Skocz do zawartości

napisy.org

CAN

Rekomendowane odpowiedzi

Niestety, ale takie działanie to cofanie kijem Wisły. Nie wierzę, że zamkną wszystkie strony z napisami, nie wierzę, że złapią wszystkich korzystających z p2p itd. Zastraszanie pod publiczkę, bo władza znalazła się pod naciskiem bogatego lobby, które walczy o "prawa autorskie"... żenada.

Dała matka rozum? To kombinuj.

• Odpowiedzi 206
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

@mrtn nie oburzaj się tak. Rozumiem, że postanowiłeś być uczciwy i bardzo Ci się to chwali jednak większość userów n.org sciągałą napisy i to by jeszcze było mało bo napewno napisy (w 99%) ściągane były aby obejżeć nielegalną wersje filmu/serialu etc. Ja z całą świadomością mówię, że korzystałem z tego serwisu ściągałem napisy do serialu House M.D mimo, że z j. Angielskim sobie radzę to w tym serialu jest mnóstwo trudnych określeń medycznych, które czasem trudna znaleźć nawet w słowniku. I tak się zastanawiam co ma Państwo Polskie do napisów do serialu, który nie ukazuje się w polsce? (Jestem w tej kwestii zupełnie zielony dlatego pytam)

Poza tym uważam, że serwis wróci szybciej niż się spodziewamy, tyle że na jakimś egzotycznym serwerze. Pożyjemy zobaczymy...

OT. Ale się popularny topic zrobił...

Tu miała być sygnatura...

Niestety, ale takie działanie to cofanie kijem Wisły. Nie wierzę, że zamkną wszystkie strony z napisami, nie wierzę, że złapią wszystkich korzystających z p2p itd. Zastraszanie pod publiczkę, bo władza znalazła się pod naciskiem bogatego lobby, które walczy o "prawa autorskie"... żenada.

Dokładnie - działania wybiórcze i o nierównej mocy. Znacznie bardziej niebezpieczni dla społeczeństwa są np: przejeżdżający na pasach kiedy próbuje po nich przejść pieszy. Nie widziałem, żeby ktoś za to dostał mandat, a wystarczy wsiąść dowolną nagranie z kamery na skrzyżowaniu żeby znaleźć dziesiątki takich kierowców. Ale obecny rząd wybitnie cechują działania raptowne, nieskoordynowane, bez perspektywy, bez przemyślenia, pod bieżące korzyści.

W ten sposób zamiast poświecić kolejne 20 lat na poprawę jakości niematerialnych standardów życia powiększa się tylko grupy niezadowolonych ze wszystkiego.

mrtn - akcja zapewne była sponsorowana przez dystrybutorów filmowych. Dla mnie sprawa jest klarowna, 2 lata temu poproszono serwisy o zaprzestania łamania prawa autorskiego dystrybutora do polskiej wersji filmu, przez dwa lata n.org nie zrobiły nic w tym kierunku, inne serwisy pozmieniały regulaminy (np. przeznaczenie napisów dla osób głuchoniemych). Tutaj na forum niedawno rzuciliśmy się na kolesia za to, że podkradł raptem 4 zdania z kogoś strony.

Potrzebujesz pomysł na biznes? Zapraszam na największe forum biznesowe w Polsce!

Panie "sędzio" ;)

A równocześnie pewnie mentalnie bronisz uczestników "linczu we Włodowie", a przecież wydali wyrok na niewinnego człowieka, któremu jeszcze nie zdążono udowodnić winy?

Zobaczysz jak szczyl bije staruszkę i nie będziesz próbował go odciągnąć - bo musiałbyś użyć przemocy a przecież szczylowi sąd winy jeszcze nie udowodnił (może chciał jej ta torebkę umyć).

Po za tym to paranoja żeby popierać łamanie prawa, a równocześnie zasłaniać się paragrafami z konstytucji ;)

Panowie postawmy sprawę jasno, a nie bawcie się w popieranie przestępstwa. Najpierw narzekacie, że rząd, że kradną a sami zero pokory kiedy chwyta się po cudze.

Przesada, naprawdę przesada. Brzmi to conajmniej jak wyznanie rzecznika prasowego ZPAVu

A tak poza tym, jest sporo sposobów na to żeby w świetle prawa nie było możliwości realizacji zlecenia zamknięcia takiej strony z napisami, chociażby zwyczajna rejestracja i logowanie.

Jestem za p2p, chociażby z tego, że korzystnie wpływa na rozwój cywilizacji - vide: Wikipedia

Tutaj na forum niedawno rzuciliśmy się na kolesia za to, że podkradł raptem 4 zdania z kogoś strony.

i to rzucilimy się bez wyroku sądowego ! ;)

Franek ładnie zauważył Jak łatwo zmienić zdanie w zależności od punktu siedzenia.

mrtn - akcja zapewne była sponsorowana przez dystrybutorów filmowych.

Nie była sponsorowana - była lobbowana - a to znacznie gorzej bo akcję przeprowadzono za Nasze pieniądze, a nie sponsora.

Głupotę robią sami producenci nie dostrzegając potęgi internetu. Chętnie płacił bym kilka $ za obejrzenie odcinka serialu na komputerze. W Polsce nie można 90% z nich zobaczyć ani kupić.

Świadka koronnego oglądałem via sieć ;) Zapłaciłem ;)

Nie pij juz więcej, ja o zupie Ty o du**e.

raczej o tym, że piszesz z takiej pozycji jakiej Ci jest wygodnie.

A najzabawniejsze, że większość z Was postępuje DOKŁADNIE TAK JAK TEGO OCZEKUJE KWACZOKLANDZKA WŁADZA. To sa proste, prymitywne działania władzy. Z pełną świadomością obliczone na to, że krzykacze, "obrońcy łamania prawa" zagłuszą wypowiedzi sprzeciwiające się takiemu postępowaniu prokuratury i policji.

Chcecie pomagać władzy - róbcie to dalej - ja na dzisiaj kończę, bo wiedzę, że tylko kilka osób uczepiło się obrony ewidentnego łamania prawa, a reszta widzi dobrze o co w tym całym zamieszaniu chodzi, a tych kilku już się nie przekona.

Nie była sponsorowana - była lobbowana

Oczywiście nie mam na to dowodów w tym konkretnym przypadku, ale instytucje walczące z piractwem robią całą krecią robotę za policję, jak np. robił rutkowski - znalezienie gagatków, namierzenie ich, sprawdzenie jak to robią, kiedy, upewnienie się, że działają niezgodnie z prawem, przygotowanie aktu oskarżenia, rozpoznanie całej procedury, czyli wszystko to, co kosztuje najwięcej. Potem zgłaszają to do odpowiedniej, już Państwowej instytucji która mając wszystko na talerzu robi zatrzymanie. Gdzieś czytałem wypowiedź jakiegoś wysoko postawionego policjanta w dziale do walki z przestępczością gospodarczą, czy nie szkoda im pieniędzy na akcje przeciwko piratom domowym, on wtedy zasugerował, że traktują to jako zwykłe zgłoszenie zatrzymania, nie inwestując czasu i pieniędzy na rozpoznanie.

Potrzebujesz pomysł na biznes? Zapraszam na największe forum biznesowe w Polsce!

Nie była sponsorowana - była lobbowana

Oczywiście nie mam na to dowodów w tym konkretnym przypadku, ale instytucje walczące z piractwem robią całą krecią robotę za policję...

Maiłem, nie pisać, ale Franek właśnie patrzy "we właściwą stronę". Nie poprawi się społeczeństwa zamykając serwisy z napisami, kiedy grubsze sprawy dzieją się na co dzień. Do tego jest potrzeba wytrwała praca, a nie sprzyjanie partykularnym interesom określonych środowisk. Ale trafiać trzeba w sedno sprawy. Postępując tak jak niektórzy z "obrońców" możecie doprowadzić do sytuacji, kiedy władza będzie robiła co chciała, a nas spałuje i wsadzi na 48 godzin za przejście na czerwonym świetle.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności