Skocz do zawartości

Rozliczenia z US (DG, pit 53)

mkuczma

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie. Na wstępie chciałbym pozdrowić nasze kochane ministerstwo finansów i wszystkich urzędników dzieki którym jestem w dużej kropce co zrobić. otóż sytuacja jest taka: mam dwie strony na których mam reklamy Adsense. Z racji że chce postępować zgodnie z prawem według tego co m. in. tu przeczytałem wystarczy złożyć pit 53. Tyle tylko ze aby to zrobić usłyszałem ze muszę mieć działalność gospodarczą, a jak wiadomo po założeniu działalnośći płaci sie wysokie składki na ZUS. Widać, że urzędniczki niewiele wiedzą o tego typu zarabianiu pieniędzy tzn przez PP. Jakie dokumenty powinienem im podłozyc pod nos zebym bez zakładania tej działalnośc legalnie mógł płacić podatki. I jak zakwalifikować taka formę zarobków (umowa zlecenie, najmu itp). Jak to jest ze wszystcy rozliczaja sie bez problemów a ja...nie dokończe;(

PIT 53 to nie dla DG! I pit 53 już nie ma, wpłacasz tylko co miesiąc 19% podatku od kwoty pomniejszonej o koszta uzyskania przychodu (20%). Oczywiście możesz to wyliczyć na PIT53 i sobie zostawić kopię w dokumentach żeby potem mieć w razie czego i do zeznania rocznego. A na początku roku składasz tylko PIT 37. Sporo osób tak robi i nie ma problemu. I jest to jako umowa-zlecenie. A co dostałeś jakieś wezwanie ?

PIT 53 to nie dla DG! I pit 53 już nie ma, wpłacasz tylko co miesiąc 19% podatku od kwoty pomniejszonej o koszta uzyskania przychodu (20%). Oczywiście możesz to wyliczyć na PIT53 i sobie zostawić kopię w dokumentach żeby potem mieć w razie czego i do zeznania rocznego. A na początku roku składasz tylko PIT 37. Sporo osób tak robi i nie ma problemu. I jest to jako umowa-zlecenie. A co dostałeś jakieś wezwanie ?

hekko a Ty prawnik jestes? Bo ni skladu ni ladu ;)

po pierwsze adsense i inne tego typu to nie jest umowa zlecenie

nie odliczasz kosztow (przewznie) - koszty moze tylko odliczac osoba prowadzaca DG - co prawda pare US wydalo takie opinie ze mozna ale musisz to miec na pismie bo moga sie przyczepic

i nie skladasz pit 37 tylko pit 36

no i kwestia czy trzeba DG - ile urzedow tyle opini - jak dostaniesz kilka przelewow na rok niewielkiej wartosci to mysle ze sie nikt nie czepi ale jak co miesiac bedziesz dostawal 1000zl i wiecej to moze to podejsc pod DG

ja co prawda nie dostalem a adsense jeszcze kasy ale w tradedoubler(tez zagranica i tez zadnej sensownej umowy nie ma) - poszedlem do US i urzedniczka po przeczytaniu umowy z tradedoubler oswiadczyla ze place podatek co miesiac bez kosztow a na koniec roku pit 36. Ale dodala rowniez ze jezeli jest to stale to podchodzi pod DG - ja powiedzialem ze to sporadyczne to powiedziala ze moze byc bez DG. Ale nie mam tego na pismie wiec jak podostaje za duzo kast to w koncu moze kiedys sie doczepia ;)

Ojojoj ;)

Nie odliczasz żadnych 20% kosztów czy czegoś i nie musisz mieć DG. Poprostu do 20go następnego miesiąca masz zapłacić podatek 19% od tego co zarobiłeś w miesiącu poprzednim i uwaga nie wypełniasz PITów już żadnych tylko wpłacasz na ich konto podając w tytule PIT 53 i za jaki okres. Nie wiem jak to wygląda u ciebie, w inteligo jest fajny formularz.

Czyli podsumowując aby nie było pytań.

W styczniu zarobiliśmy 354,43gr.

Do dnia 20 luty mamy czas na zapłatę podatku 19 %.

Czyli kwotę zaokrąglamy do 354=19%=67,26 i tutaj także zaokrąglamy i wpłacamy 67zł.

W grudniu nie płacimy podatku i wypełniamy PIT 36 papierkowy za cały rok i tyle.

Prawnik nie jestem ale mam to na piśmie i wiele osób tak ma i tak płaci nawet jak nie mają tego na piśmie, to jest traktowane jak umowa-zlecenie i nie PIT-36 bo ten jest do przychodów z zagranicy ale tylko w wypadku gdy jesteśmy tam fizycznie, więc tylko PIT-37 w rocznym.

stoprocent: sumujemy cały rok łącznie z grudniem

Zresztą polecam zamknięcie tego tematu - jest on wałkowany co chwilę, każdy pisze co innego a pytający i tak swoje robi ;)

dolaczajac sie do tematu,

w rozliczeniu pit roczny, dodajemy tylko grudzien, czy kazdy z miesiecy ktory oplacalismy?

stoprocent: sumujemy cały rok łącznie z grudniem

Żadnego grudnia nie piszemy.

Sumujemy cały rok czyli każdy miesiąc który płaciliśmy ale grudnia tam nie piszemy bo za niego nie płaciliśmy.

Kilka dni temu właśnie zostałem wezwany do US w tej sprawie bo wpisałem grudzień i zapłaciłem za niego podatek.

Złożyłem korektę i czekam na rozwój sytuacji.

Wszystko byłoby w porządku tyle tylko to co tu napisaliście to jest mi znane od wielu miesięcy. Jeszcze raz sprawa jest taka ze nie mogę rozliczyć się z Adsense bo trezba złozyc pit 53, a nie złozę tego pitu bo urzędniczki mówią mi ze zeby go złożyć trzeba mieć działalność ospodarczą. Pod umowę zlecenie też nie mogę tego podpiąć. Kiedy byłem w US widać było ze urzędniczki biegały od jednej do drugiej zeby dowiedzieć sie jak to sie płaci i dlatego chce wiedzieć jak mam zrobić zeby przekonać je o takij czy innym sposobie rozliczania sie tzn przez pit 53, no chyba ze rozliczacie sie inaczej:) Pozdro

mkuczma czy ty umiesz czytać???

Po co tyle jest tekstu wyżej???

Nie skłądasz żadnego PITa fizycznie więc co cie obchodzi urzędniczka???

Przelewasz na ich konto i tyle.

Nawet gdyby było coś nie tak to nie przepadną ci pieniądze a im powiesz że miałes dobre intencje i jako prawowity obywatel płacisz podatki.

Wszyscy tak pałcą podatki a ty masz jakieś problemy.

A na koniec skoro urzędniczka jest taka pewna to niech napisze ci to na piśmie.

Nawet gdyby było coś nie tak to nie przepadną ci pieniądze a im powiesz że miałes dobre intencje i jako prawowity obywatel płacisz podatki.

Nie chcę wiedzieć ze coś mogłoby być źle: chce być na 100 % pewien. No tak tyle tylko ze wszyscy z małymi wyjątkami (myśle ze m.in ty) rozliczaja sie standardowo przez złożenie pita i nie ma mowy o innej formie zapłaty.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności