Skocz do zawartości

napisy.org

CAN

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 206
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Przecież serwery też "mają prawo" do odpoczynku, także nie rozumiem OCB

Edit: dopiero teraz newsa przeczytałem. Nie wiedziałem, że tłumaczenie filmów to przestępstwo :/

rankhouse-logo-top1.png

Pozycjonowanie stron Katowice - www.rankhouse.pl
tel.: 32 307 07 03 / mob.: +48 533 336 613

fhc: to nie serwery :) wczoraj zapukali smutni panowie do większości staffu z n.org tłumacze (w tym ta najsławniejsza) byli przesłuchiwani, zabrano im dyski, laptopy, wszystko co się rusza ;(

Nie rozumiem tego, tłumaczenie piosenek też jest przestępstwem??

Samo tłumaczenie nie. Ale udsotępnianie tłumaczenia tak.

Ale co w tym dziwnego ?

Piosneka to utwór taki sam jak książka - idąć twoim tokiem rozumowania mogę przetłumaczyć Harry Pottera i sprzedawać go w Polsce nie płacąc nic autorce ?

https://www.policja.pl/portal/pol/1/6857/

Podejrzanym grozi teraz kara nawet do 2 lat pozbawienia wolności. Jak mówi polskie prawo, osoba tłumacząca ścieżkę dźwiękową filmu musi mieć zgodę właściciela praw autorskich na rozpowszechnianie takiego tłumaczenia. Zatrzymane osoby zgody takiej nie miały.

szybka edycja

https://wiadomosci.onet.pl/1536967,11,item.html

kolejny ciekawy link na temat naszego kraju :)

Panowie postawmy sprawę jasno, a nie bawcie się w popieranie przestępstwa. Najpierw narzekacie, że rząd, że kradną a sami zero pokory kiedy chwyta się po cudze.

Lista dialogowa Filmu jest takim samym utworem jak książka czy treść piosenki. Wiec tłumaczenie i publikowanie tych "utworów" jest złamaniem prawa autorskiego. TU nie ma dyskusji.

Dodatkowo doskonale wiemy, że zastosowaniem tłumaczonych list dialogowych jest na rynek nielegalnych kopii filmów

i wymyślanie pierdół typu "alternatywne tłumaczenie" to tylko zwykła ściema. Te teksty służą i ułatwiają używanie nielegalnych filmów.

Jedyne o czym powinniśmy dyskutować o metodzie walki z tym zjawiskiem.

zatrzymania, oskarżenia, przesłuchania - to paranoja. Spektakularne aresztowania - to wszystko obrzydliwa gra "pod publiczkę" kosztem młodych ludzi i ich nieświadomości (co widać i w Waszych wypowiedziach). Trudno u takich "tłumaczy" doszukiwać się zarówno złej woli jak i chęci zysku.

Mam nadzieję, że skończy się małymi zawiasami czy zbyt małą szkodliwości społeczną.

Powiedzmy sobie szczerze, gdyby do drzwi admina zapukał "dzielnicowy" - powiedział i wytłumaczył, że to łamie prawo i że nie może tego robić, to który dzieciak dalej z premedytacją by to robił? (jeżeli by nadal robił no to wtedy można mówić o świadomym łamaniu prawa). Nie chcę tutaj zbytniej pobłażliwości dla prawa. Ale nasza mentalność, nawyki, środowisko powoduje że granice uczuciowości widzimy kiepsko. Podchodzą do sprawy jeszcze bardziej pragmatycznie - porównajcie koszty takiej "akcji", aresztowania i sądów, do "wizyty dzielnicowego" - :).

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności