Skocz do zawartości

napisy.org

CAN

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 206
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
bzdura
Dzięki za wyjaśnienie;-)

A co tu wyjaśniać.

Biorę Harrego Potera czytam go tłumaczowi a on "ze słuchu" go spisuje i ma tłumaczenie uwolnione od praw autorskich ??

Skąd w ogóle pomysł, że takie "tłumaczenie ze słuchu" to coś innego ??

Gdzieś tak wyczytałem po prostu.

spoko właśnie o tym pisałem wcześniej.

Że wbrew pozorom nie ma w społeczeństwie jakieś wielkiej złej woli. Jest niedoinformowanie, nieśiwadomości i ogólne przekonanie popierane często przez ludzi nieobeznanych z tematem, że tak może być.

Mówi się o prawie: Dura lex, sed lex (Twrde prawo. ale prawo) czy "Nieznajomośc prawa nie zwalnia z jego stosowania". Ale ja bym porzucił slogany na rzecz "miękkiego" uświadamiania. Za to bezwzględnego karania tych którzy popełniają przestępstwa z premedytacją i świadomością.

mrtn podchodzisz do tematu co najmniej jakby chłopaki popełnili zbrodnie :)

Czy sam nigdy nie korzystałeś z tego serwisu? Jeśli tak to czy też nie jesteś współwinny?

Oczywiście to jest jasne że każdy ,,zasysał” napisy i nie robił tego do oryginalnych wersji utworów.

Geneza problemu tkwi raczej w samym piractwie i cenach za produkty. Gdybyśmy dobrze zarabiali , a koncerny fonograficzne nie narzucałby kosmicznych cen to pewnie każdy kupowałby oryginały. Gdyby film na dvd lub gra kosztowała 30 zeta to chętnie wolałbym kupić w sklepie w oryginalnym opakowaniu, z instrukcją itd.

istnieje jeszcze cos takiego... jak filmy zupełnie niszowe... ktorych u nas nie ma i nie bedzie... bo dystrybutorzy kupują tylko to co może zarobić, i to jest jedyna mozliwosc aby zapoznac sie z takim kinem, angielski to nie problem, ale azjatyckie, wegierskie, dunskie, holenderskie kino to juz jest problem..

nie wspomnę o anime... chociaż japoński staje się coraz bardziej zrozumiały :)

Edit:

W filmie "This Film Is Not Yet Rated" bylo dobrze wyjaśnione pewne zjawisko...

Często się zdarza tak że Ci co najwięcej ściągają, najwięcej też wydają na filmy i muzykę.

Czy sam nigdy nie korzystałeś z tego serwisu? Jeśli tak to czy też nie jesteś współwinny?

Nigdy - mam pokaźna kolekcję filmów na DVD (dużo z Gazet), a nowości oglądam w kinie. Nie jestem bez skazy, ale staram się chociaż trochę :).

Chyba nie czytałeś o czym pisałem? Pisałem o winie, karze, o złej woli - prawie rozgrzeszyłem chłopaków, ale zwróciłem uwagę że faktów nie da sięnaciągnać - to było i jest łamanie prawa.

Geneza problemu tkwi raczej w samym piractwie i cenach za produkty.

Cena to bardzo naiwny argument - bardzo. Za drogo? nie kupuj nie oglądaj.

Znam wielu ludzi którzy walczą z komercjalizmem, amerykanizacją skłaniają się ku anarchi, żeby kilka godzin później z wypiekami na twarzy oglądać skradzione produkcje "bezmyślnej komercyjnej maszyny".

Wszyscy jesteśmy konumentami - zawsze ograniczeni w możliwości zakupów ZAWSZE.

mam pokaźna kolekcję filmów na DVD (dużo z Gazet), a nowości oglądam w kinie. Nie jestem bez skazy, ale staram się chociaż trochę :).
Zagraniczne seriale też kupujesz? Niestety u nas są z nędznym lektorem po ponad roku albo wcale.

Polecam linki stałe w Seomatik.pl oraz dopalacz stron Gotlink.pl.

obrazek.jpg

Zagraniczne seriale też kupujesz? Niestety u nas są z nędznym lektorem po ponad roku albo wcale.

oczywiście, że nie oglądam seriali ściąganych z netu! po co ?. Brak cierpliwości to najgorsza cecha u pozycjonera :) )

[OT]: Na marginesie Nie mam serca do oglądania gniotów typu: LOST czy SKAZANY - robionych w schemacie znacznie bardziej ogłupiającym niż "w kamiennym kręgu" czy "Zbuntowany Anioł". Ciągną opowiastki "bez sensu" nie kończąc wątków tylko po to, żeby zarobić na każdym kolejnym sezonie. Żeby nie być krytycznym bez podstawy popatrzyłem na skazanego, ale jak zobaczyłem, że po trzech odcinkach wyciągnął jedną śrubę z ławki to dałem sobie spokój :).

Ostatnio trawię jeszcze tylko odzicnki z serii "CSI: ..."

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności