Skocz do zawartości

[szukam] linkowanie TYLKO pomiędzy swoimi stronami

zacha

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 106
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

ja tez o czymś takim myślałem

system rotacyjny to jest do napisania w 10 minut(losowe wyświetlenie zawartości bazy), system stały był by już trudniejszy.

może jak zdam sesje to coś takiego napisze i sie podzielę:)

• 2 miesiące temu...

Chodzi Ci o skrypcik? Może coś w stylu https://www.hate-google.khb.pl/links.html ? Daj znać, za friko moze napiszę Ci cos takiego, Ty dodajesz link a p[ojawia się on wszędzie gdzie zainstalowana jest... jedna linia kodu. I to bez php, bez javascriptu. Nie ładuje oddzielnych bibliotek!!!! Szybko sie ładuje i ... jest prosty. Polecam. Skrypt widoczny między innymi na dole strony https://www.krem.za.pl . Polecam.

Napisałem dla Was 2 skrypciki:

1. Takie same linki na wszystkich podstronach:

Utwórz plik linki.txt (wklej do niego linki które mają pokazywać się na wszystkich podstronach)

Utwórz plik linki.php:

<?php
//Separator oddzielający linki
$separator = "|";

$linki = file("linki.txt");
$ile = count($linki);
for($i=0; $i<$ile; $i++){
$link = trim($linki[$i]);
if ($i == $ile -1) {
$separator = '';
}
echo $link.$separator;
}
?>

Na każdą podstronę serwisu wklej kod:

<? include("linki.php"); ?>

2. Losowe linki na każdej podstronie serwisu (bez powtarzania się)

Utwórz plik linki.txt (wklej do niego linki, które mają pokazywać się losowo na wszystkich podstronach)

Utwórz plik linki.php:

<?php
//Separator oddzielający linki
$separator = "|";
//Ilość losowo wyświetlanych linków
$ile = 5;

$linki = file("linki.txt");
$ilelinki=count($linki);
$i=0;
while($i<$ile){
$losuj = rand(0, $ilelinki-1);
$link = trim($linki[$losuj]);
if ($i == $ile -1) {
$separator = '';
}
if(!eregi($link,$dane)){
$dane .= $link.$separator;
$i++;
}
}
echo$dane;
?>

Na każdą podstronę serwisu wklej kod:

<? include("linki.php"); ?>

Jestem autorem skryptów i nie chce żeby znalazły się na innych forach.

Pozdrawiam

Sylwin

Jeśli chodzi o wewnętrzny system wymiany linków stałych na każdej podstronie napisze go (opłata 50 zł za licencje - nieograniczona ilość serwisów).

Możliwości:

- Inne linki na każdej podstronie (losowane raz i pozotające na niej do zresetowania systemu).

- Edycja linków z poziomu panelu administracyjnego.

- Prosta intuicyjna obsługa.

- Zmiana linków co np. 10 dni (CRON).

Generalnie jeśli chciałoby się mieć skrypt, który umożliwia porządne administrowanie takimi linkami (czyli określanie na ilu podstronach ma się pojawiać taki link, w jakich działach, itp. itd.) to mechanizm taki musiałby być zintegrowany z CMSem. Oczywiście mógłbym coś takiego napisać do swojego systemu zarządzania treścią (w końcu z tego żyję) ale nie ejstem przekonany czy kupilibyście cały system żeby móc rotować linki na podstronach.

Generalnie zrobienie czegoś takiego jest proste, kilka tabel w bazie danych załatwiłoby sprawę. Ale jak pisałem wyżej żeby zrobić to porządnie z zaimplementowaniem różnych kryteriów losowania odnośników to nie da się tego zrobić bez sprzężenia z systemem, na którym oparta jest strona.

Jeszcze raz podkreślam, że mówię o przypadku, w którym ktoś chciałby coś więcej niż prosta rotacja losowych linków na podstronie. Generalnie chodzi mi po głowie systemik linków stałych.

Najwyższej jakości strony internetowe można zamówić w firmie Invini.

• 4 tygodnie później...

Przetestowałem skrypt Sylwina - działa tak, jak ma działać.

Z opcji rotacyjnej korzystam na kilkunastu witrynach zaplecza i mam jedną prośbę - czy można dorobić opcję, która sprawdza czy plik z linkami jest dostępny i jeśli tak, wyświetla stronę z linkami, a jeśli nie - wyświetla stronę bez linków? Bo w tej chwili gdy nie ma dostępu do pliku z linkami, strona przestaje się wyświetlać i jest skucha.

Druga rzecz - opcja linków stałych. Szkoda, że to, co tutaj pokazałeś jest tak ograniczonym maleństwem, ale rozumiem - chcesz więcej: idź na Allegro.

Mimo wszystko, bardzo podoba mi się to, że coraz częściej chłopaki pokazują lizaka za darmo, a gdy masz większe wymagania zapraszają na zakupy. Polizałem i mi mało, to pewnie zaraz pójdę na te zakupy ;-)

pozdrowienia

Dla tych, co lubią zdjęcia planet: Planety i ich zdjęcia, dla tych, co lubią katalogi stron: Podwójny katalog stron. Albo Idź do diabła.

Mam pytanko. Gdybym stworzył system wymiany linków stałych pomiędzy waszymi stronami i udostępnił go za friko to czy zaakceptowalibyście fakt, że powiedzmy raz na pięć podstron wyświetla się link zdefiniowany przeze mnie jako właściciela systemu?

Koncepcja jest taka, że panel administracyjny chodziłby na moim serwerze, Wy mielibyście loginy i hasła.

Po drugie jak widzielibyście dodawanie swoich podstron do systemu? Wiadomo... drugiego googla raczej nie napiszę więc indeksowanie automatyczne raczej nie wchodzi w grę. Może import z xmlowych map generowanych dla googiela? Ewentualnie widzę możliwość, że w systemie rejestrują się podstrony, które ktoś odwiedził (internauta albo crawler) - dałoby to efekt semi-automatycznego indeksowania podstron.

Po trzecie. Chcielibyście mieć możliwość wybierania tego który link ma się pojawiać na której podstronie czy generalnie mogłoby to działać totalnie losowo?

No i ostatnia sprawa... ile byście zapłacili aby system nie wyświetlał moich linków raz na te pięć witryn?

Możliwe, że jak system by urósł konieczne byłoby wprowadzenie jakichś (z założenia niewielkich) opłat - kolokacja serwera sama się nie opłaci.

Co o tym myślicie?

Bł±d w zapytaniu: SELECT * FROM linki WHERE `all` = '1' OR `gdzie` = '''

Tyle niestety widzę, gdy próbuję się logować.

pozdrowienia

Dla tych, co lubią zdjęcia planet: Planety i ich zdjęcia, dla tych, co lubią katalogi stron: Podwójny katalog stron. Albo Idź do diabła.

Przy tego typu systemie ważna byłaby optymalizacja ilości przesyłanych danych. Wiadomo - transfer kosztuje.

Jeśli linki byłyby losowane raz na tydzień to dobre byłoby cachowanie danych na serwerze klienta - wtedy strony generowałyby się szybciej i transfer byłby mniejszy. Tylko takie cachowanie nie mogłoby być wykonywane w płaskim pliku bo można sobie wyobrazić ile taki plik by zajmował dla kilku serwisów, gdzie każdy miałby 4k podstron. Wyszukanie linków dla konkretnej podstrony to byłaby masakra. A z drugiej strony nikt nie będzie instalował w serwisach dodatkowej bazy dla cachu linków. Gdybym miał napisać taki system to na pewno byłaby jakaś cena za gigabajt przetransferowanych ode mnie z serwera danych. Powiedzmy konto darmowe miałoby 500MB (albo 1GB) na miesiąc + jeden link na pięć podstron dodany ode mnie. Konto bez moich reklam kosztowałoby być może w okolicach 10zł miesięcznie - albo 20zł ale wtedy na pewno z kilkoma gigabajtami transferu "gratis". No i do tego cena gigabajta transferu z mojego serwera na poziomie około 4zł netto - na pewno nie mniej niż 3,50. Co wy na to?

Sorki za osobnego posta ale zniknął mi już przycisk "Edytuj".

Troszkę porachowałem:

Założenia:

- 10 linków na podstronę

- 4000 wyświetleń miesięcznie

- Długość linka - 90 znaków

- Długość anchortextu - 25 znaków

Do przesłania na każdy link: 90 + 25 + 2(separatory) = 117 znaków na link

10 linków na stronę: 117 * 10 = 1170 znaków na wyświetlenie strony

Wszystkich wyświetleń: 1170 * 4000 = 4 680 000 bajtów miesięcznie = około 4,5MB transferu z mojego serwera na miesiąc.

Tak to wygląda. W związku z tym pewnie zmniejszyłbym ilość darmowego transferu z 500MB do kilku MB. Powiedzcie ile macie odsłon miesięcznie to będzie można coś dokładniej oszacować.

No i ostatnia sprawa... ile byście zapłacili aby system nie wyświetlał moich linków raz na te pięć witryn?

Jak dla mnie drogo :) Raz na 5 witryn.

A tak w temacie, to widzę ze duzo osób szuka darmochy zamiast chwilę pomyśleć.

Lenistwo do kwadratu.

Linki rotacyjne: jest dużo przykładów skryptów do umieszczania losowych dowcipów itp. chwila i przerobiony na linki :)

Ktoś chce mieć inne proporcje linkó to to jest też prosto zrobić , banalnie

Linki stałe: Tutaj trochę wiecej roboty, bo trzeba napisać dwa pliki PHP jeden [1] ten który bedzie na stronach drugi [2] ten który serwuje dane.

Plik [1] pobiera ze zmiennych systemowych PHP host i URL i przekazuje do serwera[2] tutaj serwer szuka w swojej bazie( to moze być jeden plik/liki albo baza SQL) i wysyła odpowiedz. I to jest podstawa, średnio inteligentyny student pisze to w 1h do 8h w zależności od znajomości PHP.

Napiszesz to jako bazę to potem możesz dodać GUI i inne bajery, zarządzanie, cache itp.

Mozesz to zintegrować z jakims CMS-em pełna dowolnośc.

Sorki za osobnego posta ale zniknął mi już przycisk "Edytuj".

Edytuj znika po 10 minutach od napisania postu-nowy wymysł adminów :)

Linki stałe: Tutaj trochę wiecej roboty, bo trzeba napisać dwa pliki PHP jeden [1] ten który bedzie na stronach drugi [2] ten który serwuje dane.

Plik [1] pobiera ze zmiennych systemowych PHP host i URL i przekazuje do serwera[2] tutaj serwer szuka w swojej bazie( to moze być jeden plik/liki albo baza SQL) i wysyła odpowiedz. I to jest podstawa, średnio inteligentyny student pisze to w 1h do 8h w zależności od znajomości PHP.

Napiszesz to jako bazę to potem możesz dodać GUI i inne bajery, zarządzanie, cache itp.

Mozesz to zintegrować z jakims CMS-em pełna dowolnośc.

No nie do końca. Z Twojej wypowiedzi bije trochę podejście "napisałbym to w 5 minut gdyby mi się chciało". Zawsze się łatwo mówi tylko, że jak przychodzi co do czego to się okazuje, że jest pracy jednak. Napisać to pół biedy. To musi być tak napisane żeby się wyrabiało przy zapytaniach z kilkuset tysięcy podstron. Dochodzą jeszcze różne cuda jak np. eliminacja linkowania A->B, B->A. Mam trochę pomysłów, nie chcę wszystkiego zdradzać ale ogólnie w mojej głowie baza danych już trochę tabel ma.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności