Skocz do zawartości

mały OT - Cache for Joomla

radek

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Napisałem nowy komponent dla Joomla - jAccelerator - Zaawansowany Cache. Podaję to info i tu bo chyba Wasze serwisy mają na tyle wysoką liczbę odwiedzin, że providerzy mogą się denerwować na obciążenie serwera :)

Oto link do komponentu:

JAccelerator

Aktualnie jest to wersja Beta, na razie tylko polska, dla Joomli poniżej 1.5 czyli rodziny 1.1.x, prawdopodobnie na Mambo też zadziała. Z czasem będzie i dla 1,5.

Co daje ten komponent?

Przyśpiesza działanie serwisu i zmniejsza obciążenie serwera.

Komponent posiada 2 tryby pracy:

1) cachowanie całej strony

2) cachowanie tylko części która wyświetla komponent

Przy jego pomocy można cachować dowolny komponent.

Szczególnie polecany dla serwisów osadzonych na hostingu do których "przyczepia" się provider o obciążenie (nie ważne czy apache czy bazy). Potrafi dla zobrazowania zredukować ilość zapytań do bazy do zera.

Zalecam zapoznać się z opisem po instalacji.

Jest to debiut tego komponentu więc proszę o wyrozumiałość, opinie i sugestie. Mam nadzieję, że po tym komponencie już nikt nie będzie wieszać psów na mojej ukochanej joomli za obciążenie bazy.

W zamian za włożoną pracę komponent generuje link do mnie na stronach z cache, czyli przybywa Wam link wychodzący. Ale moim zdaniem warto, i nie mówię tego w ramach kryptoreklamy, bo komponent powstał właśnie dlatego, że joomla mi za bardzo obciążała serwer, teraz chodzi jak telewizor. Jeżeli ktoś nie chce tej niedogodności (link) to mogę "wymienić" ten link z cache na inny (inna strona, inne miejsce). Wtedy dajcie info na PW

No i czekam na opinie, sugestie.

Pozdrawiam, Radek.

logosc.png

Nowa odsłona systemu!!! --- Radek Kubera na G+.--- Mój blog: radek.kubera.org

Ja też spróbowałem i przestało mi wyświetlać stronę. Panel adm wyświetla się i działa, ale pomimo odinstalowania Twojego komponentu (nie przewidziałeś opcji "wyłącz") dalej nie mam strony. Nie bardzo wiem, co mam teraz zrobić?

----

Update

Równo godzinę zajęło mi gorączkowe szukanie przyczyny padu strony. Wiedziałem, że to "sprawka" Twojego plugina, ale nie wiedziałem, jak się go pozbyć.

Przepatrzyłem sobie kod Twojej wtyczki i nie będąc programistą zrozumiałem niewiele, ale odnalazłem polecenia dotyczące plugina podczas wyświetlania strony.

Okazało się, że proste polecenie Odinstaluj nie wystarczy - na serwerze pozostają katalogi. I to zarówno w Administrator/Components jak i Components.

Po deinstalacji z poziomu Administratora trzeba ręcznie usunąć katalog com_joomlacache z głównego katalogu Components.

Po tym, moja strona znów ruszyła.

Bardzo chętnie sprawdzę działanie tego komponentu ponownie, ale jak naniesiesz stosowne poprawki.

pozdrowienia

Dla tych, co lubią zdjęcia planet: Planety i ich zdjęcia, dla tych, co lubią katalogi stron: Podwójny katalog stron. Albo Idź do diabła.

Witaj Bielack.

Przepraszam za problem, nie wiem dlaczego u Ciebie występuje.

Zapewne masz zainstalowango jeszcze mambota (po odinstalowaniu) o nazwie JAccelerator. Wyisnstaluj go lub odpublikuj.

Sam sprawdzałem komponent na 4 joomlach (różnych) i wszystko było ok.

W razie czego daj znać, to pomogę Ci w tym problemie.

Radek.

Edited:

Dopiero teraz przeczytałem Twoje Edited.

Chcę Cię przeprosić za problem, chyba teraz znam przyczynę. Odezwę się do Ciebie na PW no i przepraszam za kłopot.

Edited2:

Błąd znaleziony - przesyłam Bielackowi do testów - problem polegał na tym, że w jednym miejscu zamiast <?php było <? i kod się nie wykonywał na php5.

No i dzięki Bielackowi za testy.

logosc.png

Żeby testy były najbardziej wiarygodne ściągnąłem ponownie Twój komponent z linka powyżej i zainstalowałem.

Tym razu poszedł z marszu, nie sprawiając żadnych problemów.

Za pierwszym przeglądaniem strony, otwiera się normalnie - ale powtórne otworzenie już raz otwieranej strony działa jak "back" w Firefox - ładuje z cache. Błyskawicznie.

Za chwilkę będę testował to na innych moich stronach postawionych na Joomla! (bo bardzo lubię), ale już teraz moge powiedzieć, że JAccelerator bardzo mi się podoba.

----

Zapraszam na testy na stronę Astronomia. Uruchomiłem JAccelerator i obserwuję znaczne przyspieszenie wyświetlanie stron.

@Radek - mam na jednej stronie uruchomiony moduł "losowe zdjęcie" (nie moduł galerii, tylko ten wbudowany w Joomla!) i keszuje się wraz ze stroną - czy możesz dodać taką funkcjonalność, by odłączyć keszowanie tego modułu?. Nie jest to nic bardzo ważnego, ale gdyby była możliwość, chętnie bym z niej skorzystał.

pozdrowienia

Dla tych, co lubią zdjęcia planet: Planety i ich zdjęcia, dla tych, co lubią katalogi stron: Podwójny katalog stron. Albo Idź do diabła.

Witaj - co do pluginu typu "losowe zdjęcie" w treści - niestety nie da się tego na dzień dzisiejszy zmienić, zastanowię się w przyszłej implementacji komponentu. Jeżeli byłby to moduł - to mógłbyś ustawić typ cache nie jako cache całej strony, a tylko części związanej z komponentem - wtedy moduły by się wyliczały jak do tej pory. Właśnie dla takich przypadków został przewidziany drugi tryb pracy komponentu.

Komponent bedzie rozwijany, dziś zapwne trafi na joomlacode.org.

No i dzięki za testy.

logosc.png

• 3 lata później...
Aktualnie jest to wersja Beta, na razie tylko polska, dla Joomli poniżej 1.5 czyli rodziny 1.1.x, prawdopodobnie na Mambo też zadziała. Z czasem będzie i dla 1,5.

Odgrzewam kotleta ;)

I co będzie nowa wersja na 1.5 i może na 1.6

Pozdrawiam

:)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności