Skocz do zawartości

e-weblink.com

Rekomendowane odpowiedzi

Czy możecie zaproponować swój wzór ?

moim zdaniem branie pod uwage site yahoo jest pomylka. ile % uzytkownikow zarabia na yahoo? (poza Toba ;))

branne powinno byc:

google site - wbrew temu co sie mowi dziala bardzo dobrze

yahoo BL - bo swiadczy to w jakis stopniu o uwadze jaka sie przyklada do strony

linki wychodzace ale nie tylko ze strony glowej ale np srednia ilosc z pewnej ilosci zbotowanych przez was stron.strona moze miec index czysty a na pozostalych podstronach farme linkow.

bonusy za domene - moga tez byc zroznicowane np mniejszy bonus za regionalke i .info a wiekszy za .pl .com i .net np.

• Odpowiedzi 12,9 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
linki wychodzace ale nie tylko ze strony glowej ale np srednia ilosc z pewnej ilosci zbotowanych przez was stron.strona moze miec index czysty a na pozostalych podstronach farme linkow

tu chodzi o to, ze Xann ma pewność, że nie ma systemów innych ;) a jak są, to strony są "karane"

bonusy za domene - moga tez byc zroznicowane np mniejszy bonus za regionalke i .info a wiekszy za .pl .com i .net np.

domena to domena

alias to alias

sygnaturka.png

G_S=site_google*(1-0,05*linki_wychodzace)

punkty=2,5*G_S^(0,8)*(1+0,05*sqrt(BL_Y)

Jeśli wynik wyjdzie większy niż 100k to ciąć do 100k.

Wzór poprawnie działa od site=100.

Odnośnie współczynników to takie wydają mi się najbardziej sensowne. Można jeszcze bonus za wiek domeny i za domenę główną dorobić.

Xann, a tak poważnie to obecny algorytm był by bardzo dobry, gdyby nie liczył średniej z site G i Y. Jak się już uparłeś na to Y to chociaż średnia ważona, ale żeby Y miało znaczenie max 20%.

Xann, a tak poważnie to obecny algorytm był by bardzo dobry, gdyby nie liczył średniej z site G i Y. Jak się już uparłeś na to Y to chociaż średnia ważona, ale żeby Y miało znaczenie max 20%.

bardzo rozsądny pomysł ;)

BL z Yahoo ok..... ale co ma site w yahoo do wiatraka? ;) naprawde jest to nam zbędne zarówno przy pozycjonowaniu jak i wyliczaniu punktów bo mi szczerze wisi czy jakas fraza w Yahoo wybiła sie na top5 czy top100, skoro z Yahoo jest 0,5% tych wejsc co daje samo Google.

Myśl i bogać się

Y w sprawie BL, to poprodtu porażka - i nie da się nic z tym nie robić!

Ma po prostu zerowej wartość i trzeba ten element ELIMINOWAĆ.

Np. mam zapomnionjej domena A, ktore ma side-wide link z domena B (domena B, prosta strona rozrywkowa).

A ma YBL 10k+ i ruch około 5 UU dziennie ;) -wartość około 0

B ma tylko YBL 5K+, jest w serpach na dobrych pozycjach i ma 2k+ UU dziennie.

Chodzi mi o to, że jeden side-wide daje w Y kompletnie idiotyczne BL - i z linkami z SWL można to jeszcze bez problemu zwiększyć - potem smietnik z 5 UU dziennie zarabia większej niż strona z 10K+ UU dziennie ;)

BL w Y z automatu nadaje się do niczego!!!

Chodzi mi o to, że jeden side-wide daje w Y kompletnie idiotyczne BL - i z linkami z SWL można to jeszcze bez problemu zwiększyć - potem smietnik z 5 UU dziennie zarabia większej niż strona z 10K+ UU dziennie ;)

o tym cały czas mówie, wg nowego e-weba cenniejsze mogą być spamy postawione celowo pod yahoo niż zwykłe dobre strony...

a jeśli tak będzie to na efekty nie trzeba długo czekać, już za 2-3 miechy e-weblink zacznie padać i tracić moc, bo ten przykład TTSEO dobrze to obrazuje.

Myśl i bogać się

BL w Y jest dobrym pomysłem pod warunkiem, że nie jest specjalnie nabijane i strona ma site w G większy niż 100. Ja w swoim wymyślonym wzorze trochę przedobrzyłem, za mocno uwzględniłem BL w Y. Teraz myślę, że powinno być punkty=2,5*G_S^(0,8)*(1+0,01*sqrt(BL_Y)). Przykładowo dla site 100 i BL 500k daje to 803 pkt, więc nie tak dużo.

A Xann pewnie nie ma jakiegoś szczególnego tego swojego algorytmu, działa na podobnej zasadzie jak to co sobie wymyśliłem. Kwestia tylko przeanalizowania różnych wariantów wzoru w matlabie czy excelu, dla różnych wartości site i BL oraz doboru współczynników. A decyzja co do tego jaki wzór się zastosuje jest oczywiście tylko i wyłącznie polityczna. I podejrzewam, że Xann rzucił hasło z tym żeby wymyślić swój wzór, po to, zeby zamknąć ludziom mordy :( , nie przypuszczał, że komuś może się chcieć :)

BL w Y jest dobrym pomysłem pod warunkiem, że nie jest specjalnie nabijane

powiedz to userom celowo nabijającym punkty, bo ja jakoś nie wierzę że wszystko będzie ładnie i cacy uczciwie, a że można w nowym algo łatwo podbijać to juz było pare postów tu pisane co i jak robić w Y! i na pewno wiele osób sobie podbije sztucznie, a sam SWL na tym straci moc.

Myśl i bogać się

powiedz to userom celowo nabijającym punkty, bo ja jakoś nie wierzę że wszystko będzie ładnie i cacy uczciwie, a że można w nowym algo łatwo podbijać to juz było pare postów tu pisane co i jak robić w Y! i na pewno wiele osób sobie podbije sztucznie, a sam SWL na tym straci moc.

Tylko, że zwróć uwagę na to, że obecny algorytm, z tego co zauważyłem, to dodaje BL do punktów, tnąc je jakąś funkcją (funkcją w sensie matematycznym, nie programistycznym) i to może umożliwiać nabijanie punktów. To co ja wymyśliłem tnie site z G bardziej niż teraz i mnoży przez współczynnik zależny od liczby BL, która też jest cięta, ale bardziej, pierwiastkiem (w sumie to to samo co do potęgi 0,5). Przy takim rozwiązaniu trzeba mieć też site, BL to za mało i w takim układzie BL mogło by być brane pod uwagę jako swego rodzaju mnożnik site. Nie wiem również ile punktów przyznał by nowy algorytm stronie która ma np. 50/3000/100000/4, czyli bardzo dużo BL Y, ale site G mały. Albo ile punków będzie miał Xann za www.e-weblink.com, które ma chyba 342/3,142/817,942/ileśtam. I jeszcze nasuwa się pytanie jakie BL Y są brane pod uwagę, bo że "Except from this domain" to na pewno, ale czy do "entire site", czy "onyly this URL".

pr4

site G 5

yahoo 4

BL 75k

punkty teraz 7 + bonus

po nowym alg 5,013

To nie tak źle, nowy algo już uwzględnia PR i bonus za domenę główną. 4k za sam PR powinno być, jeśli domena główna to dodatkowo 1k, więc nie jest tak źle jest z nabijaniem. Ból jest tylko z tym, że site z Y traktuje na równi z site G. Pytanie tylko ile pkt by miał ten serwis gdyby w Y miał site rzędu 2k, a w G tak jak jest 5.

Po co? Skoro Xann jednego dnia mowisz ze cos jest na 99% i za dwa dni obowiazuje juz nowy algorytm, wprowadz na 100% ten nowy alogorytm i o pierwszych zmianach pomysl za jakies 2-3-4-5 miesiecy bo mysle ze wiekszosc userow nie ma zamiaru co kilka dni "dostosowywac" sie do nowego algorytmu.

Sprawe algorytmu przynajmniej ja uwazam za zamknieta, mam nadzieje ze ze wzgledu na swoja tajnosc nie bedzie zmieniany co kilka dni.

Poczekamy i zobaczymy jakie bede tego wady i zalety.

Jezeli Xann zawsze masz zamiar w ten sposob prowokowac do dyskusji to nie jest to najlepszy pomysl.

Ja teraz obserwuje i bede sie dostosowywac do nowego algorytmu, oby jeszcze byl obliczany znacznie szybciej.

:]

Używaj Cuilla i Hakii

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności