Skocz do zawartości

Cięcie ruchu przez nadrzędny firewall Cyberfolks

loomax

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Na cyberze jest cos takiego jak WAF ktory moge sobie wlaczac i wylaczac , ale ostatnio spotkala mnie sytuacja w ktorej sam nie moglem sie z innego serwera dedykowanego polaczyc przez FTP do hostingu na cyberze i co sie okazalo, okazalo sie ze blokowali ten adres IP na swoim firewallu ktory jest nad tymi ktore mam w hostingach (WAF) .... powiedzieli ze adres byl na podpietej blackliscie. Ok, odblokowali moglem dzialac, ale cos mnie tchnelo, odpalilem Opere z VPNem probuje otworzyc swoja strone nic ..... blad ktory kompletnie nic sensownego nie mowi tak jak by byl jakis problem ze strona .... co sie okazalo zglosilem to do supportu okazalo sie ze adres IP z VPNa tez byl na blackliscie. Probowalem kilka roznych lokalizacji w tym operowym VPNie niektore normalnie otwieraly mi strone niektore nie bo byly IPki poblokowane ....

Teoretycznie oni moga blokowac na blacklistach np. publiczne hotspoty na ktorych tj na VPNach moga odchodzic rozne numery, IP wpadnie na blackliste i potem te IPki migruja m.in na firewalle firm hostingowych itp. i jest problem no bo to sa przciez adresy IP z ktorych korzysta mnostwo ludzi nie tylko tacy ktorzy maja niecne zamiary ..... odcinaja w ten sposob wartosciowy ruch za ktory sie przciez placi niemale pieniadze w reklamach itp....

Czy znacie jakas firme hostingowa ktora nie probuje na sile "uszczesliwiac" klientow takim dobrodziejstwem ?

Ja mam i tak poodpalane na kazdej stronie wlasne firewalle ktore filtruja mi ruch i tego nie potrzebuje a nie stac mnie na to zeby duza czesc ruchu szla po prostu jak krew w piach przez te blokady.  Nie jestem specjalista od hostingow i tego co jet aktualnie na rynku, byc moze wszyscy to stosuja bo latwiej podpiac blacklisty skads niz zatrudnic swoich ludzi ktorzy beda tworzyli te regulki i monitorowali ruch (koszty ....) ale moze ktos ma jakas orientacje na ile jest to powszechne zjawisko i czy jest to "wyłączalne" - czekam na odpowiedz z cybera juz 3 dzien czy moga mi to wylaczyc albo wykluczyc moje hostingi z tego filtrowania ale zamarli ....

Edytowane przez loomax

---------------

netPOINT - sklepy internetowe / strony internetowe

Ja na Zenboxie, też miałem problem z jednym IP i wyszło to kompletnym przypadkiem. Trafił na jakąś BL i była kombinacja. Szczęśliwie, że odpisują względnie szybko i w moim przypadku dodali IP do swojej białej listy.

Świeży niczym trawa na wiosnę katalog stron www - zareklamuj swój Biznes Lokalny  ZA DARMO już dziś. Usługa z FV 23% dla wpisów premium! Polub nasz fanpage i dodaj wpis brązowy za free.