Skocz do zawartości

[AI] Twierdzenia Gödla obala najważniejszy mit AI. AI nie będzie świadoma | Roger Penrose (Nobel 2020)

Mion

Rekomendowane odpowiedzi

Gdy POPIS dzieli ludzi to takie absurdy wprowadzają

2 lutego 2025 r. zaczną obowiązywać pierwsze przepisy rozporządzenia 2024/1689, dotyczącego sztucznej inteligencji, znanego jako AI Act lub akt o AI. Dotyczą one praktyk zakazanych oraz tzw. AI Literacy, czyli obowiązku zapewnienia odpowiedniego poziomu kompetencji personelu, nałożonego na dostawców systemów sztucznej inteligencji oraz podmioty stosujące takie systemy.

Najlepszy Warsztat samochodowy Goleniów

Najlepsze i sprawdzone typy bukmacherskie

Poznaj najlepszy serwis samochodowy Kraków

A co jest złego w tych przepisach? Chciałbyś jak w Chinach - scoring społeczny, rozpoznawanie twarzy i profilowanie na każdym kroku?

Cytat

W dużym uproszczeniu, przepis ten zakazuje systemów sztucznej inteligencji, które:

stosują techniki podprogowe lub manipulacyjne;
wykorzystują ludzkie słabości;
prowadzą tzw. scoring społeczny;
oceniają ryzyko popełnienia przestępstwa na podstawie profilowania lub cech osobowości;
tworzą lub rozbudowują bazy danych służące rozpoznawaniu twarzy;
analizują emocje danej osoby w pracy lub w szkole;
służą kategoryzacji biometrycznej;
służą identyfikacji biometrycznej w czasie rzeczywistym (wyjątki dotyczą zwalczania poważnej przestępczości i poszukiwaniu osób zaginionych).

Czytaj więcej na Prawo.pl:
https://www.prawo.pl/biznes/ai-act-co-wejdzie-w-zycie-2-lutego-2025,531279.html

• Like 1

Pozdrawiam :)

17 minut temu, Pomyslowy napisał(a):

w tych przepisach

Co by nie twierdzić o UE ale w paragrafach to nie jest akurat najgorzej. Stara rzymska szkoła. Tylko pamiętajmy Rzym upadł i barbarzyńcy przejęli tylko takie prawa jakie im pasowały.

Jakby jeszcze UE "dogoniła barbarzyńców" z rozwojem własnych wynalazków zamiast tracić te najlepsze na Dalekim Wschodzie i Zachodzie byłoby idealnie.

• Like 1

𝓒𝓸𝓰𝓲𝓽𝓸, 𝓪𝓻𝓻𝓲𝓹𝓲𝓸 𝓭𝓲𝓮𝓶, 𝓿𝓲𝓿𝓸, 𝓬𝓻𝓮𝓭𝓸, 𝓮𝓽 𝓼𝓹𝓮𝓻𝓸, 𝓱𝓾𝓶𝓪𝓷𝓲𝓽𝓪𝓽𝓮𝓶 𝓷𝓸𝓷 𝓭𝓮𝓼𝓽𝓻𝓾𝓬𝓽.

2 godziny temu, Grey Ronin napisał(a):

Co by nie twierdzić o UE (...)

Dużo racji. UE nie może być słaba, albo szlag ją trafi.

O tym mówił Tusk w PE. Pytanie jaki jest rezonans. I to nie tych wielkich (Francja, Niemcy, Hiszpania), ale też mniejszych.

Imposybilizm zabije UE. Albo ona zabije jego.

A AI, już zabiera miejsca pracy w PL. Może warto wydać kasę na kampanię społeczną? Jeśli chodzi o interakcje ze społeczeństwem ten rząd jest koszmarem. Zatrudnijcie Kurskiego, jak w to nie umiecie. I nie tego z Wyborczej :D

Piłeś? Nie jedź (i nie loguj się na forum) !

Siciliano: Robić szeptankę tutaj to jak sprawdzać w zbiorniku poziom paliwa zapalniczką.

12 minut temu, Nikonem napisał(a):

A AI, już zabiera miejsca pracy w PL.

Krzysztof - możesz podać jakieś konkrety kto stracił prace przez AI ? Chyba, że Masz na myśli kiepskich copywriterów to niewątpliwie Masz rację 🤠

• Haha 1

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

2 minuty temu, Mion napisał(a):

Krzysztof - możesz podać jakieś konkrety kto stracił prace przez AI ?

To trend, będzie zauważalny nie tylko u nas. Czytałem artykuł na Onet, link poniżej. Ty podajesz info na bieżąco. Myślę, że nie tylko marni copywriterzy będą w kłopotach. Po prostu trzeba śledzić trendy, doszkolić się, zmienić zawód albo iść na bezrobocie.

Kilka miesięcy temu pracowałem u gościa (Kraków), który opiekuje się większymi sklepami. Twierdzi, że niektóre problemy na stronach sprzedażowych wrzuca do AI i szybko dostaje prawidłowe rozwiązanie. Zamiast wisieć na laptopie zajmuje się rodziną i ptakami :) Mieszka przy Parku Narodowym. Zdjęcia poniżej.

W mojej branży szukam rozwiązania w którym zamiast 3 osób wykonujących proste czynności będę miał "inteligentne" maszyny. Jak mi się uda ruszyć, pewnie za rok, prześlę Ci link. Ogromne oszczędności (jakieś 30k/miesiąc) i szacun u klientów zapewnione. Takie rozwiązanie już istnieje, ale jest dość drogie i nie do końca dobre. U Chinola będzie taniej, a resztę sam ogarnę.

https://wiadomosci.onet.pl/kraj/w-tych-branzach-coraz-ciezej-jest-o-prace-jestem-na-skraju-zalamania/pdkk3gg#pco

spacer.png

spacer.png

spacer.png

spacer.png

Siciliano: Robić szeptankę tutaj to jak sprawdzać w zbiorniku poziom paliwa zapalniczką.

- "Poza cenzurą okazało się jednak, że DeepSeek wykorzystuje też dane użytkowników i przesyła je do Chin. Włochy zareagowały bardzo szybko, usuwając aplikację ze sklepów działających na terytorium kraju. Tamtejszy regulator ds. bezpieczeństwa danych informował, że DeepSeek nielegalnie zbierał i przetwarzał dane użytkowników. Włoska organizacja konsumencka Euroconsumers złożyła też skargę do włoskiego DPA (Data Protection Authority), oskarżając DeepSeek o nielegalne zbieranie danych osobowych." - 

https://businessinsider.com.pl/technologie/nowe-technologie/deepseek-zarty-sie-skonczyly-nawet-20-lat-wiezienia-za-uzywanie-chinskiej-ai/24gd1h7

• Like 1

Głównym celem wyszukiwarek NIE jest dostarczanie trafnych wyników. Głównym celem wyszukiwarek jest dostarczanie zysku.

Aktualnie bawie się z PartyRock - ktoś ma jakieś większe doświadczenie? 

i pogłębiam wiedzę Jak aktualnie sztuczna inteligencja wpływa na nasz wybór oraz zakupy online: AI, AR i VR jako nowa era e-commerce, zwłaszcza w kwestiach Amazon i AI-driven AR

Najlepszy Warsztat samochodowy Goleniów

Najlepsze i sprawdzone typy bukmacherskie

Poznaj najlepszy serwis samochodowy Kraków

36 minut temu, Herkules napisał(a):

Aktualnie bawie się z PartyRock - ktoś ma jakieś większe doświadczenie? 

• Like 2

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

57 minut temu, SzlafRock napisał(a):

Poza cenzurą okazało się jednak, że DeepSeek wykorzystuje też dane użytkowników i przesyła je do Chin.

Ziobro zdziwienia.

"DeepSeek wykorzystuje też dane użytkowników i przesyła je do Chin"
IMHO to takie straszenie w czasach AI niczym dzieci Baba Jagą ....
Jakie strategiczne dane przekaże taki statystyczny kowalski może free e-mail z Gmaila

• Like 1

5 godzin temu, Mion napisał(a):

Jakie strategiczne dane przekaże taki statystyczny kowalski może free e-mail z Gmaila

Jeśłi masz zainstalowaną apkę deepseek na chińskim telefonie z chińskim androidem to w zasadzie wszystko. Czy to sa strategiczne dane? To zależy od ich wykorzystania i kto to robi i w jakim celu. 

Większość ludzi przywykła, że ktoś coś od nich bierze za darmo i olewa to bo nie mają przecież czego ukrywać i nie mają strategicznych danych. 

Ja trochę inaczej patrzę na moje dane i uważam, że są dla mnie strategiczne. 

Głównym celem wyszukiwarek NIE jest dostarczanie trafnych wyników. Głównym celem wyszukiwarek jest dostarczanie zysku.

43 minuty temu, SzlafRock napisał(a):

Jeśłi masz zainstalowaną apkę deepseek na chińskim telefonie z chińskim androidem to w zasadzie wszystko.

No APKA to co innego... Miałem na myśli klienta w przeglądarce lub API, co uważam za bezpieczne do standardowych zastosowań.

Kiedyś w ChatGPT wrzuciłem fragment kodu ze swoim prywatnym kluczem API do jednej z aplikacji. GPT sam zwrócił mi uwagę, że skoro go wrzuciłem to powinienem teraz go zmienić. Później testowałem i robi to nie za każdym razem. Ciekawe jak zachowa się DeepSeek. W weekend przetestuję :)

• Like 1

Pozdrawiam :)

No i mamy nawy chiński chat od AliBaby ;)

https://qwenlm.ai/
https://chat.qwenlm.ai/

Jeszcze nie testowałem, ale ponoć daje radę ;)