Skocz do zawartości

Domena kilkuletnia a sklep internetowy

witer30

Rekomendowane odpowiedzi

Hejka, 

Mam taką zagwozdkę, bo mam małą firemkę i oczywiście stronę firmową na wp postawioną. Zdjęcia ogólne informacje, oferta, itp. Generalnie biedna jest ale domena ma kilka ładnych lat. 

Chcę trochę ruszyć z seo dla niej i dodatkowo otworzyć sklep internetowy.  Jako że budżet mizerny to będę próbował sam to trochę ruszyć. 

Pytanie czy sklep otwierać oddzielnie na nowej domenie czy na subdomenie istniejącej. Z punktu widzenia kosztów pozycjonowania i generalnie seo to na starej ale jak to wygląda ze względu na pozycje w googlu. 

Dzięki za sugestie i pozdrawiam

Kup sobie kurs papaseo.com i się naucz. Albo poczytaj na learningseo.io

Aby Ci dokładnie odpowiedzieć potrzeba znać branżę, konkurencję, twoją witrynę - wteyd mozna coś odpowiedzieć.

Agencja marketingowa Semgence istnieje na rynku od 2018 i odpowiada za prowadzenie działań SEO dla wielu firm małych i dużych. Prowadzimy też kampanie Google Ads - niedawno zostaliśmy sie Partnerem Google spełniając odpowiednie kryteria. Betapoint

4 godziny temu, witer30 napisał(a):

Jako że budżet mizerny to będę próbował sam to trochę ruszyć.

Obawiam się, że przy takim założeniu "zrób to sam" sukcesu nie Osiągniesz chyba, że Znajdziesz jakiś super "błękitny ocean", ale o to już bardzo  trudno 🙄

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

5 godzin temu, witer30 napisał(a):

Generalnie biedna jest ale domena ma kilka ładnych lat. 

Chcę trochę ruszyć z seo dla niej i dodatkowo otworzyć sklep internetowy.

Kiedy ostatnio widziałeś "biedny" sklep internetowy? Zakładam, że jakiś klientów masz? Napisz coś więcej: czy z tego żyjesz, najlepiej konkretnie choć bez podawania nazwy.

Jeżeli koszt opłacania nowej domeny to problem... Popatrz z czego i jak żyje konkurencja.

Ostatni taki przypadek kojarzę tutaj, będzie sprzed kilkunastu lat. Chłopak wynajmował pokoje w domu rodziców w Ustce. Może pamiętacie? Podawał stronkę oficjalnie. Dość aktywny wtedy na PiO.

Piłeś? Nie jedź (i nie loguj się na forum) !

Siciliano: Robić szeptankę tutaj to jak sprawdzać w zbiorniku poziom paliwa zapalniczką.

7 godzin temu, witer30 napisał(a):

Jeśłi masz doświadczenie i wyniki w pozycjonowaniu to ogarniesz to sam. Jeśli nie masz  doświadczenia i wymiernych wyników to nie dasz rady. 

Moim zdaniem powinieneś zająć się tym co umiesz robić a pozycjonowanie zleć fachowcom ale tu kasa potrzebna. Bez kasy nic nie zrobisz nawet sam.

• Like 1

Głównym celem wyszukiwarek NIE jest dostarczanie trafnych wyników. Głównym celem wyszukiwarek jest dostarczanie zysku.

• 2 tygodnie później...

Cześć, dzięki z góry za różne informacje...

Przyznam że oczekiwałem innych odpowiedzi. 😞 Liczyłem na konstruktywną odpowiedź w stylu otwarcie sklepu int. na tej samej domenie do strona firmowa będzie tańsze bo... coś bo... y bo...

Lub lepiej jest na nowej bo... i masz to i tamto. Liczyłem na info bazujące na doświadczeniu bo chyba pozycjonujecie i optymalizujecie takie rzeczy i wiecie co jest lepsze i wygodniejsze z punktu widzenia pozycjonowania i prowadzenia sklepu/strony...

Wszystkim doradcom w stylu wykup kurs seo dziękuję - już mam i uczestniczę w taim kursie. nie pytałem o kursy ale dzięki za radę. 

Któryś kolega pisał z czego żyje i że każdy sklep przynosi zyski. Krótko, żyje z pracy, klientów mam, raz więcej raz mniej. Sklep internetowy nie przynosi mi dochodów bo go nie mam, napisałem że chce uruchomić stąd mój post...

dzięki i pozdrawiam

35 minut temu, witer30 napisał(a):

Przyznam że oczekiwałem innych odpowiedzi.

a podałeś dane o ktore zapytałem? Nie. Wiec jakie pytanie takie odpowiedzi.

• Like 1

Agencja marketingowa Semgence istnieje na rynku od 2018 i odpowiada za prowadzenie działań SEO dla wielu firm małych i dużych. Prowadzimy też kampanie Google Ads - niedawno zostaliśmy sie Partnerem Google spełniając odpowiednie kryteria. Betapoint

45 minut temu, witer30 napisał(a):

Sklep internetowy nie przynosi mi dochodów bo go nie mam, napisałem że chce uruchomić stąd mój post...

I nie przeniesienie, bo bez dużych nakładów na pozycjonowanie & marketing nie ma szans na jakiś sensowny ruch na nim. Natomiast sam deklarujesz :

W dniu 20.12.2024 o 14:04, witer30 napisał(a):

Super niszowych dziedzin już nie znajdziesz.

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

W dniu 4.01.2025 o 11:53, witer30 napisał(a):

Przyznam że oczekiwałem innych odpowiedzi.

Sklep otwierać na domenie istniejącej typu mojastrona.pl/sklep albo ogólnie przekształcić stronę na sklep.

Podstawowa zasada nie podałeś jaka branża. My tu bazujemy najpierw na branżach a nie na tym czy jest to sklep czy tylko strona firmowa. Czy sprzedajesz coś co produkujesz czy jesteś tylko dystrybutorem? Przykładowo produkujesz garnki z gliny. Możesz sprzedawać gotowe garnki a takrze wszystko co jest potrzebne by ktoś sobie sam robił garnki.

Sklep generalnie robi się do produktów tz nie tworzy się go do usług za wyjątkiem tych które bazują na produktach. Czyli na upartego możesz stworzyć sklep z ofertą typu "Naprawa pralki Beko WUE7626XBWS (choć nikt tego nie praktykuje) a nie warto tworzyć sklepu typu "mycie elewacji" bo nie zawiera szczegółu o produkcie.

Edytowane przez Grey Ronin

𝓒𝓸𝓰𝓲𝓽𝓸, 𝓪𝓻𝓻𝓲𝓹𝓲𝓸 𝓭𝓲𝓮𝓶, 𝓿𝓲𝓿𝓸, 𝓬𝓻𝓮𝓭𝓸, 𝓮𝓽 𝓼𝓹𝓮𝓻𝓸, 𝓱𝓾𝓶𝓪𝓷𝓲𝓽𝓪𝓽𝓮𝓶 𝓷𝓸𝓷 𝓭𝓮𝓼𝓽𝓻𝓾𝓬𝓽.