Skocz do zawartości

Wygasajace domeny

erule

Rekomendowane odpowiedzi

Oczywiscie ze udostepniaŁ nikt ku temu nie ma watpliwosci.

Wiesz, ja wole domene z 12/2006 z nawet BL=50, dobrym site'm, zachowaniem ciaglosci bycia w sieci, niz z 01/1994 ale nie istniejaca od 12 lat itd... (to samo sie ma domen z 1998 r jesli byla dlugo wygasnieta). Wiec sam wiek o niczym nie swiadczy.

"Szaleństwem jest chodzenie po ulicy z połówką melona na głowie i powtarzanie: Jestem chomikiem"

Dick Steele, Agent WD-40 [*]

• Odpowiedzi 44
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Ale bez waszych skryptów włapałem 2 domeny z 97 i 98 i tylko jedna ma rok przerwy w archive.org.

I jeśli nikt nie zdjęjmował wartościowe link np. od 2002 (bo domena się zmieniał w 2003) to jest dobre szansa, że to teraz też nie robi (są wysoki ocenione strony przez G, ktore nie są aktualizone przez lat).

Edit:

Nie mam zamiaru zaczynać biznes z domenami, ale w swoich branżach można włapać dobrej domeny bez skryptów, jeśli ktoś zna swojego rynku.

Nie obraz sie, ale ciezko zlapac sens z taka iloscia literowek (brak liter)...

Wiesz, ja tez zlalapem mase fajnych domen bez skryptow (o ile nie wiecej niz przez skrypt). Nic w tym trudnego - wystarczy miec pomysl jak to zrobic.

Ale nie w tym tkwi problem w tym temacie (bo uciekamy).

Fakt, moze to brzmiec smieszne - "teoria spisku" wg ppb - ale na 99,99% dropped.pl ma dostep do codziennej listy. Stad moje wkurzenie - NASK odpowiedzial mi oficjalnie, ze takich list nie udostepnia....

"Szaleństwem jest chodzenie po ulicy z połówką melona na głowie i powtarzanie: Jestem chomikiem"

Jak to po co? Mamy 15 maj 2007, a masz tylko liste domen usunietych* z tego dnia 2006. Co z zarejestrowanymi?

* nie sprawdzalem tych plikow na serwerze, domyslam sie wiec ze sa tylko domeny usuniete (bez zarejstrowanych). Jesli sie myle, to sorry.

No świetnie, więc cała dyskusja jest dlatego, że nie chciało wam się sprawdzać co to w ogóle za pliki. NASK nie udostępnia i nigdy (wg mojej wiedzy) nie udostępniał list usuniętych domen. Pliki, o których mowa, to oczywiście kilkusetmegabajtowe pliki strefy .pl., w których można było znaleźć m.in. domeny zarejestrowane w danej chwili. Powoli wyłania się z tego jakiś sens? Ech...

Alez udostepnial liste usunietych / zarejestrowanych / blednych - zawsze (gdy udostepnial liste domen)!

Jakoś przez kilka lat umykało to mojej uwadze. Pamiętam tylko pliki pl.output, pl.error i pl.hosts.*, z których żaden nie zawierał listy usuniętych domen.

Słabo szukales; ja od kiedy tylko NASK zapodawal liste, wrzucalem do bazy tylko domeny usuniete, z czego i tak 60% byla odnawiana po 1 dniu, a nastepne 35% miala PR=0. Kilka perelek sie znalazlo, dlatego zaluje ze te czasy sie skonczyly... No ale trudno sie mowi :)

Ok, skonczmy dyskusje, bo wlasciwie temat wyczerpalismy, a trzeba sie wziac do pracy w koncu ;)

• 2 miesiące temu...

przepraszam że odświeżam ale na 100% dropped.pl generuje jakieś specjalne zapytania do bazy nask.

Posiadam program do generowania domen(ciekawych) i znalazłem ją na dropped.pl i inne też, (jedna z 3 literowych liter) i było to samo.

Skąd biorą datę skasowania domeny(przejście w stan postępowania??

Może ktoś wie jak spreparować odpowiednio zapytanie w php żeby uzyskać info o domenie??

przepraszam że odświeżam ale na 100% dropped.pl generuje jakieś specjalne zapytania do bazy nask.

Posiadam program do generowania domen(ciekawych) i znalazłem ją na dropped.pl i inne też, (jedna z 3 literowych liter) i było to samo.

Skąd biorą datę skasowania domeny(przejście w stan postępowania??

Może ktoś wie jak spreparować odpowiednio zapytanie w php żeby uzyskać info o domenie??

Ostatnio ciężko cokolwiek uzyskać - wcześniej można było to zrobić po dacie utworzenia domeny w whois, ale odkąd NASK usunął tą informacje z WHOIS i sam znaaacznie ograniczył korzystanie z niego, to musisz kombinować innymi sposobami ;)

• 2 tygodnie później...

Ja niedawno (tydzień temu) posiadałem link do strony na której była lista zwalnianych domen,codziennie aktualizowana.Strona była w EN i domeny głownie były zagraniczne.

Niestety link wraz z wszystkimi bookmarksami mi wyparował w z firefox'a.

Nie wiem jak go odzyskać.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności