Skocz do zawartości

Link sponsorowany w Google.

sebus79

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie!

Teraz o tym co już było, ale za to o nowym spostrzeżeniu...

Link sponsorowany, jak wynika z wypowiedzi na tym forum, nie wynika ze sponsorowania, ale jest to pewnego rodzaju nagroda za: "CTR i maksymalny CPC wyraźnie wyróżniały się spośród konkurencji umieszczane były ponad wynikami wyszukiwania"

Wszystko rozumiem, ale uważam, iż jest to niestety błędna teoria...

Wpiszcie sobie w Google słowo: praca.

Jako linki sponsorowane na żółtym tle jest:

praca.gratka.pl - zrozumiałe,

infopraca.pl - zrozumiałe,

www.hypermedia.pl/altkom - niezrozumiałe,

www.qpraca.pl - niezrozumiałe.

Nie chcę tutaj reklamować i nie jestem powiązany z żadną z w/w stron, ale wskazuje tylko na to, że wygląda na to, iż linki sponsorowane można jednak wykupić...

Pzdr.

Seb

www.qpraca.pl - niezrozumiałe.

Co to w ogóle za domena?

To wogóle ciekawostka...

Teraz okazuje się, że ta domena jest wolna i nie jest zarejestrowana...

A gdy sprawdzałem to była stronka, była domena :-(

Sprawdzcie w google, że qpraca.pl była w wynikach wyszukiwania, a już jej nie ma.

Wracam do pytania.

Skoro była, była bardzo krótko, wiec dlaczego była jako link sponsorowany? (może to jakiś test był).

Pzdr.

Seb.

niejedyne, a co jeszcze?

Bawię się w adwords (na razie tylko do keyword research) i zrobiłem reklamę zupełnie nieadekwatną do słowa kluczowego (po to żeby nikt nie klikał) no i sie mocno zdziwiłem. Byłem w "belce" jako jedyny - konkurencja nie obstawiła tego słowa w ogóle.

Co do Adwords to w ogóle są fajne tematy jak zrobić, żeby być wyżej od innych za małą kasę. Jak sam trochę pokombinujesz to zobaczysz:)

[edit] nadmienię tylko, że w "belce" byłem chwilkę po uruchomieniu kampanii

A wystarczy przeczytać na stronach adwordsa

Wpływ mają:

dopasowanie tekstu reklamy do zawartości witryny i słowa kluczowego tzw "jakość reklamy"

max CPC

w mniejszej mierze niż całkiem niedawno CTR który jest też wyznacznikiem jakości tekstu reklamowego

Nie mają wpływu:

budżet dzienny

budżet miesięczny

miejsce wyświetlania (strony partnerskie, strony wyszukiwania)

czas wyświetlania

To że przez chwilę po wprowadzeniu kampanii byłeś na ponad wynikami to taki FSB dla linków sponsorowanych.

To że pojawiła się domena niezarejestrowana to najprawdopodobniej wynik testów, zastanawiam się tylko jak przeszła pierwsze sprawdzanie w czasie ustawiania kampanii. Widać nie jest to takie dobre.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności