Skocz do zawartości

e-weblink.com

Rekomendowane odpowiedzi

Xann, raczej powiedziałbym że to zaczyna być żałosne...

Przeczytaj sobie 2 ostatnie strony kilka razy to może zrozumiesz... wybacz ale czuje się jak bym gadał do ściany... :|

Może wyjaśnie Ci to jeszcze raz bardziej obrazowo:

1. Logi server-status

2. Odpytywanie logów przy pomocy skryptu

3. Tworzenie bazy domen

Dlaczego jest to groźne? Bo ni potrzeba mi punktów w systemie aby zrobić bazę. Dodatkowo myslę że czas tworzenia bazy byłby o wiele krótszy niż czekanie jak google zlapie wszystkie domeny.

Wskaż to to palcem bo nie widze gdzie zostało naruszone bezpieczeństwo systemu ????
powyżej, możliwość w prosty sposob stworzenia bazy domen. Nie wystarczy? Po co mam się bawić w odpytywanie googla jak mogłem odpytać eweba :)?

Zreszta jeżeli by to nie miało żadnego znaczenia to jaki jest powód blokady server-status? Blokując to sam przyznaleś się do tego że jednak jakieś potencjalne zagrożenie jest.

Blokując server-status zablokowałeś jeden z prostszych sposobów na wygenerowanie listy domen i tyle... :)

Mam nadzieje że tym razem zrozumiałeś... A jeżeli nie to już nie moja wina...

Miłego wieczoru...

Aha a jeżeli chodzi o skrypcik'a to zgodzę się z Tobą. Przesadził bo akurat liste mozna wyciągnać na rózne sposoby.

Michał Kryński
Zapraszam na moje forum akwarystyczne  ;-) 

• Odpowiedzi 12,9 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Mich@ł

1. tobie jest potrzebny status serwer żeby pozbierać domeny w systemie ????

2. nie potrzebuje żadnych punktów w żadnym systemie żeby pozbierać domeny jest to informacja ogólnie dostępna.

3. już dwóch ludzi zbierało domeny i wysyłało i ???? popadacie w paranoje

Dlatego mówienie o tym że jest to narusza bezpieczeństwo systemu jest mało poważne, jest to wciskanie kitu.

Naruszenie bezpieczeństwa systemu jest to np włamanie się do jego bazy danych a nie pobranie ogólnie dostępnej listy domen dla ktoś go ma więcej jak dwa zwoje mózgu , sorry ale mialem Cie za kogoś rozważnego a nie patrzącego przez miesiąc czasu w obciążenie serwera

PS> sorry 3 ludzi bo hehe też

Marketing internetowy dla firm

Xann, zlutuj się :) Sposób ze statami jest jednym z wielu...

1. tobie jest potrzebny status serwer żeby pozbierać domeny w systemie ????
Nie mi jest nie potrzebny bo mam jakieś tma punkty w systemie które wystarczył by do zebrania danych z google.
2. nie potrzebuje żadnych punktów w żadnym systemie żeby pozbierać domeny jest to informacja ogólnie dostępna.

Moze rozwiniesz myśl ew na PW. Bo pierwsze słysze aby takie listy były ogólnie dostepne :)

3. już dwóch ludzi zbierało domeny i wysyłało i ???? popadacie w paranoje
Pamiętam, dostałem wtedy niezle po tyłku jezeli chodzi o punkty... bodajże około 80% straciłem...

ogólnie nie popadam w żadną paranoje bo w eweblinku mam strony które raczej nie łapią sie na bana ew te co się łapia sa dla mnie mało istotne.

Naruszenie bezpieczeństwa systemu jest to np włamanie się do jego bazy danych

Swoją drogą po co miałbym się włamywać do bazy danych? Nie mowimy tutaj o danych osobowych tylko o liście domen która można zebrać w sposob podany przeze mnie na poczatku dyskusji i np przez sposób szooka z punktami i googlem ;)

a nie pobranie ogólnie dostępnej listy domen dla ktoś go ma więcej jak dwa zwoje mózgu ,
Potrafisz tylko obrażać ludzi?
sorry ale mialem Cie za kogoś rozważnego a nie patrzącego przez miesiąc czasu w obciążenie serwera
Patrzenie w logi server-status przez miesiąc to była raczej pewnego rodzaju przenośnia... Przez okolo miesiąc kilka razy przeglądałem co się dzieje po przeładowaniach strony i to tylko tak z ciekawości. Akurat jesteś rozważny i przede wszystkim umiem przyznać się do błędu jeżeli nie mam racji. W tym przypadku akurat wiem że mam racje i ty blokując server-status po częsci Mi ją przyznałeś.

Aha jeżeli chodzi ci o to zdanie:

Do moderatorów i Xanna: Jeżeli ten log jednak w jakiś sposób narusza bezpieczeństwo systemu to napisz do moderatorów o jego wykasowanie.

Napisałem to tylko na wszelki wypadek. Nigdy nic nie wiadomo. Nie stwierdziłem że te logi mogą zagrozić bezpieczeństwu systemu. Jeżeli tak to odebrałeś to przepraszam ze wprowadziłem Cię w błąd.

Zauważyłeś pewną śmieszną sytuacje? Od 2 stron tematu wałkujemy w kółko to samo tyle że teraz już zeszliśmy z docelowego wątku a zaczynasz szukać innych problemów... Zauważ przeze mnie zostałeś tylko poinformowany że w ten sposób można wyciągnać dane i tyle. Rozwiązałeś problem blokując dostęp do logów i tyle.., bardzo dobrze zrobiłeś. Więc nie wiem czego ma się tyczyć ta dyskusja.

A jezeli chodzi o wciskanie kitu to może ja przez kilka postów wciskałem wszystkim kit że z tych logów niczego się nie wyciągnie? Zresztą to malo ważne... każdy czytający ten temat sam oceni kto ma racje i tyle.

A więc mam pomysł. Jesteśmy poważnymi ludzmi prawda? A więc najlepiej zakończmy tą dyskusje bo i tak nic z niej nie wyniknie... Ja wiem swoje i Ty wiesz swoje... I raczej w tej kwestii nie dojdziemy do porozumienia. Każdy kto czyta ten topic sam dojdzie do tego kto m racje i tyle.

N o to teraz już naprawdę koniec. Miłego wieczoru życzę...

Michał Kryński

(ale te tylko, ktore sa linkowane - nie te z podpiety systemem)

Te i te - pomyśl

Mich@ł co racja to racja Ty uważasz ze było drastyczne naruszenie ja uważam ze są tam wszystkie dane które bez wchodzenia na tamten status serwer sobie pozbierasz i tak miedzy nami mówiąc w jeden dzień

Co do wysyłania list do google to już nie mówię do Ciebie broń panie , ale do tych jeszcze przestraszonych to :

1. czy to był pierwszy incydent i ktoś pierwszy raz wysłał liste ???

2. czy żadna sflustrowana konkurencja nie wysyła raportów ?

3. i najważniejsze Google bardzo dobrze daje sobie radę bez tych świętojebliwych

Ludzie doszło do takiej paranoi ze nie można na forum nikomu strony pokazać bo zaraz zostanie usunięta z wyników googole :) zastanowię się prze chwile , tak w najprostszy sposób jaki procent w google stanową strony które są w SWL jeżeli mamy ponad parę limonów stron to te 35 tys to jest ????? 0,00001%

Zacznijcie trochę szerzej myśleć a nie żyjecie listami

Marketing internetowy dla firm

Xann, widzę że już jakiś postęp w dialogu jest ;] Tylko takie małe sprostowanie, nie uważam że to było drastyczne naruszenie ponieważ tak jak mówisz listę można zebrać na różne sposoby. Według mnie była to jeden ze sposobów który można było "zamknąć" i tyle. Zresztą "zamknąłeś" go więc całą dyskusje można było zakończyć na 2 postach a nie 2 stronach;)

CYTAT(Lukas_79)

(ale te tylko, ktore sa linkowane - nie te z podpiety systemem)

Te i te - pomyśl

Linkowane strony wezmę z pliku wbl a skąd linkujące? zakładając że ma być 0 punktów...?

Michał Kryński

w zwiazku z pr update skasowalem 2 domeny i natychmiast dodałem z powrotem.

jedna z nich w ciagu tych 3 sekund juz została skradziona o ile rozumiem w trybie automatycznym.

i czytam - Podany adres serwisu istnieje już w naszej bazie danych. Jeśli ktoś przypisał sobie Twój serwis do swojego konta niezwłocznie nas o tym poinformuj.

mam pytanie - czy istnieje mozliwosc blokowania przez system takich automatycznych lapaczy cudzych domen?

Co tam się dzieje codziennie ostatnio wywala mi strony i muszę ponownie wgrywać pliki?

P.S pier...e dzisiaj jeszcze poprawiam od jutra te co mi wywali to wyjmuję z tego systemu już mi się nudzi to

Tak jak pisałem dzisiaj następną zdejmuję nie będę wgrywał nowych plików jak nic nie ruszałem kod jest i pliki prawidłwy chmod mają

tak nie chce mi się tych plików kasować i wgrywać nowych, wtedy działa ok ale to już nie pierwsza strona i wyjmuję z systemu nie chce mi się codziennie wchodzić i patrzyć czy jeszcze są czy już nie (zresztą już kilka wyjąłem z tego powodu z systemu, jakoś ileś czasu były i się ostatnio coś sypie)

Poszło na PW a z tą to chyba wiem co może być powodem zerknij w site nie ma głównej ale tamte miały także nie wiem podałem ci akurat ze śmiesznym site jedną ale sam fakt

P.S dobra olać ją to chyba w ogóle jakaś pomyłka z rozpędu że ją dałem do systemów z takim site albo jak ją dawałem miała większy

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności