Skocz do zawartości

napisy.org

CAN

Rekomendowane odpowiedzi

Jak dla mnei ta cała sytuacja jest chora, REDWATCH nie mogą zamknąć od baaaardzo dawna, chociaż ewidentnie łamie ona prawo, a w sprawie tak błachej jak napisy.org zatrudnia się niewiadomo ilu policjantów, robi naloty o 6 rano, współpracuje z policją w Niemczech...

Redwatch ma za silne lobby (np. w ministerstwie edukacji), tymczasem jedynym sposobem na obronę interesów internautów jest taka akcja jak z policja.pl; przez niektórych tutaj potępiana. Ja ją całkowicie popieram - do tej pory sieć sama regulowała co można, a czego nie można i, dopóki państwo się w to nie wpieprzało, było dobrze.

• Odpowiedzi 206
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
CAN i reszta... przeczytajcie uważnie te orzeczenie sądu... a potem powielajcie...

https://prawo.vagla.pl/node/7266 + linki jakie tam znajdziesz - bardzo ciekawy artykuł o tym razem z komentarzami prawników - polecam lekturę

https://napisy.info/forum/index.php?showtop...st=0#entry67843 - a tutaj jeszcze kilka ciekawych informacji

Web Systems: strony www, ecommerce, integracje, marketing internetowy...

Mogę prosić o przykład choćby 1 skutecznej regulacji sieci dot. tego czego nie można?

Np. netykieta

Swoją drogą polecam lekturę ;)

No tak, wiedziałam że mi z tym wyjedziesz. Może Cię zaskoczę ale znam. Napisałam wyraźnie "skutecznej". Czy zjawiska tam opisane zniknęły z sieci? Czy negatywna ocena tychże wpłynęła na sieć? Nie ma flame?, nie ma trolli?, nie ma spamu?, itp, itd...

https://prawo.vagla.pl/node/7266 + linki jakie tam znajdziesz - bardzo ciekawy artykuł o tym razem z komentarzami prawników - polecam lekturę

Czytałem - proponuję kolejnej osobie nauczyć się czytać ze zrozumieniem. Z tego artykułu i komentarzy jak najbardziej przemawia fakt o nielegalności umieszcznia takich "tłumaczeń".

Nie rozumiem dlaczego ten fakt wogóle podlega dyskusji?.

P.S.

Jeżeli kiedyś w Polsce Policja bedzie miała większą władzę, rządy bedą bardziej totalitarne, bedziemy to zawdzięczać takim osobom jak ty. Nie widzącym prawdziwego problemu i dającym się wmanipulować z góry przegraną sprawę.

A wracając do ataku "odwetowego" na stronę policji - to już właśnie przykład typowo szczeniackiego zachowania, pogarszającego sprawę.

(W mojej dalszej wypowiedzi ilości % są tylko bardzo ogólną próba przybliżenia problemu).

1) O ile chodzi o formę zatrzymania i niewspółmierność zaangażowania policji w jedną akcję kosztem drugiej - pewnie 90% społeczeństwa opowiedziało by się po stronie chłopaków.

2) Jeżeli chodzi o łamanie prawa autorskiego i tak jeszcze zadnia były podzielona 50%-50%.

3) Jeżeli chodzi o atak na serwery - to można mówić o poparciu rzędu 10%.

Ciekawe co jeszcze zrobią młodociani bezmózgowcy, żeby tylko nie pozwolić zając się właściwym problemem?

Proponuję wysadzić jakiś komisariat policji w powietrze wtedy już napewno nikt nie bedzie miał wątpliwości, że zatrzymanie było słuszne, i nawet nie przyczepi się do formy.

Uleganie tak marnej prowokacji urąga niestety społeczeństwu internautów.

No tak, wiedziałam że mi z tym wyjedziesz. Może Cię zaskoczę ale znam. Napisałam wyraźnie "skutecznej". Czy zjawiska tam opisane zniknęły z sieci? Czy negatywna ocena tychże wpłynęła na sieć? Nie ma flame?, nie ma trolli?, nie ma spamu?, itp, itd...

Nie ma morderstw? nie ma kradzieży?

I kolejny raz Mrtn dotknął sedna:

[...]

P.S.

Jeżeli kiedyś w Polsce Policja bedzie miała większą władzę, rządy bedą bardziej totalitarne, bedziemy to zawdzięczać takim osobom jak ty. Nie widzącym prawdziwego problemu i dającym się wmanipulować z góry przegraną sprawę.[...]

Zastanawiałeś się dlaczego Twoje "prawa obywatelskie" są ograniczane? Dlaczego nie możesz wnieść na stadion szklanej butelki ulubionego napoju? Dlaczego nie możesz kupić alkoholu będąc pod wpływem? Dlaczego nie wolno Ci jechać sobie motorem z dowolną prędkością? I setki innych ograniczeń Twojej "wolności". Bo to policja i prawo jest do xxxx, nie?

Jubi: Napisałeś brednie o jakiejś "samokontroli"/regulacji sieci i teraz zamiast się z klasą wycofać piszesz nie wiem o czym.

Czytałem - proponuję kolejnej osobie nauczyć się czytać ze zrozumieniem. Z tego artykułu i komentarzy jak najbardziej przemawia fakt o nielegalności umieszcznia takich "tłumaczeń".

Nie rozumiem dlaczego ten fakt wogóle podlega dyskusji?.

Jeśli tego nie rozumiesz to już Ci tłumaczę.

Cała sprawa podlega dyskusji z bardzo prostego powodu - a mianowicie zdania prawników są podzielone, a ludzie zamknięci przez policję nie mają prawomocnego wyroku - do tego czasu są NIEWINNI.

Zastanawia mnie też czemu tak się wywyższasz i moralizujesz skoro już na wstępie nie miałeś racji oznajmiając PRZED wyrokiem sądu, że ludzie z napisy.org złamali prawo (co byś powiedział, jeśli sąd uzna, że nie doszło do złamania prawa i ludzie Ci są niewinni?).

Najśmieszniejesze jest to, że sam łamiesz prawo oczerniając ludzi stwierdzeniem, że są przestępcami, zanim orzeknie to sąd (swoją drogą jest to ostatnio bardzo popularna praktyka w naszym kraju) ;)

Nie jestem prawnikiem (na studiach podstawy prawa miałęm tylko na pierwszym roku i skończyłem z wymęczonym 3,5) ale akurat w tej sprawie coś niecoś wiem, gdyż konsultowałem się z prawnikiem, czy mogę na stronie internetowej napisać, że ktoś jest oszustem (dałem nawet linka tu na forum). Odpowiedź - do czasu orzeczenia sądu nie mogę - bo jest to oczernianie. Mogę co najwyżej zadawać pytania i domniemywać.

PS: czytającym było by miło, gdybyś pisząc zaimki osobowe używał dużej litery :)

Jubi: Napisałeś brednie o jakiejś "samokontroli"/regulacji sieci i teraz zamiast się z klasą wycofać piszesz nie wiem o czym.

Już śpieszę z tłumaczeniem :> ostatni raz dzisiaj, bo jestem troche zarobiony ;)

Zapytałaś/eś się czy netykieta wyeliminowała trolli itp. na Twoje pytanie udzieliłem odpowiedzi pytaniem czy regulacje państwa wyeliminowały patologie z 'reala' (dalibóg myślałem że zrozumiesz przesłanie) - jak widać na powyższym przykładzie wciskanie internetu w ramy prawa może i miałoby skutek, ale byłby to skutek bardzo podobny do obecnego stanu rzeczy, o ile nie mniejszy. Jakbyś nie mogła wybiec trochę dalej: takie działania władz do tego właśnie zmierzają.

Odpowiedz sobie na pytanie: czy po zamknięciu napisy.org sieć stała się choć trochę lepsza? cokolwiek się zmieniło na lepsze?

Tylko nie rżnij już głupa i odpowiedz sobie z klasą. :)

Właśnie przeczytałem informację że osoby które ściągały napisy nie będą ścigane przez policję, hmm widzę tu małą nie konsekwencję.

W tym samym artykule policja podaje że zawiadomienie zgłosił dystrybutor.

Chyba biedny płacze że nikt nie chce mu nabijać kieszenii bo właśnie przez takich jak on ceny mamy tak wysokie.

Kolejna kwestia to wypowiedzi typu:

Tłumaczenia mogły służyć jako podpisy do filmów ściąganych z internetu

Mogły ale nie musiały.

dyskusja jest jałowa...

jest ustawa, są inne dokumenty, nic tylko czytać...

PS. salab: na vagla widze raczej jednoznaczne podejście do aspektu tłumaczeń

Spędziłem dziś całkiem sporo czasu czytając akty prawne - są BARDZO nieprecyzyjne i zostawiają ogromne pole do popisu zdolnym prawnikom.

Poczytaj trochę więcej komentarzy na vagla i innych serwisach z poradami prawnymi - ja tylko powiem, że opinie prawników naprawdę są podzielone.

I podkreślę raz jeszcze - do orzeczenia sądu każdy człowiek jest N I E W I N N Y.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności