Skocz do zawartości

napisy.org

CAN

Rekomendowane odpowiedzi

Tu nie chodzi nawet o ceny a dostępność, moim zdaniem.

hatak.pl - kilkadziesiąt serialii, których nie dostaniesz w Polsce, a większość już dawno wydana na DVD. Sprowadzanie ze stanów dla osób nie znających angielskiego jest bez sensu w wypadku braku napisów.

Podobnie z filmami. Wydaja tylko hity kasowe. Nie znajdziesz prawie filmów mniej popularnych

• Odpowiedzi 206
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

mrtn, gryzonie i inne przyklaskiwacze policji: prawo, ktore tak zachwalacie nie jest dobre! zgodnie z nim na przyklad popelniacie przestepstwo nazywajac Kaczynskich - kaczorami... w koncu ktos ich kiedys tak nazwal po raz pierwszy - stworzyl wiec niejako "utwor", wiec wy teraz rozpowszechniajac taka nazwa bez zgody tworcy tego okreslenia, postepujecie przeciwko prawu autorskiemu!

dalej, zgodnie z prawem autorskim teorertycznie nie mozna nigdzie rozpowszechniac bez kazdorazowej zgody autorow np. recenzji filmow, gier, programow, czegokolwiek. ba! uczac sie np. PHP korzystaliscie z zakazanych przez prawo autorskie opracowan funkcji.

a podobne przypadki mozna mnozyc chyba w nieskonczonosc...

zreszta, tlumaczenia mozna podpiac powiedzmy pod "inspiracje" filmu, inspiracje, ktora jest dozwolona.

to, o co mi chodzi to fakt, iz prawo autorskie w takiej formie, jaka teraz istnieje nie jest realne. jednoczesnie nie podam definicji tego, jak to powinno wygladac - nie jestem prawnikiem.

piszesz Kolego mrtn, ze tak jak przewidziales, dzialania policji spowodowaly agresywne reakcje pewnych grup ludzi, co spowoduje przyrownanie "mlodych, ambitnych uzytkownikow internetu" do przestepcow. nazwalbym to raczej patetycznie "bojownikami o wolnosc slowa"; byc moze po tym ataku zainteresuje sie ta sprawa telewizornia, "gazety", byc moze dzieki temu zacznie sie dyskusja nad prawem autorskim, itp. wszystko zalezne jest jak to zostanie przedstawione, ale sadze, ze "obiektywna" tvn bedzie obstawac za "lamaczami praw" (byle dokopac kaczorom i Ziobrze).

a ponadto takie pytanie, co niby mielibysmy zrobic? patrzec potakujaco jak barany? i za kazdym razem, kiedy policjanci wchodza do domu o 6 rano przyklaskiwac takim dzialaniom? waadza, czujac ze ma poparcie w tym, co robi, ze nie ma sprzeciwu, zacznie wowczas to robic jeszcze czesciej. mam przykre doswiadczenia z policja (wg policjanta, przekroczylem przepisy ruchu drogowego wjezdzajac na przejazd kolejowy w czasie zamykania barierek, oczywiscie nic takiego nie mialo miejsca, ale gdybym choc troszeczke podskoczyl pewnie bylbym aresztowany; drugie, moj kolega zostal "po prostu" zgarniety przy mnie z ulicy na 48h za to, ze byl "podobny" do kogos sciganego listem gonczym). wybacz, jesli bysmy stali jak barany na rzez, to WOWCZAS Polska moglaby sie stac panstwem faszystowskim...

Fabryka Spamu - mój SEO-blog

Polecam prosty CMS - PikoCMS do stawiania zaplecza.

to ze ktos jest aresztowany zatrzymany do wyjasnienia na 48 godzin tylko dlatego ze jest podobny do przestepcy z listu gonczego popieram, sorka a jezeli to bylby ten koles, tez juz kiedys wyladowalem na komisiaracie na 5 godzin z podobnego powodu, przepisy ruchu drogowego, coz policja ma duze pole manewru a trafisz na zly dzien coz pech...

a teraz do slawka22

slawku slawku, na stronei nie mam niestety GIFów az szkoda :) a co do Twojego wyolbrzymiania, no coz jak ktos kieys strone ktora zrobiles dla klienta za 25.000 PLN skopiuje jeden do jednego i wstawi tylko swoje logo i swoje teksty i napisze ze jest jkego a policja nie kiwnie palcem to wtedy pogadamy, jesli ktos wykorzystuje Twoje autorskie teksty recenzje na swoejej stronie bez zapytania sie o zdanie to noramlnei kradziez wiec orka ale bede bronil, prosze bardzo napisy ORG wkupują licnecje do napisow niech placa 10.000 PLN i niech przedaja za 10 gr napisay zaplace i kupie coanjmniej 100 miesiecznie ipo sprawie koniec i kropka.... i wszyscy beda happy ;)

Czy warto bylo z tego powodu robic taka akcje i wydawac tyle kasy to inna sprawa... ale jezeli kiedys przestepstwo gospodarcze bo o takim tu mowa dotknie was pogadamy wtedy... bede czekal na wasz topic na forum, jakis sk&(*&(syn ukradl mi layout lub moje teksty lub fotki i wstawil na allego

tyle w tym temacie

mrtn, gryzonie i inne przyklaskiwacze policji:

Proponują powrót do podstawówki i naukę CZYTANIA ZE ZROZUMIENIEM. Wyrażne nie zrozumiałeś nic z tego co napisałem.

prawo, ktore tak zachwalacie nie jest dobre!

żadne prawo nie jest dobre, ale to nie jest jakikolwiek argument za tym, żeby je łamać .

dalej, zgodnie z prawem autorskim teorertycznie nie mozna nigdzie rozpowszechniac bez kazdorazowej zgody autorow np. recenzji filmow, gier, programow ...

No przecież oczywiście, że NIE MOŻNA

Po za tym dalsze dywagacje wskazują jednoznacznie, że zabierasz głos w wątku, którego nie raczyłeś nawet PRZECZYTAĆ.

ale sadze, ze "obiektywna" tvn bedzie obstawac za "lamaczami praw" (byle dokopac kaczorom i Ziobrze).

No właśnie na to liczy rząd. Przestań dywagować -> tłumaczenie filmów bez zgody jest ŁAMANIEM PRAWA i już.

a ponadto takie pytanie, co niby mielibysmy zrobic? patrzec potakujaco jak barany? i za kazdym razem, kiedy policjanci wchodza do domu o 6 rano przyklaskiwac takim dzialaniom?

Niekumaty jakiś? Piszę od 2 dni o tym, że nie można pozwolać na takie działania policji, ale te durne zachowania, które popiarasz to włąśnie przywolenie, dani im większych możliwości i uprawnień! https://www.forum.optymalizacja.com/index.php?s...35451&st=45

Podsumowując: PRZECZYTAJ WĄTEK ZANIM SIĘ WYPOWESZ BEZ SENSU.

Kolega cztery posty wyżej najwyraźniej się zagalopował idąc w prostej linii od zgodnego z prawem działania policji dochodząc do obawy powstania państwa faszystowskiego.. Policja (jak do tej pory) nie złamała żadnego przepisu dokonując aresztowania o 6.00 rano, choć osobiście uważam to za działanie bardzo, bardzo przesadzone. Na swoim blogu opisałem dokładnie co o tym myślę - Miej proporcje Mocium Panie! To nie oznacza, że staję w opozycji do działań policji. Niech działają, niech oczyszczają nasz kraj z różnych gamoni, byle by to robili zgodnie z prawem i odpowiednimi proporcjami.

Potrzebujesz pomysł na biznes? Zapraszam na największe forum biznesowe w Polsce!

Kolega dwa posty wyżej najwyraźniej się zagalopował ..

Franek - chyba niepotrzebnie się męczymy - Krzykacze krzyczą nie racząc nawet przeczytać dokłądnie tego co już napisaliśmy. Nie rozumieją, że sami są współwinni takiej a nie innej sytuacji. Wydaje im się, że uczetniczą w jakimś wyimaginowanym konflkcie Policcja - internetowa społeczność - ten medal nie ma dwóch stron.

Jak podaje serwis Hacking.pl za portalem Interia.pl wczoraj po godzinie 22.00 hakerzy zaatakowali stronę policja.pl. Był to akcja odwetowa związana z zamknięciem strony z napisami do filmów - napisy.org.

Jak informuje Hacking.pl, oprócz chęci odwetu inne motywy działań hakerów nie są znane. W godzinach nocnych strona policja.pl co jakiś czas wracała do sieci, aby chwilę później znowu zniknąć z internetu. Atak o mocy 4-5 Gb zdestabilizował serwer policji podpięty do sieci łączem około 2-3 Mb.

Od wczesnego rana policja.pl działa już bez przeszkód. Policja obecnie próbuje zlokalizować osoby odpowiedzialne za atak.

:)

Pozdrawiam, (-;

www.topposition.pl - Top Position

tp468x60_banerrr.png

Od wczesnego rana policja.pl działa już bez przeszkód. Policja obecnie próbuje zlokalizować osoby odpowiedzialne za atak.

Możlwie, że zlokalizuje.

Swoją drogą taki świadomy atak, mający na celu zablokowanie sewrisu internetowego to dlamnie wielkrotnie gorsza rzecz niż tłumaczenie filmów. To już PRAWDZIWE PRZESTĘPSTWO.

Równie dobrze producent maybacha mógłby twierdzić, że okradają go ludzie jeżdżący 20 letnimi malaczami - bo przecież gdyby nie było maluchów to by kupili maybacha. Podoba mi się taka logika, bo oczywiście wolałbym to drugie - jednak w takim myśleniu można zauważyć pewną niedoskonałość :)

Co Ty piszesz? Niedoskonalosc to widac wlasnie w przykladzie, ktory Ty podales, bo ma sie on nijak do omawianej sprawy. Ty podajesz przyklad jakby jedna firma chciala miec monopol na pewna dzialalnosc. A nikt nikogo nie okrada wybierajac konkurencyjny produkt - to producent ma sie starac, zeby jego produkt byl atrakcyjny i popularny.

A producentem nie jest ktos kto nagrywa filmy na plyty i je sprzedaje za 10zl na stadionie lub umieszcza w necie za darmo. Z taka konkurencja nit nie wygra, bo to jest po prostu kradzierz.

kodeks-logo-baner-pio.jpg

Blog z informacjami o prawnych aspektach związanych z funkcjonowaniem internetu, w tym problematyka dotycząca SEM i SEO. organisciak.pl

dalej, zgodnie z prawem autorskim teorertycznie nie mozna nigdzie rozpowszechniac bez kazdorazowej zgody autorow np. recenzji filmow, gier, programow, czegokolwiek. ba! uczac sie np. PHP korzystaliscie z zakazanych przez prawo autorskie opracowan funkcji.

a podobne przypadki mozna mnozyc chyba w nieskonczonosc...

zreszta, tlumaczenia mozna podpiac powiedzmy pod "inspiracje" filmu, inspiracje, ktora jest dozwolona.

to, o co mi chodzi to fakt, iz prawo autorskie w takiej formie, jaka teraz istnieje nie jest realne. jednoczesnie nie podam definicji tego, jak to powinno wygladac - nie jestem prawnikiem.

No to ja np. sobie skopiuje Twoj autorski katalog, zmienie jedna linijke kodu na inna i postawie u siebie na serwie i ciekawe czy wtedy bedziesz zadowolony jak bedziesz chcial zebym to usunal, a ja Ci napisze, ze to jest jedynie inspiracja i zmienilem 1 linijke kodu wiec to juz jest moj skrypt...

Tak samo z recenzjami. To chyba logiczne, ze jak ktos chce zamiescic, gdzies moja recenzje to musi miec moje pozwolenie. Pisalem rpzez kilka lat do roznych magazynow internetowych i zawsze sie kazdy pytal jak zamieszczal gdzies moja recke. Poza tym nie chcialbym wlasnie, zeby ludzie mogli zamieszczac (nawet podpisane moim nazwiskiem i imieniem) recenzje na swoich serwerach bez mojej zgody.

kodeks-logo-baner-pio.jpg

Blog z informacjami o prawnych aspektach związanych z funkcjonowaniem internetu, w tym problematyka dotycząca SEM i SEO. organisciak.pl

Oj, Panowie, jak wjadą komuś z nas o 6 rano na chatę za 100$ z adsense z nierozliczonego podatku, to może inaczej zacznie patrzeć (patrzyć? ;) ) na całą sprawę.

Takie metody są nieludzkie i grubo przesadzone; tego typu siły (nie mówię o wywiadowczych) powinny być chyba używane w stosunku do kogoś, kto na to 'zasłużył'.

Pomijając już fakt, że zupełnie nie zgadzam się z argumentacją 'że piractwo, że bandyctwo :)' z tej prostej przyczyny - te napisy służyły wielu osobom; to nie było forum warezowe, a strona z napisami do fimów! nie z filmami, nie z grami, nie z najnowszą kopią visty (jak ktoś chce, to mam link do rapidshare gdzieś ;) ). Serwis był tworzony przez grupę ludzi przez kilka lat; oni nie kradli napisów od tłumaczy, tylko tłumaczyli je sami - z napisami nie jest tak jak ze skryptem, aplikacją czy grafiką.

Właśnie przez taką politykę praw autorskich m$ ma prawo do zarzucania otwartym systemom łamania patentów i patentowania czego się tylko da.

Jeżeli ktoś nie widzi różnicy między tłumaczeniem angielskich napisów w celach non-profit, a stawianiem warezowego skryptu ipb pod forum biznesowe, to chyba nie ma o czym z taką osobą rozmawiać.

@simon_templer oczywiście, jeśli ktoś skopiuje całość strony i potem jeszcze sprzeda to z zyskiem to już przestępstwo, jednak tutaj mówimy o ludziach którzy robią coś dla innych, za darmo. Coś za co w innym wypadku tłumacz wziąłby ogromną kasę. Nazywanie ich przestępcami czy złodziejami jest chyba nie na miejscu. To nie jest nawet kopiowanie tylko tłumaczenie ze słuchu i nie można tego porównać do tłumaczenia książki, bo sam tekst decyduje o jej wartości. Takie tłumaczenie bez filmu nie ma wartości żadnej.

i wstawi tylko swoje logo i swoje teksty i napisze ze jest jkego a policja nie kiwnie palcem to wtedy pogadamy
Bo prawo jest dobre, tylko nie egzekwowane. Może nawet "za dobre". Bo zamiast takim czymś policja zajmuje się pierdołami i pokazówkami a'la napisy.org czy odwiedza studentów.
na stronei nie mam niestety GIFów az szkoda

Ale masz pewnie z 150 innych rozwiązań, które czy tego chcesz czy nie łamią prawa autorskie i patentowe. Tzn. gdyby "prawa własności intelektualnej" były szeroko egzekwowane to nic byś nie napisał bez pomocy prawnika i ogromnych nakładów finansowych na wykup praw do banalnych rozwiązań na które ktoś ma wyłączność. Czy to jest wyolbrzymianie? Nie wiem. Chyba nie po to zagraniczne koncerny ładują miliony $$ w patenty, bo lubią zbierać makulaturę. UniSys i SCO już były, teraz microsoft twierdzi, że każdy użytkownik linuxa korzysta z tego systemu nielegalnie. Liczba przyznawanych im patentów co rok rośnie, to chyba o czymś świadczy i bynajmniej nie o ich "innowacyjności". Wystarczy zobaczyć jakie głupoty dostają na stronach ffii a kiedy firma w coś inwestuje górę kasy to prędzej czy później użytek z tego zrobi.

Oj, Panowie, jak wjadą komuś z nas o 6 rano na chatę za 100$ z adsense z nierozliczonego podatku, to może inaczej zacznie patrzeć (patrzyć? ) na całą sprawę.
Dokładnie. Mam wrażenie, że wielu ludzi tutaj bardzo popiera zaostrzenie przepisów i egzekwowanie innych już istniejących idiotycznych przepisów, tak długo - jak długo sami nie muszą ich przestrzegać.
A producentem nie jest ktos kto nagrywa filmy na plyty i je sprzedaje za 10zl na stadionie lub umieszcza w necie za darmo. Z taka konkurencja nit nie wygra, bo to jest po prostu kradzierz.

To raczej śmieszny argument. Ile kosztuje wytłoczenie płyty? 10groszy? 15? Pirat traci na to samo 15 minut, koszty energii, amortyzacji sprzętu, na koniec dostajemy produkt marnej jakości który może nie działać. Jeśli produkując masówkę w tysiącach sztuk "trudno wygrać z taką konkurencją" to chyba widać, gdzie leży przyczyna problemu.

I gdzie tutaj kradzież? Dla mnie tłumaczenie, że 1 skopiowany film = 1 utracona sprzedaż jest raczej śmieszne, na pewno przekłada się to w jakimś stopniu na utracony zysk ale nie 1/1. Dawniej ludzie też kopiowali kasety magnetofonowe i wymieniali się filmami na VHS i jakoś nikt o kradzieży i przestępstwach nie mówł.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności