Skocz do zawartości

strony pisane w AJAX i <noscript>

Swindler

Rekomendowane odpowiedzi

Napisałem sobie ostanio stronkę opartą o AJAX i gogle w wynikach (poza tytułem, ale on nie jest oparty na ajax) w opisie pokazuje jedynie "Aby wyświetlić zawartość tej strony, nalezy mieć włączoną obłusgę javyscript", czyli to, co znajdue sie miedzy <noscript>

Moje pytanie:

1. Czy google faktycnzie nie widzi treści pobieranej przez obiekt XMLHttpRequest, czy po prostu jej nie wyświetla, bo i tak linka do niej nie może dać. (wg mnie gdyby było naprawdę sprytne, mogłoby zaindeksować treść domyślną, wczytuwaną przy pierwszym wejściu na stronę)

2. ktoś próbował zamykać między <noscript> </noscript> tagi <a href=""></a> albo pogrubione słowa kluczowe? czy jest to traktowane wtedy przez google jako spam (tak jak w przypadku ukrytego div'a)?

Swindler, jeśli w innym przypadku nie da się zobaczyć zawartości takiej strony, na Twoim miejscu umieściłabym krótki opis w tych znacznikach. Zamieść w nim najważniejsze słowa kluczowe i linki do podstron, ale w taki sposób, w jaki umieściłbyś tekst na stronie głównej, gdzie każdy mógłby go przeczytać. Nie chodzi o nasycenie słowami kluczowymi tylko opis zawartości strony.

Dobra strona na ajax działa bez JS. Aplikację piszę się pierw bez JS a dopiero później dokłada elementy JS, które używane są tylko przy obecności JS.

Za linki ukryte w noscript google 1/2 roku temu banowało.

Noscript przecież do czegoś służy, więc za co miałoby banować w przypadku wypisania linków do najważniejszych podstron wraz z opisem?

Robisz statyczną stronę. Zamiast dynamicznego ładowania elementów normalne przejścia formularze wylane klasycznie przez POST i GET. A jeżeli jest JS to bez przeładowywania itp... Na forum kilka linków było do takich stron. Pod ręką nie mam. Oczywiście funkcjonalność będzie ograniczona, ale nie uniemożliwiająca korzystanie z serwisu w przeglądarkach bez JS.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności