnie wystarczy mi ta 'stara' lista, a potem będę się martwił skąd wziąć nową. No i dopiero wtedy będą miały sens wasze teorie spiskowe. ;-)

Jak to po co? Mamy 15 maj 2007, a masz tylko liste domen usunietych* z tego dnia 2006. Co z zarejestrowanymi?

* nie sprawdzalem tych plikow na serwerze, domyslam sie wiec ze sa tylko domeny usuniete (bez zarejstrowanych). Jesli sie myle, to sorry.

Ale nawet jesli, to NASK kiedys udostepnial liste TYLKO usunietych domen - przeciez sprawdzenie wszystkich domen pod katem tego czy jest w stanie przejsciowym jest trudne (chodzi o polaczenia z WHOIS).

Po prostu tani hosting. Zobacz nasze tanie serwery i oczywiście domeny.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności