Skocz do zawartości

(nie)rotowane linki w stopce

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

jakiś czas temu wyczytałem (chyba) na tym forum, że jeżeli wrzucimy link w stopce serwisu, który ma np site=1000, to i tak pierwsze 25 - 30 linków ma znaczenie a kolejne mają coraz niższą wartość, wręcz nawet zerową - jeżeli coś pomieszałem, to proszę mnie poprawić.

Pomyślałem sobie więc, żeby nie marnować miejsca w stopce dla jednego linku w tak dużym serwisie. Wpadłem więc na taki szalony pomysł aby zmieniać ten link, wybrać sobie np. 10 linków i w danym miejscu stopki wyświetlać je na zmianę. Trzeba jednak przechytrzyć G i inne szukajki, żeby nie potraktowały tych linków tak jak by pochodziły one z systemu wymiany.

Obmyśliłem więc chytry plan. Na początek trochę założeń (znowu jeżeli coś pochrzaniłem to proszę mnie poprawić). Przede wszystkim wartość linku zależy na jakiej podstronie jest on umieszczony, na pewno "lepsze" są linki ze strony głównej a "gorsze" te z głębi serwisu, np z >= 3 poziomu (mam na myśli głębokość). Po środku leżą linki na stronach głównych działów serwisu, bo do tych są bezpośrednie linki ze strony głównej oraz ze wszystkich podstron danego działu. Dodatkowo działy mogą mieć inną tematykę, co też nie jest bez znaczenia dla jakości linków. Na koniec załóżmy, że mamy 10 takich różnych większych działów a każdy dział ma po 100 podstron.

Mamy więc:

• stronę główną
  • 10 głównych stron poszczególnych działów
  • około 1000 stron rozmieszczonych mniej lub bardziej równomiernie w poszczególnych działach

Przy takich założeniach doszedłem do wniosku, że w prosty sposób można napisać skrypt, który w jednym miejscu stopki będzie wyświetlał 10 (11 ze stroną główną) różnych linków w zależności od tego w którym jesteśmy dziale a linki nie będą wędrować pomiędzy działami. Dzięki temu linki nie powinny być traktowane jako linki z systemu wymiany a ich moc powinna być znacznie większa, bo są to różne linki i każdy z nich występuje około 100 razy.

Skrypt w PHP byłby bardzo prosty, coś w tym stylu:

<?php
 switch($_REQUEST['dzial']) {
case 'elektronika':
  print '<a href="https://www.elektronika.costam">Elektronika i AGD</a>';
  break;
case 'komorki':
  print '<a href="https://www.dresik.costam">Komóra dla dresa</a>';
  break;
default:
  print '<a href="https://www.costm.costam">Coś tam coś tam</a>';
 }
?>

Co szanowni forumowicze myślą o takim umieszczaniu linków? Może nie odkryłem Ameryki i temat był już wałkowany?

bnormalny.jpg

Tam daleko w Himalajach powiesił się słoń na trąbie.

Czy nie zastanawiałeś się, czy aby Twój nick nie zawiera błędu? :D

Zdecydowanie jest taki jak ma być. Kiedyś, bardzo dawno temu, rejestrowałem się na jednym forum i tak mi się wpisało, potem odkryłem, że ten login jest często wolny, więc tak już się rejestruję w różnych miejscach.

Co do tematu dyskusji, to czy wszystko co napisałem ma ręce i nogi? Nic nie trzeba poprawiać, tylko po prostu zastosować? Może podział na ilość/jakość jest zależny od site?

bnormalny.jpg

Tam daleko w Himalajach powiesił się słoń na trąbie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności