Skocz do zawartości

Narzędzie do szybkiego sprawdzenia dostępności domen według słów kluczowych - w 2 minuty sprawdzi 1000 słów kluczowych i zamieni na wolne domeny .pl

kamolc4

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

jak w tytule...

W związku z tym, że często musiałem sprawdzać, czy domeny zawierające konkretne słowa kluczowe są dostępne, stworzyłem narzędzie, które robi to automatycznie. Teraz zastanawiam się czy ktoś jeszcze by z niego skorzystał?

Jak to działa?

1. Wpisujesz listę dokładnych słów kluczowych w pliku Excel/CSV.
2. Otwierasz program.

3. Wybierasz końcówki domen, które Cię interesują - .com, .pl , .net itd.
4. Wybierasz plik, w którym masz słowa kluczowe.
5. Klikasz generuj i program skanuje Twój plik.

6. Narzędzie "klei" słowa kluczowe w domeny. Przykładowo jak mamy słowo kluczowe buty na śnieg i wybiorę domenę .pl to narzędzie przekształca tę frazę na butynasnieg.pl i sprawdza, czy domena jest wolna.
7. Tworzy raport w pliku Excel/CSV z wszystkimi słowami kluczowymi i wskazuje, które domeny są wolne, a które zajęte.
8. W okienku programu wyświetla tylko domeny wolne dla szybszego sprawdzenia.

9. Gotowe

Można sprawdzić w ten sposób 1000 słów kluczowych w 2-3 minuty.

1. Czy sprawdzacie dostępność domen na podstawie słów kluczowych?
2 Czy narzędzie, które zrobi to automatycznie, byłoby przydatne?

Robię research i zastanawiam się, czy to ma sens dla innych. Dajcie znać, co myślicie :)

5 godzin temu, kamolc4 napisał(a):

tę frazę na butynasnieg.pl i sprawdza, czy domena jest wolna.

Fajnie, ale jak Sprawdzasz czy domena jest wolna ?

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

Wbudowany automat w aplikacji to robi, wysyłając zapytanie do serwisu, który weryfikuje, czy domena jest dostępna.

Teraz, kamolc4 napisał(a):

Wbudowany automat w aplikacji to robi, wysyłając zapytanie do serwisu, który weryfikuje, czy domena jest dostępna.

Godzinę temu, Mion napisał(a):

Fajnie, ale jak Sprawdzasz czy domena jest wolna ?

NASK nie udostępnia tego typu usług. Jeśli będziesz odpytywał na żywca rejestratorów domen, to słabo bo nałożą blokady na IP....

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

Może komuś się przyda takie narzedzie, ale np w aftermarket można 500 domen odpytać jednocześnie. 

Polski Whois pozwala odpytać na jedno IP 100 domen na dobę. Żeby odpytać więcej trzeba zmieniać IP.

• Like 1

2 minuty temu, okazwłoka napisał(a):

Może komuś się przyda takie narzedzie, ale np w aftermarket można 500 domen odpytać jednocześnie. 

Polski Whois pozwala odpytać na jedno IP 100 domen na dobę. Żeby odpytać więcej trzeba zmieniać IP.

Można więcej bez zmiany IP jak się wie jak do tego podejść. Skanowałem plik gdzie miałem 250 keywordsów i wybrałem 3 różne końcówki domen. Bez problemu i blokad IP zrobiło mi raport. Może jakbym zrobił plik gdzie będzie kilka tysięcy słów kluczowych, to mnie zblokuje. Nie wiem...

Godzinę temu, okazwłoka napisał(a):

Brzmi ciekawie

Tylko nie sądzę by było prawdziwe: 🤠
https://www.dns.pl/whois/FAQ

Cytat

Czy liczba zapytań bazy WHOIS jest limitowana?
Tak. Baza WHOIS jest chroniona przed jej wielokrotnym odpytywaniem w celu uzyskania danych, które mogłyby później być wykorzystane do nadużyć.

Liczba zwracanych odpowiedzi na zapytania WHOIS jest ograniczona - dla konkretnego adresu IP w określonej jednostce czasu.

Administratorzy Rejestru domeny .pl mogą całkowicie zablokować komunikację z adresem IP, jeżeli wykryją podejrzane zachowanie (np. próby masowego wysyłania zapytań).

Poza tym najpierw powinien wykonywać klasyczne żądanie HTTP by odsiać te które są online...

• Thanks 1

Odpytanie to dobry pomysł, w znajo.pl robiłem to tak, że sprawdzałem dnsy - przy dużej ilości domen do sprawdzenia wychodzi "taniej".

Czasem jest tak, że faktycznie są jakieś luki i da się więcej niż oficjalnie jest to napisane.

W dniu 28.03.2025 o 09:43, okazwłoka napisał(a):

Odpytanie to dobry pomysł, w znajo.pl robiłem to tak, że sprawdzałem dnsy - przy dużej ilości domen do sprawdzenia wychodzi "taniej".

Czasem jest tak, że faktycznie są jakieś luki i da się więcej niż oficjalnie jest to napisane.

W dniu 28.03.2025 o 08:39, Mion napisał(a):

Tylko nie sądzę by było prawdziwe: 🤠
https://www.dns.pl/whois/FAQ

Poza tym najpierw powinien wykonywać klasyczne żądanie HTTP by odsiać te które są online...

Zgodnie z obietnicą wrzucam link do filmu:

LINK do wygenerowanego pliku:
https://docs.google.com/spreadsheets/d/1QUpBWAA0VPYBNdLhIePGXJBqKaCk70_b/edit?usp=drive_link&ouid=103645438667626259496&rtpof=true&sd=true

Przewińcie sobie film. Specjalnie nić nie wycinałem, żeby było widać całość ;)

W takim wydaniu jak obecnie nie widzę większego zastosowania dla programu.... Ale może ktoś inny takowe znajdzie

--
Tak na marginesie jeśli połączysz słowa kluczowe bez spacji to nazwa traci sens jak chodzi o SEO...
Więc powinien być checkbox czy łaczyć za pomocą "-" czy bezpośrednio 🤠
--
Wykonaj test np 500 domen - Tu masz listę wygasłych z NASK:

https://www.dns.pl/deleted_domains.txt

Te domeny są wygasłe, ale przez 30 dni blokowane, więc program powinien określić je jako zajęte...
Do tej listy dorzuć z 500 z wygenerowanych nazw, które są wolne i zobaczymy jaki będzie wynik - najlepiej nagraj to jako demo online ;)
--

Edytowane przez Mion

11 godzin temu, Mion napisał(a):

W takim wydaniu jak obecnie nie widzę większego zastosowania dla programu.... Ale może ktoś inny takowe znajdzie

--
Tak na marginesie jeśli połączysz słowa kluczowe bez spacji to nazwa traci sens jak chodzi o SEO...
Więc powinien być checkbox czy łaczyć za pomocą "-" czy bezpośrednio 🤠
--
Wykonaj test np 500 domen - Tu masz listę wygasłych z NASK:

https://www.dns.pl/deleted_domains.txt

Te domeny są wygasłe, ale przez 30 dni blokowane, więc program powinien określić je jako zajęte...
Do tej listy dorzuć z 500 z wygenerowanych nazw, które są wolne i zobaczymy jaki będzie wynik - najlepiej nagraj to jako demo online ;)
--

Tak to wyszło.

• Like 1

Jeśli 200 domen określono jako "zajęte" i te dodatkowe 3 jako wolne to wygląda na to, iż sprawdzanie działa prawidłowo :)