Skocz do zawartości

Lokalizacja - jak ustawić żeby działało poprawnie

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Prowadzę działalność usługową - montaż systemów ochrony (alarmy, monitoring, automatyka bramowa itd.) Z google ads rozpocząłem przygodę jakoś trzy/cztery miesiące temu. Utworzyłem 'kampanie w sieci wyszukiwania' wraz z moim przyznanym opiekunem od google. Lokalizacja ustawiona 50km od miejsca zamieszkania i obecność lub zainteresowanie. Przy tym ustawieniu miałem telefony z całej polski. Po zmianie na tylko obecność już było lepiej natomiast większość osób które do mnie dzwoniła to osoby w podeszłym wieku, które dzwoniły z pierdołami albo serwis 20letniego domofonu. Chciałem zrozumieć jak działa ta opcja lokalizacji natomiast mój opiekun sam tego nie wiedział. Czy ktoś tutaj z grona wie na jakiej zasadzie to działa? czy jeśli ktoś w telefonie/ komputerze blokuje/ ma wyłączoną lokalizacje to takie osoby nie są brane pod uwagę? czy to jakoś inaczej działa? W każdym bądź razie da się tak zoptymalizować kampanię aby trafiała do każdego zainteresowanego w lokalizacji którą mam ustawioną? Wydaję na kampanię 1500zł miesięcznie i jakoś się to zwraca ale już nie za wiele na tym zarabiam.

Pozwolę się posłużyć Grokiem https://grok.com/ od Leona Maska:
--------------

Cześć! Dobrze, że pytasz, bo opcje lokalizacji w Google Ads mogą być trochę zagmatwane, ale da się to ogarnąć i zoptymalizować, żeby kampania lepiej trafiała do Twojej grupy docelowej. Rozbiorę to na części i postaram się wyjaśnić, jak to działa, a potem podpowiem, co możesz zrobić, żeby poprawić wyniki przy Twoim budżecie 1500 zł miesięcznie.

Jak działa opcja lokalizacji w Google Ads?

Google Ads wykorzystuje różne sygnały, żeby określić, komu wyświetlić reklamę w zależności od ustawień lokalizacji. Te sygnały to m.in.:

• Adres IP – pozwala ustalić przybliżoną lokalizację użytkownika na podstawie połączenia internetowego.
  • GPS – jeśli użytkownik ma włączoną lokalizację na telefonie, Google może precyzyjnie określić, gdzie się znajduje.
  • Ustawienia urządzenia – np. język czy dane z konta Google.
  • Zachowanie użytkownika – np. wyszukiwania związane z daną lokalizacją (to istotne przy opcji „obecność lub zainteresowanie”).

W Twoim przypadku ustawiłeś promień 50 km od miejsca zamieszkania, co oznacza, że Google kieruje reklamy do osób fizycznie znajdujących się w tym obszarze (opcja „obecność”) lub dodatkowo do tych, którzy wykazują zainteresowanie tym obszarem (opcja „obecność lub zainteresowanie”).

„Obecność lub zainteresowanie” vs „Tylko obecność”

• Obecność lub zainteresowanie: Reklamy wyświetlają się osobom w promieniu 50 km, ale także tym spoza tego obszaru, którzy szukają usług w Twojej lokalizacji (np. ktoś z Warszawy wpisuje „montaż alarmu Kraków”). To tłumaczy, dlaczego miałeś telefony z całej Polski – ludzie spoza Twojego obszaru interesowali się usługami w Twojej okolicy.
  • Tylko obecność: Reklamy pokazują się tylko tym, którzy fizycznie są w promieniu 50 km, niezależnie od tego, co wpisują w wyszukiwarkę. To ograniczyło telefony spoza obszaru, ale nie wyeliminowało problemu z nietrafionymi kontaktami.

Co z blokowaniem lokalizacji przez użytkownika?

Jeśli ktoś wyłączy lokalizację na telefonie lub komputerze (np. GPS czy usługi lokalizacyjne), Google nadal może próbować określić jego położenie na podstawie adresu IP lub innych danych (np. sieci Wi-Fi). Jednak precyzja spada, a w niektórych przypadkach Google może w ogóle nie wyświetlić reklamy takiej osobie, jeśli nie jest pewien, czy mieści się w Twoim obszarze kierowania. To nie jest zero-jedynkowe – blokowanie lokalizacji nie wyklucza całkowicie użytkownika, ale może sprawić, że system będzie mniej skuteczny w dopasowaniu.

Dlaczego dzwonią osoby starsze z „pierdołami”?

To, że dzwonią głównie osoby starsze pytające o serwis domofonów czy inne drobiazgi, może wynikać z kilku rzeczy:

1. Słowa kluczowe: Prawdopodobnie używasz zbyt ogólnych fraz, np. „montaż alarmów” czy „systemy ochrony”, które przyciągają różne osoby, w tym te szukające serwisu, a nie nowych instalacji. Osoby starsze mogą częściej szukać napraw starszego sprzętu.
  2. Brak wykluczeń: Nie masz ustawionych wykluczających słów kluczowych (np. „serwis domofonu”, „naprawa”), przez co trafiasz do szerszej, mniej precyzyjnej grupy.
  3. Demografia: Google Ads domyślnie nie filtruje wieku odbiorców, a osoby starsze mogą być bardziej skłonne dzwonić niż wypełniać formularze online.

Jak zoptymalizować kampanię?

Masz budżet 1500 zł miesięcznie, czyli ok. 50 zł dziennie. To nie jest dużo, ale da się to dobrze wykorzystać, jeśli skupisz się na precyzji i efektywności. Oto kroki:

1. Doprecyzuj ustawienia lokalizacji

• Zostań przy opcji „Tylko obecność”, bo „Obecność lub zainteresowanie” za bardzo rozmywa grupę docelową w Twoim przypadku.
  • Sprawdź w raporcie lokalizacji (w Google Ads: „Kampanie” → „Lokalizacje” lub raport niestandardowy z metryką „Kraj/terytorium – lokalizacja użytkownika”), czy reklamy na pewno trafiają tylko w promień 50 km. Jeśli widzisz kliknięcia spoza tego obszaru, dodaj te miejsca jako wykluczone lokalizacje (np. konkretne miasta czy województwa poza Twoim zasięgiem).

2. Zoptymalizuj słowa kluczowe

• Używaj fraz bardziej specyficznych dla Twoich usług, np. „montaż alarmów domowych”, „instalacja monitoringu 50 km od [miasto]”, „automatyka bramowa montaż”. Unikaj ogólnych słów typu „alarmy” czy „monitoring”.
  • Dodaj wykluczające słowa kluczowe, takie jak: „serwis”, „naprawa”, „domofon”, „tani”, „używany”. To odfiltruje osoby szukające czegoś innego niż nowe instalacje.
  • Skorzystaj z dopasowania ścisłego ([montaż alarmów]) lub modyfikatora dopasowania przybliżonego (+montaż +alarmów), żeby ograniczyć przypadkowe trafienia.

3. Popraw tekst reklamy

• W treści reklamy jasno określ, co oferujesz i dla kogo, np. „Montaż nowoczesnych alarmów i monitoringu – [miasto] i okolice 50 km” albo „Profesjonalna instalacja systemów ochrony – nowe rozwiązania dla domów i firm”.
  • Dodaj wezwanie do działania (CTA), które przyciągnie poważnych klientów, np. „Zadzwoń po wycenę instalacji” zamiast ogólnego „Skontaktuj się”.

4. Ustaw harmonogram reklam

• Jeśli większość nietrafionych telefonów przychodzi o określonych porach (np. rano, gdy starsze osoby są aktywne), ustaw wyświetlanie reklam w godzinach, gdy Twoi docelowi klienci (np. właściciele domów, firmy) są bardziej aktywni, np. 8:00-20:00.

5. Wykorzystaj rozszerzenia

• Rozszerzenia połączeń: Włącz je i śledź konwersje z telefonów. Możesz ustawić minimalny czas trwania rozmowy (np. 60 sekund), żeby odfiltrować krótkie, niepoważne połączenia.
  • Rozszerzenia lokalizacji: Połącz konto Google Ads z Google Moja Firma, żeby pokazywać adres i mapę – to może przyciągnąć lokalnych klientów i odstraszyć tych, którzy szukają czegoś innego.
  • Rozszerzenia objaśnień: Dodaj krótkie informacje, np. „Tylko nowe instalacje”, „Brak serwisu domofonów”.

6. Analizuj i dostosowuj

• Regularnie sprawdzaj raport „Wyszukiwane hasła” („Kampanie” → „Słowa kluczowe” → „Wyszukiwane hasła”), żeby zobaczyć, co wpisują ludzie, którzy klikają w reklamę. Wykluczaj nietrafione frazy.
  • Jeśli masz Google Analytics, podłącz go do kampanii i śledź, co robią użytkownicy po wejściu na stronę (jeśli masz stronę). To pomoże ocenić, czy ruch jest wartościowy.

7. Budżet i stawki

• Przy 50 zł dziennie skup się na 2-3 kluczowych grupach reklam (np. alarmy, monitoring, automatyka bramowa) zamiast rozdrabniać budżet.
  • Ustaw strategię „Maksymalizuj kliknięcia” z limitem stawki CPC (np. 2-3 zł), żeby kontrolować koszty, albo „Maksymalizuj konwersje”, jeśli już śledzisz telefony jako konwersje.

Czy da się trafić do każdego zainteresowanego w promieniu 50 km?

Nie do końca – Google nie jest w stanie idealnie dopasować reklam do wszystkich, bo zależy to od sygnałów lokalizacyjnych i zachowań użytkowników. Ale możesz znacząco poprawić precyzję, stosując powyższe kroki. Nie trafisz do każdego, kto blokuje lokalizację, ale większość osób z włączonymi usługami lokalizacyjnymi lub korzystających z IP w Twoim obszarze powinna zobaczyć reklamę, jeśli dobrze ustawisz słowa kluczowe i wykluczenia.

Podsumowanie

Twoja kampania zwraca się, ale zarobek jest mały, bo trafiasz do zbyt szerokiej grupy. Skup się na precyzyjnym targetowaniu (lokalizacja „Tylko obecność”, specyficzne frazy, wykluczenia) i lepszym filtrowaniu odbiorców przez tekst reklamy. Przy budżecie 1500 zł możesz osiągnąć więcej, jeśli odfiltrujesz niepotrzebny ruch i skoncentrujesz się na klientach, którzy realnie potrzebują nowych instalacji. Daj znać, jak idzie po zmianach – mogę jeszcze coś podpowiedzieć!

• Like 1
  • Thanks 1

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

22 minuty temu, Mion napisał(a):

Daj znać, jak idzie po zmianach – mogę jeszcze coś podpowiedzieć!

Autor tematu ma nie tylko prawo, ale - zaryzykuję twierdzenie - obowiązek podzielić się efektem wprowadzenia w życie Twoich podpowiedzi.

• Like 1

Piłeś? Nie jedź (i nie loguj się na forum) !

Siciliano: Robić szeptankę tutaj to jak sprawdzać w zbiorniku poziom paliwa zapalniczką.

33 minuty temu, Nikonem napisał(a):

obowiązek podzielić się efektem wprowadzenia w życie Twoich podpowiedzi.

HEHE nie do końca moją - ja tylko wrzuciłem ( tak trochę  ciekawości) do LLM Grok od Leona Marsjanina i wkleiłem odpowiedź, bo uważam, że odpowiada na pytanie postawione w tym topicku .

• Like 1

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

Godzinę temu, Mion napisał(a):

(...) ja tylko (...)

Czasem, żeby coś naprawić, wystarczy stuknąć młotkiem. Tylko trzeba wiedzieć gdzie.

Piłeś? Nie jedź (i nie loguj się na forum) !

Siciliano: Robić szeptankę tutaj to jak sprawdzać w zbiorniku poziom paliwa zapalniczką.