Skocz do zawartości

napisy.org

CAN

Rekomendowane odpowiedzi

mrtn a jak kupisz dvd za granicą i chcesz polskie napisy to też jest przestępstwem ściąganie napisów?

Dodatkowo doskonale wiemy, że zastosowaniem tłumaczonych list dialogowych jest na rynek nielegalnych kopii filmów

To tak jakby zabronić produkcji noży bo ktoś popełnia nimi przestępstwo:)

• Odpowiedzi 206
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
mrtn a jak kupisz dvd za granicą i chcesz polskie napisy to też jest przestępstwem ściąganie napisów?

Sorki, ale po wyjaśnieniach wydało mi się oczywiste, o czym piszmy. Ale nie niektórzy próbują się usprawiedliwiać i wymyślać głupoty.

Kupiłeś angielską wersję wiec nie kupiłeś tłumaczenia i nie masz do niego prawa.

Jak sobie ją w domu przetłumaczysz i podłączysz - no problem (przygotowałeś utwór na swoje potrzeby na podstawie do której maiłeś prawo) - ale dystrybucja tego dalej to już łamanie prawa).

Mając prawa autorskie do wersji angielskiej nie masz automatycznie do wersji polskiej - to chyba OCZYWISTE.

Skończmy udawanie, że nie korzystaliśmy z premedytacją z tego serwisu. Najgorsze jest to że nie będzie mozna teraz zdobyc napisów do mało popularnych produkcji serialowych jak np. House M.D w Polsce zupełnie nie znany. Żal mi tych ludzi którzy tworzyli ten serwis bo nieźle sobie nagrabili, miejmy nadzieje że skończy się tylko na strachu albo zawiasach. Pozatym serwis n.org to tylko wierzchołek góry lodowej.

Teraz tylko czekać aż powstaną łańcuszki na ten temat :)

"Jeśli chcesz żeby administracja n.org wyszła na wolność wyślij to do 20 znajomych[...]" :)

Tu miała być sygnatura...

Uderzenie w producentów polskich napisów do filmów jest bardzo dobrym posunięciem, patrząc ze strony organizacji walczących z piractwem. Samo tłumaczenie filmów nie jest przestępstwem ale udostępnianie tego, choć wg mnie będą musieli im udowodnić czerpanie korzyści z tego. Pamiętacie, jak w 2005 roku GutekFilm już pokazał problem? Wtedy prawnicy stawali po stronie dystrybutorów pisząc:

Zgodnie z art. 2 ustawy z 1994 o prawie autorskim, opracowanie cudzego utworu, w szczególności tłumaczenie, przeróbka, adaptacja, jest przedmiotem prawa autorskiego bez uszczerbku dla prawa do utworu pierwotnego. Tłumaczenie cudzego utworu, np. tłumaczenie dialogów filmowych może stanowić niezależny od utworu pierwotnego - czyli filmu - przedmiot prawa autorskiego

Potrzebujesz pomysł na biznes? Zapraszam na największe forum biznesowe w Polsce!

A jak by serwer był np w Seelandii to już by się Policja Polska nie mogła przyczepić. Chyba tam mają swoje serwery k@syna internetowe.

Tu miała być sygnatura...

Chyba nie czerpali korzysci majatkowych z tego przynajmniej formalnie wiec nie wiele moga im zrobic. Wydaje mi sie ze moga beknac za samo udostepnianie nic wiecej... znikoma szkodliwosc spoleczna czynu. Doskonale wiemy do czego sa te napisy, ale oni samych filmow nigdzie nie udostepniaja wiec sad jesli bedzie taka rozprawa nie powinien brac takiej mozliwosci pod uwage.

Giełda Domen Internetowych - najlepsze domeny w sieci

mrtn Może poczekaj na wyrok sądu, zamiast stwierdzać że to przestepstwo, "zero 2" z Ciebie czy co?

Do qrwy nędzy wszyscy sa sędziami, co sie w tym kraju robi.

Cieszy mnie jednak, że jesteś tak uczciwy, że nawet kredy w szkole niepodprowadziłeś.

Generalnie chodziło mi nie o to ze na stronie jest to czy tamto, tylko o działanie policji, tu chyba ukryty jest głębszy sens tej całej "sprawy", ktoś chce pokazać co moze zrobic jak bedziecie podskakiwac. Przypomnijcie sobie ile czasu trwało zamykanie pewnej faszystowskiej strony.

Skończmy udawanie, że nie korzystaliśmy z premedytacją z tego serwisu.

Nie korzystałem i na 100 osób które znam 95 na pewno nie korzystało.

Dlaczego kiedy pojawia się wątek o elementarnej uczciwości na forum zawsze idzie jak po grudach?

Wiele rzeczy zrobiłem w życiu złych, pewnie (niestety) jeszcze nie jedną zrobię. Ale wiem jak chcę żyć - po pierwsze Nie oszukiwać samego siebie.

Dobrze się stało, że zwrócono uwagę na łamanie prawa.

Bardzo Źle się stało, że zrobiono to w tak prymitywny sposób, stosując typowe metody zastraszania. Takie metody wzbudzają agresję, powodują prawie automatyczną chęć do stawania w opozycji. Na pewno nie powodują zwiększenia uczciwości, a raczej przenoszą ludzi wahających się do świata w którym policja to Psy goniące Wilki.

Wielu z was ulega łatwo pewnej percepcyjnej manipulacji. Widzimy pewnego rodzaju zło: idiotyczne zatrzymanie, rozgłos, aferę, policję, kajdany i sprzeciwiamy się temu - ja też się przeciw temu buntuję. Ale nie stają automatycznie po stronie zatrzymanych (złamali prawo nawet - nie używam słowa popełnili przestępstwo - nie wiem jak jest to w wykładni prawa - ale dla mnie to bliżej wykroczenia jest).

Właśnie w taki sposób dajcie się manipulować Kaczkom. Przez naiwne argumenty w obronie niepodważalnego złamania prawa pozwalacie na to, żeby zrównać Was z przestępcami - co jest oczywistym FAŁSZEM bo większość z Was jest uczciwa i ogólnie mówiąc "porządna". Kiedy tylko staje w obronie wykroczenia/przestępstwa dajecie władzy argumenty do zaostrzania stosowanych praktyk. Większość/Ogół praktycznie zawsze będzie starał się być po stronie prawa. Po za tym pogłębia flustrację znalezienie się w grupie "złych" bez wykazania złej woli - aż do momentu kiedy naprawdę popełni się przestępstwo, albo za przestępstwo zostanie uznane to co kiedyś nim nie było.

Takie zachowanie anarchistyczne tak naprawdę może wpędzić nasz kraj w jakąś paranoiczną odmianę FASZYZMU. Nie pozwólmy, na pomiatanie nami, czy robienie z nas przestępów, ale do cholery nie dawajcie władzy agrumentów, nie wkładajcie im w ręce broni - a to robicie zanjdując wytłumaczenie dla łamania prawa.

do qrwy nędzy wszyscy sa sędziami, co sie w tym kraju robi.

znaczy się nadal masz wątpliwości i twierdzisz, że można usprawiedliwić jawne łamanie prawa autorskiego ??

Cieszy mnie jednak, że jesteś tak uczciwy, że nawet kredy w szkole niepodprowadziłeś.

A kto to powiedział, gdzie to napoisałem ? Czytać nie umiesz? być może w życiu robiłem rzeczy gorsze od niektórych z Was, ale to nie oznacza, że mam tak robić dalej!
Generalnie chodziło mi nie o to ze na stronie jest to czy tamto, tylko o działanie policji, tu chyba ukryty jest głębszy sens tej całej "sprawy", ktoś chce pokazać co moze zrobic jak bedziecie podskakiwac. Przypomnijcie sobie ile czasu trwało zamykanie pewnej faszystowskiej strony.

No i tu dochodzimy do sedna problemu - dobrze, że o tym piszesz. Ale bunt przeciwko takiemu postępowaniu nie może polegać na łamaniu prawa.

Chyba nie czerpali korzysci majatkowych z tego przynajmniej formalnie wiec nie wiele moga im zrobic. Wydaje mi sie ze moga beknac za samo udostepnianie nic wiecej... znikoma szkodliwosc spoleczna czynu. Doskonale wiemy do czego sa te napisy, ale oni samych filmow nigdzie nie udostepniaja wiec sad jesli bedzie taka rozprawa nie powinien brac takiej mozliwosci pod uwage.

Właściwie o to mi chodzi, że być może nawet nie dostaną zawiasów (i wcale nie uważam, że powinni je dostać). Po cholerę tylko taka droga akcja policji? Element zastraszania?. Idę o zakład, że po piśmie z komendy policji wyjaśniającym skrótowo gdzie łamią prawo zamknęli by stronę i nigdy nie wrócili do tematu. A ile byśmy wszyscy na tym zaoszczędzili. I szacunek byłby dla Policji większy.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności