Skocz do zawartości

[szukam] linkowanie TYLKO pomiędzy swoimi stronami

zacha

Rekomendowane odpowiedzi

No nie do końca. Z Twojej wypowiedzi bije trochę podejście "napisałbym to w 5 minut gdyby mi się chciało". Zawsze się łatwo mówi tylko, że jak przychodzi co do czego to się okazuje, że jest pracy jednak. Napisać to pół biedy. To musi być tak napisane żeby się wyrabiało przy zapytaniach z kilkuset tysięcy podstron. Dochodzą jeszcze różne cuda jak np. eliminacja linkowania A->B, B->A. Mam trochę pomysłów, nie chcę wszystkiego zdradzać ale ogólnie w mojej głowie baza danych już trochę tabel ma.

Ja raczej zachęcam do pisania we własnym zakresie, prawda jest taka że ten kto chce to już to ma. A ten kto liczy na gotowe nadal czeka.

Jak ktos sie mnie pyta to jak "to zrobić" to ja bardzo chętnie pomagam :(

Na początku założenia były bardzo proste , umieszczanie na swoich własnych stronach linków. Ja zaproponowałem dwa proste rozwiązania.

Bo zazwyczaj wszystko można tak rozwiązać. Jezlie juz chcemy mieć BAJERY (eliminacja linkowania A->B, B->A) to bedzie potrzebny czas na ich reaizację.

I z godzin robią się dni :)

Ogolnie to reprezntujemy dwie rózne szkoły: ja staram sie robić jak najprościej, Ty "komplikujesz" :P

Co nie znaczy że Twoje pomysły są złe, raczej bedzie potrzeba wiecej pracy aby je zrealizować.

(mam na dzieje ze nie wezmiesz tego za osobiście, po prostu ja tak to widzę)

• Odpowiedzi 106
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
(mam na dzieje ze nie wezmiesz tego za osobiście, po prostu ja tak to widzę)

Spoko :-) Po prostu staram się załatwiać sprawy kompleksowo. Jeśli mam stworzyć jakieś rozwiązanie to nie chcę żeby działało ono dobrze w 90% przypadków a w pozostałych 10% trochę gorzej. Pewnie Ci co więksi forumowi pozycjonerzy mają swoje rotatory. Wielu z pozostałych pewnie jeździ na jakichś prowizorkach lub modyfikuje linki ręcznie. Myślę, że gdyby napisać porządny "outsourcingowy" system do umieszczania linków stałych na własnych stronach klientów to znaleźliby się owi klienci :-). Dlatego chętnie poznam jakie są potrzeby takowych. CMSa na którym możnaby to oprzeć mam, trochę wolnej mocy obliczeniowej również. W razie czego kupi się serwer rackowy na kolokację i pojedzie dalej. Wszystko zależy ilu będzie chętnych i czy odsetek takich, którzy chcą za to płacić jest odpowiedni - niepłacący, tak jak już wcześniej pisałem mieliby serwowany jakiś jeden mój link na podstronę na 20% swoich podstron. Wydaje mi się to sensowny układ - nadal czekam na propozycje.

Najwyższej jakości strony internetowe można zamówić w firmie Invini.

Tak jakoś mi się wydaje, że chyba za wiele osób nie chciałoby prezentować Tobie swojego zaplecza.

Chcesz zrobić kompleksowy skrypt dla poważniejszych pozycjonerów z większą ilością site. Wydaje mi się, że oni mają już zaaplikowane lepsze rozwiązania. Druga sprawa to niezawodność takiego systemu, ja bałbym się powierzyć moje linki komuś obcemu.

pozdrawiam

Tak jakoś mi się wydaje, że chyba za wiele osób nie chciałoby prezentować Tobie swojego zaplecza.

Chcesz zrobić kompleksowy skrypt dla poważniejszych pozycjonerów z większą ilością site. Wydaje mi się, że oni mają już zaaplikowane lepsze rozwiązania. Druga sprawa to niezawodność takiego systemu, ja bałbym się powierzyć moje linki komuś obcemu.

pozdrawiam

I to jest wlasnie sedno problemu :)

Jutro wieczorem lub w srode udostepnie takie narzedzie. Zazwyczaj sam tego uzywalem ale widze ze jest zainteresowanie. System pozwala na kompleksowe zarzadzanie swoimi linkami na stronach oraz na stronach z ktorymi sie wymieniamy. Wlasciciel podstrony z ktora sie wymieniamy otrzymuje swoje subkonto ktore posiada ilosc linkow i inne statystyki a takze historie ktora bedzie zapobiegala oszustwom przy wymianie linkami.

Wersja beta tak jak mowie do 2 dni.

Pozdrawiam.

Właśnie uruchomiłem swój system wymiany linków stałych pomiędzy własnymi stronami użytkownika.

System funkcjonuje pod adresem https://www.linki.php-art.pl

Żeby zacząć z niego korzystać trzeba założyć sobie konto - link do rejestracji po prawej części strony.

Aby to wszystko zaczęło działać trzeba:

1. Zalogować się

2. Dodać serwisy na których mają rotować linki - link "Zarządzaj stronami" z prawej strony

3. Dodać linki, które mają być rotowane - link "Zarządzaj linkami" z prawej strony

4. Zainstalować skrypt na każdej podstronie - link na liście stron dodanych do systemu

Dla każdej strony można zobaczyć listę podstron funkcjonujących w systemie.

Dla każdego linku można sprawdzić na jakich stronach jest umieszczony.

Jak to działa:

1. Linki na każdej podstronie są ważne 10 dni - potem następuje nowe losowanie

2. Podstrona jest dodawana do systemu po pierwszym jej odwiedzeniu od momentu zainstalowania skryptów

3. Dla każdej strony dodanej do systemu definiujemy maksymalną liczbę linków na podstronie

4. Dla każdego linku definiujemy ile ma być maksymalnie linków w każdym serwisie

Jest jeszcze kilka niedoróbek - między innymi lista podstron wyjeżdżająca poza design - wszystko będzie systematycznie poprawiane.

System w chwili obecnej jest całkowicie darmowy. Nie wyświetlają się też (póki co) żadne moje linki.

Uwaga dla tych, którzy boją się padów mojego serwera lub nie chcą żebym poznał ich zaplecze. Po pierwsze jestem programistą i pozycjonowaniem interesuję się tyle o ile. Generalnie ma gdzieś wasze zaplecza. Gdyby jednak komuś zależało na niezależności to za jakiś czas (po okresie testów) pojawi się możliwość kupna licencji na używanie skryptu na swoim serwerze. Wtedy też pojawią się moje linki na 20% dodanych do systemu podstron (po jednym na raz). Jeśli system urośnie to pojawi się ograniczenie w miesięcznej ilości pobranych z mojego serwera danych. Dodatkowe megabajty będzie można dokupić za symboliczną opłatą. Póki co jednak zapraszam do testów i dzielenia się swoimi uwagami.

pisałem o takim narzędziu już gdy powstawał linkorn...

czekam niecierpliwie na wszystko co pokażecie w temacie, może jakiś skrypt wygra casting i będzie lepszy od mojego :)

@cicik sądzę że większą furorę zrobi skrypt który będzie można w całości postawić na swoim serwerze, nawet jeżeli będzie płatny

Tru

brak sygnatury

@cicik sądzę że większą furorę zrobi skrypt który będzie można w całości postawić na swoim serwerze, nawet jeżeli będzie płatny

Tak jak pisałem po jakimś czasie pracy tego co umieściłem na serwerze i wprowadzeniu poprawek będzie możliwość kupna licencji na instalację skryptu na własnym serwerze. O cenę proszę nie pytać bo nie mam pojęcia jaka będzie.

Cicik, taki skrypt koniecznie musi być uruchamiany na własnych serwerach. Podumaj o cenie, bo zapowiada się fajnie.

Moje pierwsze wrażenia: w miarę przejrzysto, nie ma problemów z dodawaniem i edycją linków i serwisów. To na plus.

Na minus (wiadomo, że na początku widać więcej minusów):

- brak możliwości dodania linków z pliku txt (czy innej listy) w jakimś zdefiniowanym formacie (typu: link:anchor, lub normalny html). Dodałem 20 linków i się poddałem.

- brak możliwości zdefiniowania separacji linków (chociaż do wyboru: <br>, |, - , , .)

- co to za opcja "Maksymalna sumaryczna liczba wystąpień linku na podstronach każdej strony:"? Nie przypuszczam, by ktoś chciał mieć zdublowane linki na stronach, a każdorazowo wstawianie "1" jest zawracaniem głowy.

- pole wyświetlające adres linku niech będzie dostatecznie długie, by wyświetlić cały adres (co najmniej 2 razy dłuższe niż teraz, a i 3 razy nie zaszkodzi)

- design może zrobić po prostu na "fluid", by można było oglądać liczbę wizyt i datę ostatnich odwiedzin strony z linkiem? Czy ta opcja jest na pewno konieczna? Fajnie, że można to zobaczyć, ale w przypadku większej ilości linków nie będzie się przytykać?

pozdrowienia

Dla tych, co lubią zdjęcia planet: Planety i ich zdjęcia, dla tych, co lubią katalogi stron: Podwójny katalog stron. Albo Idź do diabła.

Już wiem, co znaczy Maksymalna sumaryczna liczba wystąpień linku na podstronach każdej strony. Chodzi o to, ile razy dany link może wystąpić w obrębie całej witryny. Dobrze, że to jest, ale w takim razie potrzeba też (domyślnej) opcji "bez ograniczenia". W tej chwili bowiem tych 20 linków pokazuje się na 20 podstronach, a reszta podstron leży odłogiem.

pozdrowienia

Dla tych, co lubią zdjęcia planet: Planety i ich zdjęcia, dla tych, co lubią katalogi stron: Podwójny katalog stron. Albo Idź do diabła.

@cicik - brzmi ciekawie. Kilka pytań:

Czy jest/będzie opcja dokładnego ustalenia gdzie w obrębie zaplecza dany link ma się pojawić? Tzn. mogę chcieć aby ten konkretny link wylądował na stronie głównej n-tego serwisu. - to by się na pewno przydało.

Druga sprawa - możliwość ręcznego ustalania "żywotności" linków. Mogę nie chcieć żeby pewne linki zniknęły z pewnych miejsc po 10 dniach. Oczywiście ta "żywotność" powinna być możliwa do wydłużania w trakcie (np. pozostało 4 dni i mogę przedłużyć ten okres).

- brak możliwości dodania linków z pliku txt (czy innej listy) w jakimś zdefiniowanym formacie (typu: link:anchor, lub normalny html). Dodałem 20 linków i się poddałem.

Jest w planach

- brak możliwości zdefiniowania separacji linków (chociaż do wyboru: <br>, |, - , , .)

Nieprawda. Władowałeś na serwer plik o nazwie php_art.php. Możesz w nim zdefiniować wygląd jaki chcesz.

- pole wyświetlające adres linku niech będzie dostatecznie długie, by wyświetlić cały adres (co najmniej 2 razy dłuższe niż teraz, a i 3 razy nie zaszkodzi)

- design może zrobić po prostu na "fluid", by można było oglądać liczbę wizyt i datę ostatnich odwiedzin strony z linkiem? Czy ta opcja jest na pewno konieczna? Fajnie, że można to zobaczyć, ale w przypadku większej ilości linków nie będzie się przytykać?

Ergonomia ogólnie będzie stale poprawiana bo sam widzę te błędy ale chciałem żeby już to było uruchomione.

Czy jest/będzie opcja dokładnego ustalenia gdzie w obrębie zaplecza dany link ma się pojawić? Tzn. mogę chcieć aby ten konkretny link wylądował na stronie głównej n-tego serwisu. - to by się na pewno przydało.

Druga sprawa - możliwość ręcznego ustalania "żywotności" linków. Mogę nie chcieć żeby pewne linki zniknęły z pewnych miejsc po 10 dniach. Oczywiście ta "żywotność" powinna być możliwa do wydłużania w trakcie (np. pozostało 4 dni i mogę przedłużyć ten okres).

Najprawdopodobniej da się to w prosty sposób zrealizować. Aczkolwiek nie przekonuje mnie selectbox z 4k podstron do wyboru.

Co do innych rzeczy to napewno zrobię możliwość blokowania wyświetlania linków na wybranych podstronach bo np. ja mam strony gdzie kilka linków przepada na favicon.ico, robots.txt itp.

EDIT: Co do opcji "bez ograniczeń", o której pisze Bielack. Nie wystarczy wpisać w pole liczby 10000000?

Ja to oczywiście mogę zrobić ale każdy taki wyjątek od reguły to kolejne operacje w bazie danych.

"Nieprawda. Władowałeś na serwer plik o nazwie php_art.php. Możesz w nim zdefiniować wygląd jaki chcesz."

Masz rację - teraz tam zajrzałem i faktycznie, mogę. Pamiętaj proszę o tym, że Ty jesteś programistą - ja nie (ja, my, potencjalny user, czyli Twój przyszły klient). Być może domyśliłem się prawidłowo, gdzie mam wstawić "rozdzielającą kreseczkę", ale to nie jest wcale jasne - powinieneś o tym powiedzieć, lub gdzieś wyraźnie napisać (readme z instrukcją załatwi sprawę).

Z pewnością, wpisanie 100000 rozwiązuje problem, ale jest to kolejny element, o jakim trzeba pamiętać. Wolałbym, by "z maszyny" było tam wstawione "0" bym nie musiał sobie tym zawracać głowy.

Jeszcze jedna rzecz mi się marzy w takim systemie - chciałbym, by raz wczytane linki z listy mogły być podpięte do większej ilośći stron. Rozumiesz - ładuję listę 500 linków i podpinam je pod 50 stron na subdomenach (opcja przydatna np do linkowania wpisów w preclach).

Uważam, że to co pokazałeś ma szansę na najlepszy tego typu skrypt, jaki jest "ogólnie dostępny" (bo nie znam, rzecz jasna tych których używają inni).

Może poproś moderatora by przeniósł nasze uwagi i Twój post do oddzielnego wątku? Bo zapowiada się większy OT tutaj.

pozdrowienia

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności